Sabancı Müzesi’nde aralık sonunda açılan ‘Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi’ sergisi, son halife Sultan Abdülmecid Efendi’nin siyaset ve sanat tarihi açısından önemini ortaya koyan, şimdiye kadar hakkında yapılmış en kapsamlı sergi. Sadece Türkiye’deki resmi ve özel koleksiyonlardan değil, hayatının son 20 yılını geçirdiği Fransa’dan getirilenlerle birlikte sergi koleksiyonu 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeden oluşuyor.
#Abdülmecid EfendiKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali, büyük ilgiyle devam ediyor. Frida ve Picasso sergileri başta olmak üzere festival kapsamındaki sergileri her gün binlerce kişi ziyaret ederken, İstiklal Caddesi ve AKM’de metrelerce kuyruk oluştu.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliOsman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ eserinin ikincisi, Belma Simavi koleksiyonundan satın alınarak Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. İlkine çok benzeyen ikinci resimde altı kaplumbağa yer alırken, duvardaki farklı motifler dikkat çekiyor.
#Osman Hamdi BeyPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali GüreliTürk eğitiminin en köklü kurumlarından biri oşan Pertevniyal Lisesi’nin kuruluşunun 150. Pertevniyal Spor Klübünün 60. yılı onuruna dün İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda düzenlenen ve TJK Genel Saymanı Adil Mert Kaya’nın da hazır bulunduğu Pertevniyal Koşusu’nu Mert Çelik’in sahibi olduğu Vizigot isimli at jokeyi Berkant Gökçe ile kazandı.
#Pertevniyal KoşusuŞebnem İşigüzel, okuruna -tam da niyetlendiği gibi- nefes aldıran, tarihten yola çıkarak kadınların hem akli hem fiziki gücünü anımsatan, oyunbaz bir roman sunuyor: ‘İstanbullu Amazonlar 1809’. İşigüzel, yeniçerinin bir isyan anında Esma Sultan’ı tahta çıkarmayı önerdiği seslenişini ele alıyor. Ve okurunu, kendi icat ettiği kanıtlarla, ‘Osmanlı’da tahta çıkan ilk kadın olan Esma Sultan’ın ve ‘yoldaşları’ Hatice ile Beyhan sultanların peşinde 171 günlük bir hayale ortak ediyor.
#Şebnem İşigüzelBilhassa sosyal medyada karşımıza çıkan bir uygulama var: before-after, yani bir yerin önceki ve sonraki manzaralarını imleyen bir sanal fenomen. Milyonluk şehir İstanbul’da böylesi bir hâl hem nostaljik hem de trajik bir tablo. Çok değil, elli sene öncesinin Boğaziçi’si hâlâ şiirken; bugün şark kurnazı müteahhitlerin yalı arkalarına kendi köylerindeki ev formunu inşa etmelerinden ötürü mavi rüya serinliğine beton damlıyor. Üsküdar da taşralı kafasının (kasabalısının) hoyrat, hırpalayıcı ve kaba muamelesini yaşamış bir şehir. Ama yazının başındaki önce-sonra gözlüğü kentin muhtelif köşeciklerinde karşımıza çıkan ve Üsküdar’ın neden hâlâ doğal film platosu olduğunu gösteren bir detay.
#SeyahatAyasofya’nın ibadete açılması tartışılırken çeşitli sorulara da yanıt aranıyor. Camilerde insan sureti kullanmak dinen caiz değilken Ayasofya’nın fresklerindeki suretler kapatılacak mı? Osmanlı döneminde cami olarak kullanılırken nasıldı? Hem ibadete açmak hem de müze olarak kullanmak mümkün mü? İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üzerinde durduğu alternatifler:
#GazetehaberleriVenedik Film Festivali’nde Altın Aslan alan ‘Joker’le açılacak 18 Filmekimi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl TV+ işbirliğiyle 4-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’de de sinemaseverlerle buluşacak 18. Filmekimi’nin biletleri 28 Eylül Cumartesi günü satışa çıkıyor. İşte filmlerin açıklamalı tam listesi...
#Filmekimi 2019Türkiye’de 1 milyon 667 bin 192 Suriyeli mülteci kadın var. İçlerinden Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan 53’üyle sohbet ettik. İstanbul, Bursa, Mardin ve Eskişehir’de... Bu kadınlarla bizi üç kurum buluşturdu: BM Nüfus Fonu, Hayata Destek Derneği ve bu konuda çalışan İstanbul Arel Üniversitesi. Bazıları bize evini açtı, aileleriyle tanıştırdı. Diğer röportajları bu kuruluşlara ait merkezlerde gerçekleştirdik. Aralarından “Bizi Suriye’ye geri mi göndereceksiniz” diye soranlar oldu. Bu yüzden evlere psikologlarla gittik. Onlardan Türkiye’deki yaşamlarını dinledik. Ve anladık ki Türkiye’de kadın olmak zor ama Suriyeli kadın olmak daha da zor. Hayata bir de onların gözüyle bakmanız umuduyla...
#SuriyelilerKaşgarlı Mahmud, tarihi bilgilere göre 1008 yılında dünyaya gelmiş ve 96-97 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Karahanlı Devleti'nin bir parçası olan Kaşgarlı Mahmud, Divan-ı Lügati't Türk eseriyle tarih kitaplarının bir parçası olmuştur. Bilimsel ve edebi yönüyle ön plana çıkan Kaşgarlı Mahmut, Divan-ı Lügati't Türk adlı eserini 1072 yılında yazmaya başlamıştır. İşte, Kaşgarlı Mahmud hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kaşgarlı MahmudTV8’de yayınlanan ‘Aramızda Kalmasın’ programında, Madonna karışıklığı yaşandı. Beren Saat’in Sabahattin Ali’nin Türk edebiyatında önemli bir yeri olan ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabının uyarlaması olan filmde rol alacağı konuşulurken, program sunucularından Funda Özkalyoncuoğlu’nun kitapta anlatılan karakteri müzisyen Madonna sanmasıyla komik anlar yaşandı. Sosyal medya bu karışıklığı diline doladı.
#Jess Molho- Kilis'teki konteyner kentte barınan 8 Suriyeli ressam "Nobel Barış Ödülü"ne aday gösterilen kente, tuvale yansıttıkları eserleriyle destek verdi- Suriyeli Absi: - "Bu süreçte Kilis halkını hep yanımızda hissettik. Resimlerimde Türk halkının yardımseverliğine yer veriyorum çünkü gelecek nesiller bu resimlerden bir şeyler öğrenecek"- Haci: - "Böyle bir kent dünyada yok çünkü kendi nüfusundan fazla Suriyeli'ye ev sahipliği yapıyor. Üstelik iki halk 6 yıldır kardeşçe yaşıyor. Bu barış ortamı ve Kilislilerin yaptıkları, her türlü övgüye layıktır"
İstanbul’un yeni alışveriş mabedleri, dev AVM’ler açıldıktan sonra beş asırlık Kapalıçarşı’nın papucu dama atıldı. Oysa ara sokaklarında pek çok sıradışı mekan barındırıyor. Hollywood yıldızlarına mücevher tasarlayan kuyumcular, ünlü modacıların müdavimi olduğu kumaşçılar, Osmanlı hanedanının özel eşyalarını bulabileceğiniz antikacılar, örneğine başka hiçbir semtte rastlayamayacağınız esnaf lokantaları... İşte size Kapalıçarşı’dan 38 sıradışı adres...
Yasa dışı yollardan yurt dışına çıkarıldığı belirtilen Karacaahmet'teki Osmanlı dönemine ait mezar taşlarının İngiltere'deki High Road Auctions tarafından düzenlenecek müzayedede satılacağı iddiaları kamuoyunun gündemini meşgul ederken, Zeytinburnu’nda geçmişi geleceğe bağlayan mezarlıklar için örnek bir projeye imza atıldı.
Sarah Joseph, Naomi Campbell’i keşfeden annesinin model ajansının koridorlarında büyüdü. Ancak kendisine bambaşka bir yol çizerek ‘Dünyanın En Güçlü Müslümanları’ listesine girdi. İngiltere’de çıkan Emel (Muslim Life) dergisini de yayınlayan Joseph, ‘Müslüman Toplumlarda Değişim ve Kadının Rolü’ konferansı için İstanbul’daydı.