Güncelleme Tarihi:
Beymelek Dalyanı çevresinde faaliyet gösteren 3 restoran, müşterilerine mavi yengeç servisi yapıyor. Demreli balıkçılar tarafından yakalanan mavi yengeçler kısa sürede temizlendikten sonra mangalda ya da zeytinyağında kızartıldıktan sonra yanında kıskaç kırma aletiyle birlikte müşterilere servis ediliyor.Yengeç yemiyoruz Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, "Yapılan gıda çalışmalarında, mavi yengecin kıskaçlarındaki protein oranının yüzde 18, yağ oranı ise yüzde 1 olduğu belirlendi. Tadı çok lezzetli olmasına rağmen Türk insanı yengeç yemiyor. Özellikle Amerika ve Meksika Körfezi'nde çok ciddi mavi yengeç endüstrisi var.Kıskaçlarındaki etin yanı sıra yengecin atıklarından da faydalanıyorlar. Bu artıkları büyük ve küçükbaş hayvan ve sıra balık yemlerine karıştırarak protein oranı yüksek yem elde ediyorlar. Ancak ülkemizde henüz böyle bir endüstri yok" dedi.İlk Hatay'da görüldü Anavatanı Kuzey Amerika kıyıları olan mavi yengecin 150 yıl kadar önce Akdeniz'e geldiğini anlatan Emre, mavi yengecin 1930'lu yıllarda ilk kez Hatay kıyılarında görüldüğünü açıkladı. Marmara ve Ege'de de bu türe rastlandığının altını çizen Emre, Hatay, İskenderun, Adana-Yumurtalık ve Demre-Beymelek Dalyanı'nda çok ciddi mavi yengeç popülasyonu bulunduğunu belirtti. Enstitüye bağlı Beymelek'teki kuluçhanede mavi yengeç üretimiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını da anlatan Dr. Yılmaz Emre, yengeç yumurtalarınıincelemeye aldıklarını, hatta yapay ortamda yavrulama gerçekleştirdiklerini belirtti. Yengeç üretiminin ciddi bir altyapı gerektirdiğini de anlatan Emre, "mavi yengeci gelecekte üretimi yapılacak ekonomik bir tür olarak düşünüyoruz. Bu yönde altyapı çalışmalarımız sürüyor" dedi.