Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#Rotaİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Soylu burada yaptığı konuşmada, Bulgaristan'la birlikte Rezve Deresi'nin üzerine bir köprü yapılacağını açıkladı.
#Süleyman SoyluİÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev ve heyetini kabul etti. Bakan Soylu görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında, "Göç akımının durdurulması, engellenmesi için bilgi alışverişi içerisinde bulunmayı ve aynı mücadelenin aksamadan devam etmesi konusunda ortak mutabakatımız oldu. En son Bulgaristan’dan Levent Göktaş verildi. Kendilerine teşekkür ediyoruz. PKK, KCK, PYD, FETÖ ve DHKP-C konusunda da ortak işbirliğimizin güçlü bir zeminde olduğunu bir kez daha huzurunuzda teyit etmek isterim" dedi.
#Bulgaristanİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bulgaristan ziyareti kapsamında İçişleri Bakanı Boyko Raşkov ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu. Komşu Bulgaristan ile çok sayıda ortak alanlarının olduğunu ifade eden Soylu, salgın döneminde ara verilen heyetler arası görüşmelere yeniden başladıklarını belirtti. Basın açıklamasında ayrıca yeni bir sınır kapısı kurulacağı da açıklandı.
#İçişleri Bakanı Süleyman SoyluTrakya; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’ın tamamıyla Çanakkale ve İstanbul’un bir kısmını kapsayan coğrafi bölge… Sıcakkanlı halkı, kıpır kıpır dansları, lezzetli köfteleri, yazı yaz, kışı kış gibi yaşayan doğası ve insanlık tarihinin başlangıcına giden yerleşimleriyle ülkemizin keşfedilmeye değer bölgelerinden. Jürimize bu hafta Trakya’ya doğru yola çıkanların mutlaka görmesi gereken yerleri sorduk.
#TrakyaKırklareli'nin Istranca Dağları'nda bulunan, doğal sit alanı içindeki on binlerce yarasa popülasyonunun bulunduğu Dupnisa Mağarası'nın yanı başına İl Özel İdaresi'nce yap, işlet, devret modeliyle bungalov tipi turizm tesisi yapılmasına bilim insanları hazırladıkları raporla karşı çıktı. Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Camlıtepe, turizm tesisinin geri dönüşü olmayan kayıplara yol açacağını belirterek, "Tesis gece de açık olacak, ışıklandırması, müzik sesi ve insan faaliyetleri yarasaların buradan göç etmesine neden olacaktır" dedi.
#SeyahatKırklareli'nin Demirköy ilçesinde Bulgaristan ve Türkiye sınırını oluşturan derenin üzerindeki tarihi köprü restore edilerek turizme kazandırılacak. Boztaş köyüne 5 kilometre uzaklıktaki dereyi geçmek için kesme taştan yapılan sınırların belirlenmesinin ardından bir ayağı Türkiye, diğer ayağı Bulgaristan'da olan üç kemerinden sadece bir kemeri ayakta kalabilen Volçan Köprüsü ihtişamlı görüntüsü ile ilgi çekiyor.
#Volçan Köprüsüİğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, tarihi açısından önemli bir yer. Bunun yanında ziyaretçilere gezebilecekleri çeşitli imkanlar sunuyor. İğneada Longoz Milli Parkı’nda gölleri gezebilir, denizleri görebilir ve ormanların içinde bir gezintiye çıkabilirsiniz. Ayrıca bölgede birçok pansiyon ve otel de bulunuyor. İşte İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı hakkında bilmeniz gereken her şey…
#İğneada Longoz Ormanları Milli ParkıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü nükleer tesis için İğneada’yı işaret edince nükleer meselemiz tekrar gündeme geldi. Peki Türkiye’nin gerçekten nükleer tesislere ihtiyacı var mı? Avrupa vazgeçerken biz niye santral yapmaya çalışıyoruz? Ve en önemlisi; ne kadar risk altındayız? Uzmanları cevapladı.
Nükleer santral yapılması planlanan İğneada’ya gittik. Longoz ormanlarının sahile kavuştuğu bu noktada, yeni yapılan liman, tam bir sürpriz. Bölge sakinleri, başlangıçta anlam veremedikleri limanın, nükleer santral ve havuzlarının inşaasına malzeme taşıyacak gemiler için yapıldığını söylüyor. Çevredeki 17 köy, tedirgin.
#Enerjiİki haftadır kamuoyunun dikkati, Suriyeli mültecilerin Edirne yürüyüşünde. Seslerini duyursalar da Avrupa’ya gitmeyi başaramamışlardı. Öte yandan binlerce Suriyeli mülteci sessiz sedasız Bulgaristan’a geçiyor. Kimi Bulgar polisi tarafından yakalanıp Türkiye sınırından içeri bırakılıyor, kimi de Avrupa içlerine gitmeyi başarıyor.
#MülteciSanki bir elma kurdu elmanın altından girip üstünden çıkmış. Tepenin eteklerinden oymaya başlayıp kıvrıla kıvrıla bir tünel açıp üst noktaya ulaşmış. Kırklareli’nin vahşi görünümlü ormanlarındaki Dupnisa, Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası. İçinden Türk-Bulgar sınırını çizen Rezve Deresi’nin kollarından biri çıkıyor. Çevresi de en az mağarakadar güzel.
ETİLER MKM’de üç gün süren ’İstanbul’un Su Politikası Sempozyumu’ vardı. Sempozyumun konuları, kendi içinde panellerle zenginleştirilmişti. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği etkinliğe bilim adamlarının katılımı hayli yüksekti. 46 öğretim üyesinden 36’sı bilgiler sundu; 10’u da ’poster’lerle çalışmalarını sergilediler. Çalışmaların hepsi de çok ilginçti; şimdiye kadar bir anlamda ’yağmaladığımız’ suya ne kadar ’muhtaç’ kalacağımızı yeni yeni öğrenmeye başladık.
Balık tutmak amacıyla Rezve deresini kullanarak Karadeniz'e açılan ve burada Bulgaristan Sahil Güvenlik timleri tarafından karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan Engin ve Zahim Ercan kardeşler yaşadıkları dehşet dolu dakikaları serbest bırakıldıktan sonra anlattılar.