Güncelleme Tarihi:
Bütçeyi meclise sunan İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, “2014 yılında 2 milyar 65 milyon TL’lik yatırım bütçenin 1 milyar 525 milyon TL’sini yatırımlara ayırmıştık. 2015 yılında 5 milyar 762 milyon TL’lik bütçemizin 2 milyar 811 milyon TL’sini yatırımlara ayırdık” dedi. Dursun Atilla Altay, İstanbul halkından temin edilen su bedellerini yine vatandaşa su, atıksu ve çevre yatırımı olarak geri kazandırdıklarını söyledi. İstanbul’un 14 milyonu aşan nüfusuyla günlük ortalama 2,5 milyon metreküp su tükettiğini ve bu yıl sonuna kadar şehre 930 milyon metreküp su vermiş olacaklarını anlattı. Uzun vadeli İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Projesi’nin 1. ve 2. aşamalarını hizmete aldıklarını ve Melen’i İstanbul Boğazı’nın altından geçen devasa tünelle Kâğıthane’ye ulaştırdıklarını söleyen Atilla Altay, 2014 yılının kurak geçmesine rağmen yapılan yatırımlar ve alınan tedbirlerle İstanbulluları susuz bırakmadıklarını savundu.
Melen Projesi’nin 2. etabını tamamlanmasıyla İstanbulluların yıllık 307 milyon metreküp ilave su kaynağına kavuştuğunu aktaran Altay, “İstanbullulara su sıkıntısı yaşatmamak için 3 Nisan 2014’te yapımına başladığımız Terfi Merkezi vasıtasıyla Sakarya Nehri’nden 27 Haziran 2014 tarihinden itibaren su almaya başladık. Bu hat vasıtasıyla 21 Ekim’e kadar Sakarya nehrinden 72 milyon 368 bin metreküp su İstanbul’a ulaştırılmıştır. DSİ tarafından yapımına başlanan Melen Barajı’nın ise 2016’nın sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir. Bu projenin tamamlanmasıyla İstanbul yılda 1 milyar 77 milyon metreküplük su kaynağına kavuşmuş olacaktır” diye konuştu.
Melen 3. Aşama Projesine 2015 yılında başlamayı hedeflediklerini, ayrıca Asya yakasında İsaköy (Osmangazi) ve Sungurlu Barajlarını, Avrupa Yakasında ise Istrancalar’da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Altay, yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi:
25 MİLYON METREKARE KAMULAŞTIRMA
“Rezve Deresi’nden (Mutlu Dere) yıllık 235 milyon metreküplük su almayı planlıyoruz. İstanbul’da nüfusun hızla artış gösterdiği Ümraniye ve Çekmeköy ile yaz aylarında nüfusu çok artan Şile’de ve Silivri’nin köylerinde birçok su deposunun yapımını tamamladık. Özel bir projeyle İstanbul’da yüzde 24 civarında olan kayıp-kaçak oranını düşürmeyi hedefledik. İçmesuyu havzalarımızdaki mutlak koruma alanlarını kamulaştırıyoruz. Su havzalarımızın yapılaşmadan arındırılması ve korunması için göl mutlak koruma alanlarında yaptığımız kamulaştırmayı 25 milyon metrekareye çıkardık. 2014 yılının ilk 10 ayında 3,5 milyon metrekarelik bir alanı kamulaştırdık. Bunun karşılığında da hak sahiplerine 400 milyon lira ödeme yaptık.”