Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK Bakanlığı, damacana suların üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamada kontrolü için A’dan Z’ye her konuda düzenleme getirmeye hazırlanıyor. Bakanlığın firmalara görüş için gönderdiği taslağa göre, damacana suyun yaşam döngüsündeki tüm süreçler ‘online’ denetim altına alınarak yıkama suyu sıcaklığı ve dolum sayısı tespit edilebilecek, 75 seferden fazla kullanılması önlenecek damacanın azami 3 yıllık, içindeki suyun ise 3 aylık ömrü takip altında olacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ile Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında yürütülen çalışmalar sonucu Damacana Takip Sistemi (DTS) ve su üretim tesisleri online takip sistemiyle ilgili dokümanlar oluşturuldu.
ONLINE TESPİT OLMUYOR
Sağlık Bakanlığı denetimlerinde, damacanaların kaç defa kullanıldığının anlaşılamadığını, su kalitesi ile ilgili bilgilerin online elde edilemediğini, damacanaların yıkamasının hangi sıcaklıkta yapıldığının online tespit edilemediğini, dolum tarihi ve zamanlarında usulsüzlük yapılabileceğini, sahte ürünlerin üretilip satılabildiğini, vatandaşın güvenilir bilgi elde edemediğini belirlemişti.
Bu nedenle çalışmalara hız veren Bakanlık, damacana üretim tarihi, üretim yeri, su üreticisi, su satış bayisi/ofisi ve su üretiminden satış bayisine kadar ki taşıma bilgilerinin kayıt altına alınmasına, yıkama suyu sıcaklığının tespitine, dolum sayısının tespiti ve 75 seferden fazla kullanılmasının önlenmesine karar verdi. Bu amaçla damacanaları kimliklendirme sürecine giren Bakanlık, barkod yerine “RFID teknolojisi (Radyo Frekanslı Tanımla)” kullanma kararı aldı. Böylece damacanalar radyo dalgaylarıyla taranabilecek ve tüm bilgiler anında sisteme işlenecek.
D KİMLİK OLACAK
Bu sistem barkodtan çok daha fazla bilgi içerecek. Bilgiler D-Kimlik adı altında toplanacak. Bu kimlik damacanaya gömülecek. D-Kimlik bilgileri, üretim tarihi ve gerekli diğer bilgiler güvenli bir iletişim hattı üzerinden Damacana Takip Sistemi (DTS) merkezine gönderilecek. Damacananın, üretim tesisi çıkışından tüketiciye teslim anına, tüketiciden geri alındıktan sonra tesise gelene kadar takip edilmesi sağlanacak. Bayiler, damacana suyu, D-kimlik ile DTS Merkezi’nden elde edilecek bilgilerin olduğu belge ile tüketiciye teslim edecekler. Bu belge üzerinde damacananın bilgileri yer alacak.
Birçok kez toplatılmıştı
DAMACANADAKİ suların sağlıklı olup olmadığı daha önce de bir çok kez tartışma konusu olmuştu. Sağlık Bakanlığı damacana dolum tesislerinde inceleme yapmış, sulardan örnek alarak hangilerinin sakıncalı olduğunu açıklamıştı. Bakanlık ayrıca dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edilmediği halde tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar nedeniyle olumsuzluklar gördüğü su satış noktalarını da duyurmuştu.
SORUNLAR NEYDİ?
Damacanaların ne kadar süre ve kaç defa kullanıldığı anlaşılamıyor.
Su kalitesiyle ilgili kaynaklarının debi, iletkenlik ve pH bilgileri online elde edilmiyor, kaynak suyu ile dolum suyu belirli değerler açısından online karşılaştırılamıyor.
Damacana dolum tarihi ve zamanlarında usulsüzlük yapılabiliyor.
Damacana dolum sayısı tespit
edilemiyor.
Damacana suyunun üretimden tüketime kadarki süreç takip edilemiyor.
Piyasada sahte ürünler üretilip satılabiliyor.
Vatandaş, kullandığı su ve damacanayla ilgili güvenilir bilgi elde edemiyor.
YENİ SİSTEM NE GETİRİYOR?
Damacana üretim tarihi, üretim yeri, su üreticisi, su satış bayisi/ofisi ve su üretiminden satış bayisine kadar ki taşıma bilgileri kayıt altına alınacak.
Damacana dolum sayısı, yıkama suyu sıcaklığı tespit edilecek
Damacana dolum sayısı tespit edilecek ve 75 seferden fazla kullanılması önlenecek.
Damacana ömründe 3 yıllık azami süre takip edilecek.
Suya ait debi, iletkenlik, pH özellikleri belirli noktalarda ölçülecek.
Su dolum zamanı ve tarihi tespit edilecek
Üreticiyle ilgili bilgi sahibi olunacak, dağıtım ağı takip edilebilecek.