Son yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#Sepsisİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetDünyanın en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom hastalığının sıklığı son zamanlarda artmaya başladı. Türkiye'de de güneşe maruz kalma ve açık ten faktörleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yaygın görülen bazal hücreli karsinom, basit bir sivilce olarak ortaya çıkıyor. Peki hastalık neden gücünü artırdı? Belirtileri neler? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkPartnerinizi aldatsanız, kaybetmemek için bu gerçeği ondan saklar mısınız yoksa suçluluk duygusundan kurtulmak için her şeyi itiraf eder misiniz? Uzmanlara göre, bu sorunun cevabı duygusal durumlara, ilişkinin geçmişine, aldatmanın nedenlerine bağlı olarak değişebiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Partnerini aldatan kişi itiraf etmeli mi yoksa saklamalı mı?’ diye sorduk.
#İlişki SorunlarıGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkÜlkemizde her 100 bebekten en az birinde görülen, prematüre bebeklerde yüzde 45’e kadar çıkabilen inmemiş testisin özellikle ilk bir yıl içerisinde tedavisi son derece önemli. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, inmemiş testisler hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme dönemi ve aşı programının önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Bunu başarıyla hayata geçirebilmek için sizden tek bir yeni talebim var: Lütfen aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Koca, "Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak." dedi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme dönemi ve aşı programının önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Bunu başarıyla hayata geçirebilmek için sizden tek bir yeni talebim var: Lütfen aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Koca, "Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak." dedi.
#Sağlık BakanıÇinli uzmanlar tarafından geliştirilen ve anal sürüntü yoluyla alınan örneklerle Covid-19 testi yapılmasını öngören teknolojiye dair tartışmalar sürüyor. Bir yanda Çin uygulamayı yaygınlaştırma planları yapıyor. Peki bilim ne diyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr için değerlendirdi.
#ÇinBirçok insanın önemsemediği uyku sorunu viral enfeksiyonlar başta olmak üzere bazı sağlık problemini beraberinde getiriyor. Son olarak Moskova Devlet Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi’nde yapılan bir araştırma, uyku eksikliğinin koronavirüse yakalanma riskini yüzde 250 oranında artırdığını ortaya koydu. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, "Uyku yetersizliği koronavirüsün çok daha ağır geçmesine ve ölümcül seyretmesine neden oluyor" dedi.
#Koronavirüs Ve Uyku EksikliğiDünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020'de COVİD-19 pandemi ilan edilmesi ile birlikte her birimizin hayatında çok şey değişti. Ülkeler virusün yayılmasını önlemek ve hastalık- ölüm hızını azaltmak amaçlı bir takım önlemler almaya başladı, karantina uygulamalarına geçildi. Bilindiği gibi COVİD-19 corona virüs sebebiyle ortaya çıkan ve başta damlacık yolu, tükürük veya virüslü yüzeylere temas sonrası oluşan bir hastalıktır. Kişiler arası fiziksel-sosyal mesefe kuralı da bu geçişin en aza indirilmesi sebebiyle uygulanmaktadır. Bu noktada kişilerin iş ve sosyal hayatı değişmekte, daha çok evde kalmakta, ikili ilişkiler ve aile ilişkilerinde bazı değişiklikler olmaktadır.
#Covid192019’un sonu itibariyle dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkan COVID-19 salgını günümüzde de etkisini sürdürüyor. Salgın, küreselleşen dünyanın da beraberinde getirdiği müthiş bir hızla dünyanın her köşesindeki ülkeleri etkisi altına alırken, salgınla mücadelenin tek yolunun da bulaşma riskini en aza indirmek olduğu aşikâr. Bu sebeple hastalığın bulaşma riskini azaltmak, herkesin üzerinde anlaştığı bir önleme yöntemi oldu.
#ÖğretmenDeprem gibi yaşamı tehdit eden beklenmedik olaylar karşısında psikolojik reaksiyonlar gösterebildiğimizin altını çizen Uzman Psikolog Nazım Serin, 12 Kasım Afet Hazırlık Günü özelinde deprem sonrası yaşanan travmalara yönelik önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkBir dakika öncesi ile bir dakika sonrası arasındaki fark, nasıl da yaşam mücadelesine dönüyor bazen. Evin içinde veya dışında günlük planlardan herhangi birini gerçekleştirirken, yerden gelen bir sarsıntı ile olduğu yerden kaçmaya çalışanlar ve bir de kaçacak kadar şanslı olamayanlar…
#DepremDeprem gerçeğiyle tekrar karşılaştığımız bugünlerde fizyolojik etkilerin yanı sıra psikolojik etkiler de dikkat çekiyor. Depremi yerinde yaşayanlar gibi yaşamayanlarda da deprem korkusu belirmeye başladı. Peki bu korkularla nasıl baş edilebilir? Çocuklar deprem gerçeğine nasıl hazırlanabilir? Psikolog Serap Duygulu tüm merak edilenleri yanıtladı...
#DepremMEME kanseri günümüzde kadınlarda en sık rastlanan kanser türü ve gün geçtikçe de daha genç yaşlarda görülüyor. Gelişmiş ülkelere oranla ülkemizde meme kanseri görülme yaşının daha düşük olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal, genç yaşta görülen meme kanserinin, ileri yaşa oranla daha hızlı ilerleyebileceği ve tekrarlama olasılığının da fazla olabileceği uyarısında bulundu.
#Prof. Dr. Neşet KöksalYaklaşık yedi aydır süren Covid-19 pandemi süreciyle bir tarihe tanıklık ediyoruz. Bundan 100-150 yıl öncesinde yaşanan pandemileri okuyup dinlediğimizde insanların neler yaşadığını düşünür ve üzülürdük. Ancak, bugün bizzat böyle bir felaketin kurbanları haline geldik. Bu yanıyla, bizlerin hikayelerini de çocuklarımız şaşkınlık ve üzüntü içinde birbirleriyle paylaşacak.
#Uzaktan Eğitim