Bütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçKorunan eserlerin zaman zaman müzelerden çok iptidai bir şekilde götürüldüğü açık. Son olarak British Museum’un eksperlerinden birinin (Peter Higgs) uzun bir zamandır Yunan-Roma koleksiyonlarını ayıklayıp sattığı, hem de pazarlamayı internet yoluyla yaptığı açığa çıktı. Bu hırsızlık tespit edildi ama Türkiye’deki Britanya kazılarına dahi katılan bu uzmanın (Orada hangi küçük parçaları götürdüğünü Allah bilir) bir ceza bile almadığı açık.
#LaocoonBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaJean-Baptiste-Siméon Chardin’in ‘Yabani Çilek Sepeti’ adlı tablosu açık artırmada tam satılmıştı ki bir ses yükseldi: “Déclaration d’etat”. Yani devlet deklarasyonu. Fransız kanunları milli tarihin bir parçası sayılan eseri korumak için yeniden devredeydi.
#Louvre MüzesiBezmiâlem Valide Sultan’ın hassas ruhlu bir valide sultan olduğu anlaşılıyor. İstanbul’un siluetinde rolü olan Dolmabahçe Camisi, Galata Köprüsü onun bu şehre hediyesidir ama sayısız çeşmelerini ve hastanelerini unutmamak gerekir. Bilinen 13 adet çeşmenin içinde en ilginci de Topkapı’daki Bezmiâlem’dir. Çeşmenin asıl yeri Beşiktaş, Yıldız’daki saat kulesinin karşısındaydı. Bu harap vaziyetteki çeşmenin en kısa zamanda orijinal yerinde dikkatle muhafaza edilmesi ve restorasyonu sağlanmalıdır.
#Bezmiâlem Valide SultanBu hafta otomobilimize atlayıp Trakya’nın ayçiçeği tarlalarının eşlik ettiği bir yoldan, Marmara’nın Ege’ye açılan kapısına, Çanakkale’ye çevirelim rotamızı. Hem bereketli toprakları hem de stratejik önemiyle hep ilgi odağı olmuş, destanlarıyla adını dünya tarihine yazdırmış bir yer Çanakkale. “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!” sözlerinin adeta can bulduğu bu coğrafya, ziyaretçileri için çok daha fazlasını vaat ediyor; tertemiz bir hava, içinizi serinleten esintili rotalar, sıcacık bir güneş ve pırıl pırıl bir deniz.
#YazarAlman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1870’li yıllarda Çanakkale Troya antik kentinden kaçırılan ve daha sonra Almanya’ya bağışlanan eserler, anavatanından koparıldıktan yaklaşık 150 yıl sonra ilk defa İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan British Museum’da sergilenmeye başladı.
#GazetehaberleriBu yazıya konu ülke ve şehirler, her yıl milyonlarca turistin aktığı kültleşmiş rotalar değil. Hiçbiri için uzun yollar kat etmeniz gerekmiyor. Gelin bu kez yakınları keşfedin. Rahatlıkla gidebileceğiniz, farklı kültürlerin arasına dalacağınız, tarihten ilginç izler yakalayabileceğiniz, doğasına hayran kalacağınız ve cebinize dost coğrafyalar... Bu bayramda ne yapacağınıza karar vermediyseniz bir son dakika rehberi olarak da bakabilirsiniz.
#Hesaplı RotalarAlman arkeolog Heinrich Schliemann’ın 1873 yılında Türkiye’den kaçırdığı 8 bin 831 Troya Hazinesi, İkinci Dünya Savaşı sonrası savaş ganimeti olarak Almanya’dan Rusya’ya götürüldü. Puşkin Müzesi’nde sergilenen eserlerin vatanına dönmesi bekleniyor.
#Troya Müzesi23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Türkiye’yi küçük yaşlarına rağmen uluslararası arenalarda başarıyla temsil eden çocuklara yer verdik. Kimi piyano çalarak dünyayı kendine hayran bıraktı, kimi satrançta rakiplerine fark atarak. Kimi kemanıyla dinleyenleri büyülerken, kimi artistik buz pateninde dünya rekoru kırdı. Yetenekli çocuklara 23 Nisan mesajlarını, Türkiye’den ve dünyadan beklentilerini sorduk. Okullardaki sosyal aktivitelerin artmasını isteyen de var, büyüklerin kendilerine güvenmesini dileyen de. İşte o çocukların mesajları:
#GazetehaberleriMilattan önce 3000 yıllarına dayanan kalıntıları ile arkeoloji tarihi için son derece önemli bir yere sahip olan Troya Antik Kenti, son günlerde gündemdeki merkezler arasında yer almaya devam ediyor. Truva olarak da bilinen bölge, çağlar öncesi insanlarının tercih ettiği bölgeler arasında yer almıştır. Peki, 2014 yılında yapımına başlanan ve 2019 yılında 75 milyon lira maliyetle yenilenen Troya müzesi nerede yer alıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Troya2018’in Troya Yılı olması nedeniyle Frankfurt Kitap Fuarı‘nda Troya’nın dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale‘de çarşamba günü açılan Troya Müzesi‘ni de anlattı. Bu ‘dünya müzesi’ ile Türkiye’den kaçırılan tüm eserlerin artık yurda dönebileceğini söyleyen Aslan “Troya Yılı asıl şimdi başladı” dedi.
#TROYA1962 yılı ağustos sonunda büyük popülarite sahibi John F. Kennedy’nin başkan yardımcısı Lyndon B. Johnson geldi. Kendisini karşılayan Başbakan İsmet Paşa’ydı. Ortalık yıkıldı. Ulus yine doluymuş, konvoy zor ilerliyor dediler. İsmet Paşa’nın elinde iki bayrak, arabada dikildiği yer İş Bankası’nın önüdür. Johnson’ın da elinde iki bayrak vardı.
#YazarlarKuzeyinde Kuzey Kutup Denizi, doğusunda Pasifik Okyanus’u bulunan Rusya Estonya, Litvanya, Beyaz Rusya, Letonya, Ukrayna, Moldova, Kazakistan, Moğolistan, Çin, Gürcistan, Azerbaycan, Kuzey Kore olmak üzere toplam 14 ülkeyle sınır komşusu. 150'den fazla etnik kökenin birlikte yaşadığı, Bizans ve Slav kültürünün sentezi mimarisi, sanatı ve kültürüyle en çok ziyaret edilen ülkeler arasında yer alan Rusya'nın gezilecek yerlerinden bazıları haberimizde...
#RUSYAYurt dışına gitmek için pasaportunuzun olması şart değil. Sadece kimlik kartınızla da gezebileceğiniz çok güzel şehirler var. Türkiye'nin en büyük uçak bileti sitelerinden Enuygun.com'un Seyahat Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, sadece kimlikle gidilebilecek 3 ülkeden 6 şehri sizler için sıraladı. İşte detaylar…
#Kiev