Bu hafta Sidney’nin Lezzetli Hayat’ı Good Food’da, ülkenin en iyi yemek yazarlarından Dani Valent’in, restoran sektörünün çöküşe doğru gidişi ve alınması gereken önlemlerle ilgili makalesi vardı. Ben de burada üç restoranı olan bir şef/işletmeci olarak kendi tecrübelerimle Avustralya’daki durumu paylaşacağım. Önümüzdeki haftaysa Türkiye’deki durum ve aksiyon planı hakkında yazacağım.
#Somer SivrioğluHerkesin hayalidir kendi işletmesinin olması... Restoranınızın ayakta durabilmesi için yapmanız gereken birkaç şey var. Bunlar, restoranın konsepti, konumu, malzeme alışverişi, çalışanları geliştirmek, mali sihirbazlık ve kriz anında mutfağa geçebilmektir.
#Ramazan Başan‘İncili Gastronomi Rehberi’ geçen pazartesi sektör profesyonellerini bir araya getirdi, ödül töreninde ‘inci’ alan restoranlar açıklandı. Pandemi nedeniyle işletmelerin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyup uymamaları ve hatta paket servislerinin olup olmaması da değerlendirilmiş. Rehberde sadece incili mekânlar yok; kent kent en iyi köfteciler, pideciler, pastaneler, baharatçılar ve daha nice yeme-içme durağı da var... Başrolde İstanbul olsa da Türkiye’nin en önemli gastronomi şehirlerinden biri olan Gaziantep’in de bu yıl rehbere girmesi oldukça yerinde olmuş.
#İncili Gastronomi RehberiYeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sosyo-ekonomik etkilerini en ağır hisseden ülkelerden İspanya'da, büyük kayıp yaşayan restoran sektörünün çalışanları bir kez daha sokaklara inerek, hükümetten 8,5 milyar avroluk direkt yardım istedi.
#İspanyaBar ve restoranlar kapatıldı, sosyal mesafe kavramı hayatımızın her alanında uygulamaya konuldu. Peki, ya gıda siparişi bu yeni koronavirüs salgını esnasında güvenli mi? Yemeğimizin geldiği poşet veya kaplardan enfekte olma ihtimalimiz var mı? Ya da yiyeceğin kendisinden? Eldeki bilgilere bakalım...
#COVID-19Geçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...
#Müge AkgünFRANSIZ fuar şirketi GL Events Türkiye Genel Müdürü Gülperi Erkanlı ile Sirha İstanbul Fuar Koordinatörü Abel Michel Villemin, bir süre önce Lyon’da gerçekleşen “SIRHA” adlı fuarı gezerken stantlardan birinin önündeki kuyruk dikkatlerini çekti.
#YazarlarJamie Oliver, Hotpoint’le yaptığı işbirliği kapsamında “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” adlı projeyi hayata geçirdi. Hotpoint’in davetlisi olarak bir grup gazeteciyle birlikte ünlü şefle Londra’da buluştuk. Gıda israfını azaltmayı amaçladıklarını belirten Oliver ile Türk mutfağını da konuştuk.
#Nusret Gökçe