Yaklaşık 52 milyon nüfuslu Güney Kore’de, evlerden ve restoranlardan çıkan yemek artıklarının neredeyse tamamı kompost, hayvan yemi ve hatta enerjiye dönüştürülüyor. Peki gıda atıklarının yüzde 98’inin geri dönüştürülmesini sağlamak nasıl mümkün olabiliyor? En önemlisi bu model dünyada uygulanabilir mi?
#Güney KoreSürdürülebilirliği mutfakların ana disiplini haline getirme amacıyla düzenlenen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nın kazananları Prag’da eğitim alırken yanlarındaydım. Onlara bu deneyimin iş yapış şekillerini, menülerini nasıl değiştireceğini sordum.
#Ebru ErkeAtıksız menü denince aklınıza artan malzemelerden yapılmış zoraki lezzet eşleşmeleri gelmesin. Değerlendirilen her malzemenin tabağa modern teknik ve uygulamalarla yansıması çok önemli. Metro Türkiye’nin Prag’daki gastronomi platformu Makro Akademi’deydim. Hem gıda atıklarıyla mücadeledeki öncü çalışmalarını hem de genç Türk şeflerin aldığı özel eğitimleri inceledim.
#Atıksız MenüKubbeli bir oditoryuma giriyorsunuz. Kubbede farklı filmlerden sahneler ve yakın tarihten enstantaneler var. 5-6 saat süren tadım boyunca arka arkaya, çok değişik tabaklarda ve evde pişenlere hiç benzemeyen yemekler geliyor. 48 müşteri için 100’ün üzerinde eleman var. İşinin en iyileri bir araya gelmiş. Bildik anlamda lokanta değil. Ucuzcu şov da değil. Peki ne?
#RestoranTarım ve Orman Bakanlığı, hayvan sağlığı ve refahı göz önüne alınarak, gıda atıklarının hayvan beslemede yem olarak kullanılabilmesi için bir çalışma grubu kurdu. Bu grubun bulgu, görüş ve önerileri geçtiğimiz günlerde tartışılırken, 17 Şubat’ta yeni bir toplantı yapılmasına karar verildi.
#RestoranANKARA'da üniversite öğrencisi Harun Köybaşı (26), ücretsiz çalıştığı restoranların artık yemekleri ile sokak hayvanlarını besliyor. Köybaşı, Bu kadar çok israf varken bunların çöpe gitmesine gönlüm razı gelmedi. Bazı günler çok fazla yemek artığı çıkıyor. Özellikle hafta sonlarında çıkan artıklar 15-20 kiloları buluyor dedi.
#ANKARAKolombiya’nın en çok merak edilen şehirlerinden birisi Medellin. Sebebi Pablo Escobar mı, yoksa 2013 yılında bağımsız araştırma şirketi Urban Land Enstitü tarafından dünyadaki en yenilikçi şehir seçilmesi mi? bilmiyorum. Fakat bizim için oldukça ilginç bir deneyimdi. İşte size Medellin gezi rehberi...
#MedellinTarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, dünyada yaşanan büyük israfa vurgu yaparak, porsiyonların küçülmesi önerisinde bulundu. Biz de israfın boyutunu inceledik ve bireysel olarak atabileceğimiz adımları listeledik. İsrafın boyutu büyük değil, çok büyük… Gıda israfı dünya çapında trilyon dolarlık bir sorun.
#Sürdürülebilir EkonomiBelek Turizm Merkezi, son yıllarda gerçekleştirilen en büyük entegre turizm projelerinden biri. Belek’te, 30 kilometrelik sahil boyunca, çoğu geniş araziler içine kurulu bol yıldızlı tesisler, Türk turizminin 1990’lı yılların başında kendine model olarak çizdiği ve ülkenin Güney ve Batı sahilleri tarafından benimsenen deniz- güneş- kum konseptinin önemli bir parçası.