Eğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk YazarÇatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet Sağlamİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarSıralama mı önemli, puan mı sorusu YKS sonuçları akabinde öne çıktı. YKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı sorusu, sonuçların açıklanmasının akabinde pek çok adayın gündeminde yer almaya başladı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih aşamasında puanın mı yoksa sıralamanın mı ön planda yer alması gerektiğine değinerek tercih esnasında dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı. İşte, YKS tercihleri öncesi dikkat edilmesi gerekenler
#SıralamaMihriban öğretmen, yıllardır doğup büyüdüğü yer olan Hatay’dan uzakta, İstanbul’da yaşıyordu. Ancak hayat şartları onu depremden iki ay önce Kırıkhan’a geri dönmek durumunda bıraktı. 6 Şubat depreminden sonra ailesiyle bir çadıra sığınan ve orada yaşamaya başlayan genç öğretmen, kendi travmasını bir kenarı bırakıp içindeki öğretmenlik aşkıyla çocuklara el uzattı.
#Mihriban ÖğretmenSüper Lig'in lideri Galatasaray, 25. hafta maçında konuk ettiği Kasımpaşa'yı yeni transferi Nicolo Zaniolo'nun golüyle 1-0 mağlup ederek üst üste 14. galibiyetini aldı ve Süper Lig rekoru kırdı. Hürriyet yazarları Uğur Meleke ve Fırat Aydınus, Galatasaray'a rekoru getiren galibiyetini köşe yazılarında değerlendirdi.
#GalatasarayAntalya İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, Hürriyet Akdeniz Editör Masası’nın konuğu oldu. Kentin eğitimdeki başarısı, sorunları ve hedefleriyle ilgili detaylı açıklamalar yapan Çalışkan, özellikle okullaşma oranlarında ciddi başarı elde ettiklerini söyledi.
#Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Emre ÇalışkanYKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı sorusu, sonuçların açıklanmasının akabinde pek çok adayın gündeminde yer almaya başladı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih aşamasında puanın mı yoksa sıralamanın mı ön planda yer alması gerektiğine değinerek tercih esnasında dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı. İşte, YKS tercihleri öncesi dikkat edilmesi gerekenler
#Puan Mı ÖnemliGebelik sürecinde bebeğin sağlıklı gelişimi için pek çok tetkik yapılır. Bu tetkikler sayesinde de pek çok sağlık sorunu da daha anne karnındayken kolaylıkla tespit edilebilir. Doğumsal metabolizma hastalıkları; karbonhidrat, protein ve yağ asitlerinin sentezi ya da katabolizmasında bulunan defektler sonucunda gelişen patolojik tablolardır. Bebeklerde metabolik hastalık belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#BebekMSÜ taban puanları ve seçim aşamaları adayların gündeminde yer alıyor. Merakla beklenen MSÜ kadın erkek taban puanları belli oldu. MSB Personel Temin Daire Başkanlığı Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları seçim aşaması tarihlerini açıkladı. Peki, MSÜ seçmeleri ne zaman? İşte, MSÜ taban puanları ve seçim aşamaları 2022...
#MSÜ Taban PuanlarıGeçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlara bir şeyler öğretmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler en çok okul dönemlerinde öğrencilere uygulanmaktadır. Bu sayede öğrenme işlemi kolaylıkla yapılabilir. Gösterip yaptırma yöntemi de sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Gösterip yaptırma yöntemi nedir? Gösterip yaptırma yönteminin amaçları ve avantajları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEşik yöntemi konusu pek çok insanın merak ettiği konular arasında yerini almaktadır. Bu anlamda son derece önem arz eden konu başlıkları arasında yer alırlar. Sizin için Eşik yöntemi nedir, kime ait ve özellikleri nelerdir? Kademeli yaklaştırma ve sistematik duyarsızlaştırma ile farkı konu başlıklarını merak edilen tüm yönleri ile derledik.
#Eğitimİnsan hayatında oldukça önemli yeri olan teknoloji, sadece yetişkin bireyler tarafından değil, aynı zamanda çocuklar tarafından da oldukça sık kullanılır durumdadır. Teknolojik araçlar, çocukların her an yaşamlarının içinde, onların en önemli yardımcıları konumundadır. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2021) tarafından gerçekleştirilen çocuklarda bilişim teknolojileri kullanım oranı araştırmasında, 2013 yılında yüzde 50.8 oranında gerçekleşen teknolojik araçların kullanımı 2021 yılında yüzde 82.7 olarak gerçekleşti.
#Konuk Yazarİstanbul’da başlayan bir projede 14-19 yaşları arasındaki öğrencilerin sınav kaygısını azaltmak ve sınavdaki başarıyı arttırmak için mandala kullanıyor. İnönü Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya dayanan proje aynı zamanda sosyal bir deney niteliğinde. Proje kapsamında öğrencilerin kendi çizdikleri mandalalarla aynı zamanda bir sergi açması ve ortak bir mandala çalışması yapması planlanılıyor.
#MandalaZeka, bireylerin çevreye uyum sağlaması şeklinde tasvir edilebilir. J. Piaget’e göre insanlar bazı bilişsel şemalara sahiptir. Bunlardan biri de somut işlemler dönemi olarak isimlendirilir. Peki, somut işlemler dönemi nedir ve hangi yaşlarda başlar? Bu yaşlarda yapılabilecek etkinlikler nelerdir? Somut işler dönemi hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Somut İşlemler Dönemi Nedir?Yüz binlerce üniversite adayı, bugünlerde kafalarında onlarca soru işaretiyle tercih yapmaya çalışıyor. Adayların bu zorlu tercih sürecini kolaylaştırmanın yolu deneyimli uzmanlara kulak vermek. İşte onlardan biri olan eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı:
#YAZARDünya Sağlık Örgütü (WHO) bile her yıl 5 yaşından küçük 200 milyondan fazla erkek ve kız çocuğunun maksimum bilişsel ve sosyal gelişimlerini gerçekleştiremedikleri konusunda uyarmaktadır. Harvard Üniversitesi Gelişmekte Olan Çocuk Merkezi'ne göre, erken çocukluk döneminde her saniye bir milyondan fazla yeni sinirsel bağlantı kuruluyor. Psikomotor yetenek gelişimi oldukça önemlidir. Peki, Psikomotor nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Psikomotor Nedir"Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu", toplu taşıma ve ticari yük taşımacılığı yapan sürücüler için artık bir zorunluluk. İnternete Psikoteknik belgesinin detayları araştırılıyor. Peki Psikoteknik belgesi nedir, nasıl alınır.. İşte detaylar
#Psikoteknik BelgesiZeytinyağı, tarihin derinliklerinden gelen, insanoğluna her zaman hizmet eden, dört büyük dinin kutsal kitaplarında yer alarak kutsanmış bir yağ. Binlerce yıldan beri Anadolu topraklarından fışkırarak dünyanın her yerine yayılan zeytin ağacı, günümüzde 54 ülkede yetiştirilmeye çalışılıyor. Çok değil, bundan 50-60 yıl önce sadece Akdeniz Havzası’nda yetiştirilirken acaba neden bugün Suudi Arabistan çöllerinde, Avustralya’nın bakir topraklarında, Güney Amerika’nın pampalarında ya da Japonya’nın kısıtlı tarımsal alanlarında zeytin ağacı yetiştirilmeye çalışılıyor? Günümüzde zeytin ağacı yeniden keşfedildi. Son 50 yılda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, zeytinyağı şifa kaynağıdır.
#İzmir