25 yaşına giren PC’nin kaç yılı kaldı

Güncelleme Tarihi:

25 yaşına giren PC’nin kaç yılı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 00:00

12 Ağustos 1981 yılında IBM dünyaya IBM PC cihazını tanıttı. Bu cihaz o güne kadar sadece büyük bilgisayarlarla mümkün olan işlemleri, bireyin kullanımına sundu ve adına da "Kişisel Bilgisayar Ğ Personal Computer" dendi. Bu tanıtımla beraber bilişim dünyasında çok büyük bir açılım ve gelişim yaşandı. Bu hareketliliğin odağında hep PC vardı.

80’li ve 90’lı yılların en önemli çekirdek teknolojisi PC idi. 90’lı yıllarda İnternet’in de dahil olmasıyla PC hem bilişim, hem de iletişim cihazına dönüştü. PC’leri bu şekliyle bugün hala kullanıyoruz.

PC’nin bu başarısının en önemli nedenleri şu şekilde özetlenebilir:

- PC açık bir platform. Her türlü kullanıcı ihtiyacına cevap vermeyi başardı.

- Ölçek ekonomisi PC’den yanaydı. PC’ye alternatif cihazlar yalnızca PC’nin yüzde 1’i kadar pay alabildiler.

- İnsan bedeninin imkanları ve alışkanlıkları da cihaz kullanımında etkili. Akıllı cep telefonlarının kullanımı artıyor, ancak bu cihazların yetenekleri bir PC’nin yetenekleriyle karşılaştırılabilecek seviyede değil.

Ama aynı zamanda PC elbette bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor.

- İşletim sistemleri ve yazılım paketleri geçtiğimiz yıllarda çok hızlı da gelişmiş olsa, hala sağlamlık ve basitlik alanında çok tatminkar değiller.

- Kurumlar için binlerce PC’nin bakımı çok karmaşık ve maliyetli.

- Tüketiciler TV gibi düğmesine basıldığında çalışan cihazların beklentisi içinde.

- Üreticiler sürekli azalan kárlılıktan çok şikayetçiler.

Gartner analistleri önümüzdeki yıllarda PC’nin rakiplerinin çoğalacağına ve daha da gelişeceğine inanıyorlar. Artan bant genişliği ve erişim kolaylığı bir takım cihazların avantajlı konuma gelmesini de beraberinde getiriyor. Diğer yandan da PC’nin esnekliği ve tanınırlığı, onun önümüzdeki yıllarda da bu rekabete karşı koyabileceğini gösteriyor. Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

GelİŞen Teknolojİler HakkInda Son GörüŞler

Gartner araştırma bölümünün önde gelen analistleri, her yıl iki kez son gelişen teknolojilerle ilgili bir rapor yayınlarlarlar. 2006 yaz dönemine ait raporda en önemli üç teknolojik alan şu şekilde tespit edildi:

Web 2.0: İnternet’in ilk ortaya çıkışındaki açıklık, katılımcılık ve standart teknolojiler anlayışı, yıllar içinde sekteye uğradı. Teknolojiler standartlardan uzaklaştı, İnternet hantallaştı ve açıklığın yerini kapalı teknolojiler aldı. Ancak İnternet’te Google başta olmak üzere, Amazon ve E-bay ile beraber son 1-2 yılda baştaki ilkelere dönüş söz konusu. Ajax, RSS ve Wikis bu akımın en önemli örnekleri.

Gerçek Dünya Ağı: Gerçek dünya ağı, dünyadaki nesnelerin sayısallaştırılması olarak düşünülebilir. RFID teknolojisi başta olmak üzere, kablosuz ve geniş bant İnternet’in yaygınlaşması, IPv6 gibi standartların gelişmesi ve başka tür algılayıcıların gelişmesi, bu trendin hızla gelişmesine yardımcı olacaktır.

Uygulama Mimarisi: Servis odaklı yazılım mimarisi (SOA) artık herkes tarafından duyuldu, zira ortaya çıkışı 4-5 yılı geçti. SOA’nın dünyada iyice hızını almışken ülkemizdeki örnekleri henüz pek az, ama kurumların çoğu bunun öneminin farkına varmış durumda. SOA’nın bir adım ötesi Event Driven Architecture (EDA), yani etkinlik bazında yazılım mimarisi. Model Driven Architecture (MDA), yani model bazlı yazılım mimarisi ise bir sonraki aşama.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!