Güncelleme Tarihi:
Dünyaca ünlü kurumsal yazılım geliştiricisi SAP’nin Türkiye şubesindeki iş ortakları, özellikle lojistik, gıda, perakende gibi sektörlerde kurumsal kaynak planlama yazılımları ile entegre bir şekilde çalışan RFID teknolojisini yaygınlaştırmaya çalışıyor. ERP yazılımları kullanan firmalar için RFID teknolojisini kullanmak, toplu mal giriş ve çıkışlarının anında SAP ekranlarına yansıması anlamına geliyor. İş akışını hızlandırıyor, ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor.
SAP’nin kurumsal kaynak planlama yazılımlarına entegre edilen, RFID teknolojileriyle elde edilen veriler, hızlı bir şekilde SAP sistemine aktarılarak işleniyor. RFID teknolojisinin kullanılabilmesi için iş idaresi ve karar destek sistemlerinin sağlanması gerekiyor.
SAP, kurumsal kaynak planlama yazılımlarını destekleyen RFID teknolojisinin, üretimden perakendeye kadar birçok sektörde kullanıldığını belirten SAP Türkiye Genel Müdürü Cem Yeker,RFID kullanan şirketlerin, artan rekabet ortamında hız kazanacaklarını ifade etti. RFID teknolojisinin kullanım alanının her geçen gün genişlediğini söyleyen Cem Yeker, “Geçiş güvenliği, mal sayımı, araç kilitleme, insan takibi, malzeme takibi, elektronik bilet, tedarik zinciri konularında RFID kullanılıyor. RFID destekli kurumsal kaynak planlama çözümleriyle şirketler iş süreçlerini hızlı ve sıfır hatayla gerçekleştirip verimliliklerini arttırabilirler” dedi.
RFID, istenirse bir nesnenin yada canlının uzaktan izlenmesine de imkan veriyor. Şu an iş dünyasında çok yoğun ilgi gören RFID teknolojisi, özellikle çoklu miktarlarda mal, eşya hareketinin olduğu alanlarda mal giriş ve çıkışlarını, stok kontrolü yada herhangi bir malın nerede olduğunu bulma işini saniyeler mertebesinde yapılabilmesini sağlıyor. İş yerinizin deposuna 60-70 bin adet bir mal girişi oldu. Eğer bu mallar üzerinde etiket şeklinde bir RFID taşıyorlarsa, RFID algılayıcı elektronik kapıların önünde tüm bu malların geçmesi, anında bu malların sayılmasına imkan veriyor. Aksi taktirde bu düzeyde bir malın girişine onay verebilmek için onlarca kişinin saatlerce çalışması gerekiyor. Ayrıca bu mal koca bir depo içinde nereye konulursa konulsun, üzerinde taşıdığı RFID etiketinden, ihtiyaç duyulduğunda anında elinizle koymuşsunuz gibi bulunma imkanı veriyor.
Depo giriş ve çıkışlarına konulan elektronik algılayıcılar depodan bir adet de, bin adet de mal çıkışı olsa anında mevcut stokdan düşme imkanı vererek, ne kadar malınızın olduğunu size anında rapor edebiliyor. RFID gerekli alt yapı yatırımı yapılırsa insanlar üzerinde bile kullanılabilecek bir teknoloji olma özelliği gösteriyor. Örneğin küçük bir çocuğunuz var ve bir alışveriş merkezi içinde çocuğunuzu kaybettiniz, eğer alışveriş merkezinde RFID sistemi kurulu ve çocuğunuz üzerine bir RFID etiketi yapıştırdıysanız, çocuğunuzun nerede olduğunu ve ne yöne doğru hareket ettiğini bulmak an meselesi. RFID kullanım alanları hayal gücünüz ile sınırlı. RFID savunma sanayinden, gıda sektörüne, lojistikten otomotive bir çok alanda uzaktan yönetim ve kontrol imkanı sağlıyor.
Yakın bir gelecekte, alışveriş merkezlerinde aldığınız ürünleri alışveriş arabasından indirip, kasada tek tek barkodunu okutma sorunu olmayacak. Alışveriş kuyruklarında uzun süre beklenilmeyecek. Alışveriş arabasını ve aldıklarınızı topluca iki tarafı RFID okuyucuları ile donatılımış, şu anki güvenlik kapılarına benzer bir aralıktan geçirmeniz yeterli olacak. RFID okuyucuları ürünlerin fiyatlarını toplu olarak ekrana yansıtıp, faturanızı çıkaracak. Belki de sizin yapmanız gereken kasaya gelmeden önce, aldığınız ürünleri poşetlere yerleştirmek olacak. Çünkü bunu yapmazsanız arkanızdan gelen diğer müşterileri kızdırmış olacaksınız.
Hastanelerde hasta ve cihaz izleme, otoparklarda araç takibi, mağazalarda ürün fiyatlandırma ve takibi gibi basit uygulamalarla karşımıza çıkan RFID’nin dahil edilebileceği alanlar şirketlerin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor.
Barkod mu, RFID mi?
Barkodlu veri toplama uygulamaları ile karşılaştırıldığında RFID teknolojisi, üstün yönleri ile dikkat çekiyor. Barkod kullanımında insan gücüne ihtiyaç duyuluyor. Barkodun okuyucu cihaza yakından elle okutuluyor olması gerikiyor. Yakın mesafeden ve sadece tek bir etiket okunabiliyor, okunabilmesi için de görülebilir olması gerekiyor. Barkodun taklit edilmesi kolay olduğu gibi dış etmenlerden de etkileniyor. RFID ise insan gücüne ihtiyaç duymadan, hem okunabiliyor hem de yazılabiliyor bunun yanı sıra görünür olması da gerekmiyor. Uzak mesafeden bile aynı anda birçok etiket okunabiliyor. Zor çevre koşullarında da kullanılabilen RFID teknolojisi kar, sis, buz, boya gibi çevresel faktörlerden etkilenmiyor. Bunların yanı sıra taklit edilememe özelliğiyle de barkod sisteminden daha güvenli kullanılabiliyor.
Lojistik, üretim, sağlık, otomotiv, perakende gibi birçok sektörde kullanım alanı bulunan RFID teknolojisi, bakıldığında hayatımızın içerisinde fazlasıyla yer alıyor. Kağıt ve kalem kullanımına son veren RFID, otomatik işleyen, hatasız veri toplama, gerçek zamanlı ve doğru stok takibi, operasyon verimliliği ve maliyetlerde iyileşme, hırsızlık, kaçak ve kayıpların önlenmesi, gelişmiş sipariş ve stok planlaması, bitmiş ürün ve WIP stoğu takibi konularında fırsatlar sunuyor. RFID teknolojileri, yatırımın geri dönüşünü hızlandırmak, müşteri memnuniyetini artırmak, marka bütünlüğünü güçlendirmek, iş ortaklarıyla yakınve hızlı ilişkiler oluşturmak gibi konularda şirketlere avantajlar sağlıyor.