Kavurucu sıcaklarla baş etmeye çalıştığımız bugünlerde su elementinin kıymetini çok daha iyi anlıyoruz. Sıcaktan hareket etmeye pek mecalimiz kalmadığı anlarda zaman sanki iyice yavaşlamış gibi hissediliyor. İşin aslı, hareketsizlik zamanı yavaşlatsa da ömrün daha hızlı geçmesine sebep oluyormuş. Bu hafta, hayatın akıp gitmesine neden olan ilgi çekici bir keşfin yanı sıra suyla ilişkili bilimsel gelişmeleri sizler için derledim. Okurken ferahlık vermesini diliyorum…
#ZamanEkvadorlu Pía Salazar dünyanın en iyi pasta şefi seçildi. Il Forno Ristorante, İstanbul’da açıldı. Butterfly Chocolate menüsüne çeşit çeşit mochi ekledi. Overdose, Hollywood yıldızlarının favori içeceklerini menüsüne taşıdı. Yeme-içme dünyasından haberler burada...
#GİZEM DİNÇBAŞUSLA’nın mutfak operasyonlarını şef Ali Ronay yönetecek. En çok yemek yiyen beşinci ülke Türkiye. Zorlu Center’daki festivale katılmak için son iki gün. Limonlu tiramisu sosyal medyada ünlendi. Kahveseverler bu hafta sonu dekk’te buluşuyor. Fairmont Quasar’daki Aila menüsünü yeniledi. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriBu yılbaşı gecesini PTT (Pijama, Terlik, Televizyon) modunda geçirmek istemeyenler için seçenek çok. Oteller, kulüpler ve restoranlar 31 Aralık için programlarını açıklamaya başladı bile. İşi son dakikaya bırakmadan rezervasyon yapmalı. İsteyene fasıllı, oryantal şovlu eğlence, isteyene Sibel Can, Hakan Altun konseri...
#YILBAŞI EĞLENCESİŞehirde yaşamanın en büyük artılarından biri kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmek. İyi yemeğin peşinde şehrin sokaklarını turlayanların sayısı da giderek çoğalıyor. Hazır Michelin Rehberi’ne giren 53 restoranımız varken biz de bu iki tutkuyu birleştirdik. Şehrin en iyi restoranlarında güzel bir yemek deneyiminin ardından gidebileceğiniz sanat galerilerinin, müzelerin, tarihi yerlerin izini sürdük.
#Michelin RehberiGenç şef Kemal Can Yurttaş, kısa süre önce başına geçtiği Aila İstanbul’un menüsünde cesur değişimlere başlamış bile… Fırın kelle ve beyin püresiyle İzmir söğüş, sarımsakla tavada pişirilmiş uskumru, Konya Koçbaşı nohutla hazırlanan bozkır tahinli humus ve ağır ateşte yavaşça karamelize ederek pişirilmiş kuzu badem uykuluk menünün öne çıkan yaratıcı lezzetlerinden birkaçı…
#Kemal Can YurttaşMutfağımda vazgeçemeyeceğim iki ana malzemeden biri tereyağı. İkincisiyse özellikle sonbahar ve kış aylarında hemen her tarifimde kullandığım bitter çikolata. Bu ikiliye sonbaharda en çok yakışan eşlikçinin de armut olduğunu düşünüyorum. Bu meyveyi çikolatalı tarifler kadar hamur işlerinde ve marmelatlarda da kullanıyorum...
#Hamur İşiSıcaklar bunaltıcı bir hal alıyor. Şehri terk edemeyenler için açık havuzlar bu havalarla baş etmek için iyi bir seçenek. Birkaç saatliğine de olsa suya kendini bırakmak, güneşlenmek, şezlonga uzanıp kitap okumak insanı tatile gitmişçesine dinlendiriyor. Günübirlik kaçamak yapmak isteyenler için şehir merkezlerindeki en iyi açık havuzları listeledik. Aralarında kente tepeden bakan sonsuzluk havuzları da var, ağaçların ortasında, sakin bir ortam vaat edenler de...
#Açık HavuzTürk mutfağını 3 kıtada temsil eden BTA’nın CEO’su Sadettin Cesur ile yeme-içme operasyonunu yürüttükleri İstanbul Havalimanı’nda bir araya geldik. Cesur, havalimanını, Türk gastronomisinin dünyaya açılan kapısı ve vitrini olarak nitelendiriyor.
#Baran SüzerNASA bu yıl içinde yeni teknolojiyle donatılmış ‘James Webb’ teleskobunu uzaya fırlatacak. Yeni teleskop, gelişmiş sensörleri ve 10 kat daha fazla ışık toplayan aynasıyla evreninin ilk dönemlerine ait veriler toplamaya yardımcı olacak. NASA’nın açtığı araştırma proje yarışmasına dünyanın dört bir yanından binlerce başvuru yapıldı. Dr. Akın Alman Max-Planck Enstitüsü’nde bilimsel araştırma görevlisi olarak çalışan astrofizikçi Dr. Akın Yıldırım’ın, projesi de NASA tarafından seçilen 286 proje arasına girdi.
#James WebbÜlkenin en büyük rock şovunu yapacağızDizilerde çalan müzikleriyle adını duyuran ve dinleyici kitlesini günden güne arttırarak son dönemde Türk rock müziğin en çok konuşulan gruplarından biri haline gelen Pera ile müzik yolculuğunu ve hazırlandıkları büyük konseri konuştuk.
#Pera