Üç ay danışmanlık vermek üzere gelip 10 yıl Sunset’in Uzakdoğu yemeklerine imza atan şef Hiroki Takemura, Kapadokya’da Take Sushi isimli bir restoran açtı. Takemura ile hem Türkiye’deki tecrübelerini ve mutfağımızda alışamadığı şeyleri hem de yeni menüsünden leziz önerilerini konuştuk.
#SuşiDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#Tasteatlas2023 yılı boyunca tattıklarım arasında seçim yapmak kolay değil. Avustralya’daki işlerimin başındayken Asya lezzetlerini denedim. Benjamin Cooper’ın Chin Chin restoranındaki massaman köri bence sadece bu senenin değil, her devrin en özel lezzetlerinden. Paris’teki Le Bon Georges’da çikolatalı mus da unutamadıklarımdan…
#YemekHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞTokyo yemek maceralarımızın son bölümüne geldik, bugün sokaktayız. Tokyo’da sokak yemeği için favori noktam Tsukiji Balık Pazarı. Birkaç yıl önce dünyanın en iyi orkinoslarının geldiği balık pazarı yeni yerine taşındı ama bu pazarın dışında konuşlanan Tsukiji Market hâlâ sokakta, turistlere Japonya’nın deniz ürünü ağırlıklı lezzetlerini sunmaya devam ediyor.
#Somer SiviroğluMasterChef shoyu ramen tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Ramen Japon mutfağının en ünlü noodle çorbalarından bir tanesidir. Normalde uzun süre kaynatılan kemiklerle yapılıyor. Oshaka'da çok meşhur olan versiyonu shoyu ramen ise açık renk soya sosu ile yapılıyor. Peki, shoyu ramen nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, MasterChef shoyu ramen tarifi detayları...
#Masterchef Shoyu RamenJaponya’da erişte işi gastronomik bir hedefe yönelmiş. Üç farklı şekli var: Ramen, soba ve udon. Ramen hemen herkesin favorisi. Her yiğidin yoğurt yiyişi gibi her ramen’cinin farklı bir stili var. En lezzetli tarafı olan çorbası için farklı et, kurutulmuş balık ve sebzeler kullanılıyor.
#Japonyaİzledikleri animeler, dinledikleri K-pop şarkıları nedeniyle ülkemizdeki pek çok genç mochi, ramen, bubble tea gibi tatlara ve Japon keklerine merak sardı. Bulut gibi hafif, yumuş yumuş, adeta ağızda dağılan bu özel keki, ayrıca Japon cheesecake ve pankeklerini evde nasıl yapıyorum, gelin anlatayım...
#Uzakdoğu1930’lu yıllara kadar uçaklarda masalar kurulur, yolcular karşılıklı oturup yanındakilerle sohbet ederek yemek yermiş.Yemekler de bugünkü gibi aynı anda değil, sırasıyla gelirmiş. Şimdilerde bu işlerin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Hedefim havayolları şirketlerini eleştirmek değil, günümüz yeme-içme kültürünün zavallılaştığını göstermek. Çünkü uçaklardaki bu yeni model aslında tüm dünyayı ve çağdaş yeme-içme kültürünü ele geçirdi.Ortak sofra ve paylaşma gelenekleri giderek ortadan kalkıyor; bayram veya şükran günleri gibi özel günlerle sınırlı kalıyor.
#JaponyaBu eğitim yılının ilk molası başladı. Hafta sonlarıyla beraber 9 gün sürecek ara tatili güzelleştirecek aktivitelere birbirinden lezzetli yemekler de dahil elbette. Yazarlarımız Didem Şenol Tiryakioğlu, Somer Sivrioğlu ve Gülay B. Altan çocuklarıyla birlikte gitmekten keyif aldıkları adresleri paylaşıyor.
#Didem Şenol TiryakioğluBu akşam Efendy İstanbul’da şef dostum Bjorn Shen ve ekibini ağırlıyoruz. Shen’in restoranı Artichoke, Ortadoğu ve Türk mutfağının Singapur’daki en iyi temsilcisi... Menüde yanık misolu humus, yeşil harisa karides, yenebilir saksı ve ördek pastilla gibi tatlar olacak; hepsini birlikte hazırlayacağız. Bu organizasyon önemli çünkü Türk mutfağının tanıtımı, yurtdışına gidip gastronomiye etkisi kısıtlı bürokratlara yemek vermekle olmaz sadece. Dünya çapındaki şeflere gerek burada, gerek kendi restoranlarında Türk mutfağından örnekler yaptırarak olur!
#Efendy İstanbulBugün yarıyıl tatilinin ilk günü... Pandemi koşullarının da yorduğu öğrencilerin bol bol dinlenme zamanı... Damağına düşkün küçük ‘gurmeler’ ve çocuklarının faydalı aktivitelerle eğlenmesini isteyen ebeveynler için birlikte gezip lezzetli yemekler yiyebilecekleri yerleri seçtik. Yazarlarımız Ebru Erke, Gülay Barbaros Altan, şef Didem Şenol ve Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli’den tavsiyelerle; menüleri ve etkinlikleriyle de öne çıkan adresler bu rehberde…
#Yarıyıl TatiliEt/tavuk suyu, soya salçası miso veya kurutulmuş sardalyayla yapılabilen ramen, Japonya’nın en sevilen sokak lezzetlerinden... Bir kere Japonya’da yiyince diğer ülkelerdeki versiyonları pek tatmin etmiyor. Ama itiraf etmeliyim, İstanbul’da beklediğimden çok daha iyi ramen’ciler bulabilmek beni çok sevindirdi.
#RamenDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan ve 10 binden fazla lezzetin oylamaya sunulduğu TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Adana kebabı toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti arasından ikincilik elde etti.
#Adana KebabıMasterChef'te eleme adayı, dün oynanan dokunulmazlık oyununun ardından açıklandı. MasterChef Türkiye'de 15. haftanın 2. dokunulmazlık oyunu için çekimler Nevşehir'de gerçekleşti. Yarışmacılar verilen menüdeki yemekleri yapmaya çalıştılar. Dokunulmazlık oyununun kazanan takım mavi takım oldu. Kırmızı takım arasında bireysel dokunulmazlık oyunu oynandı. Peki MasterChef'te ikinci eleme adayı kim oldu?
#Masterchef'te Eleme Adayı Kim Oldu?Havalimanı işletmelerinin de yolcuların da yemeğe verdiği önem gün geçtikçe artıyor. Hatta birçoğu artık gerçek birer lezzet üssü kıvamında! Havaalanı deyip geçmeyin, çünkü usta aşçıların ve Michelin yıldızlı şeflerin elinden çıkma, her milletten her damağa hitap edecek yemekler bulmak mümkün. Kimler, neyi tercih ediyor, tüketicinin beklentisini neler belirliyor, uzmanlar bu konuda ne söylüyor, gelin birlikte bakalım.
#Seyahat