Pop yıldızı Taylor Swift, The 1975 grubundan Matty Healy ile mayıs başında sevgili olduğunda hayranları Healy’nin ‘kötü adam’ imajı yüzünden bu ilişkiyi onaylamamıştı. Tepkilerini de göstermişlerdi. Zaten ilişki de kısa ömürlü oldu, 1 ay sürdü. Peki biz bir arkadaşımızın sevgilisini onaylamadığımızda ne yaparız, ne yapmalıyız? Mesela “Nereden buldun” der miyiz? Bu durumu yaşayanlara ne yaptıklarını, uzmanlara da işin doğrusunu sorduk.
#Taylor SwiftYazarlara, şairlere, sanatçılara ilham veren çok güçlü bir duygu aşk... Karşımıza çok da kolay çıkmıyor. Bu yüzden bir kez âşık olduk mu ilişkimiz bir ömür sürsün istiyoruz. Ama onun da sonu gelebiliyor... Psikolog Dr. Gizem Sürenkök’e göre ‘hayaller çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor, ilişkiler ciddi emek istiyor’. Psikoterapist, aile danışmanı Dr. Feyza Bayraktar ise uzun ilişkileri nelerin bitirdiğini sıralıyor: Gelecek planlarındaki farklılıklar, cinselliğin tatmin edilmemesi, açık iletişimin sağlanmaması...
#Psikolog Dr. Gizem SürenkökKişinin hatalı olduğunu kabul edip özür dilemeyi bilmesi bir erdemdir. Ancak kendinize “Neden özür diledim ben şimdi?” diye sorduğunuz zamanlar da olmuştur mutlaka. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Neden çok özür diliyoruz?’ sorusunun cevabını aradık.
#Bir Sorudan FazlasıKahramanmaraş depremleri bütün dünyayı derinden sarstı. Yurt dışında ikamet eden ve depremin acısını iliklerinde hisseden vatandaşlarımızdan bazıları, özellikle sosyal medya paylaşımlarında yaşadıkları ülkelerdeki tanıdıklarının tepkisiz davrandığını, hayatın normal akışında devam etmesine dair beklenti içinde olduğunu dile getirdi. Tabii yabancı arkadaşlarının, komşularının gösterdiği ilgili yaklaşımdan övgüyle, minnetle bahsedenler de oldu. Bir Sorudan Fazlası serimizde bu kez yurt dışında yaşayan Türkleri dinledik...
#DepremSivil toplum kuruluşu ve gönüllülerden oluşan birçok ekip, deprem bölgesindeki hasarlı evlerde mahsur kalmış hayvanları kurtarmak, beslemek ve zor durumdakileri güvenli bölgelere geçirmek için çalışıyor. Bunun için hasarlı binalara giriyor, hatta vinç kiralayıp yüksek katlardaki hayvanlara ulaşmaya çabalıyorlar. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök “Evlerimizi paylaştığımız canlılar yaşam arkadaşlarımız haline geliyor. Doğal afetler onların da yaşam hakkını gasp ediyor. Enkazda kalmalarını, hasarlı bir evde olmalarını istemiyoruz, onların yaşam hakkını savunmak olması gereken bir şey” diyor.
#DepremEvlilik hayaliyle çıkılan randevular, yalnızlık korkusuyla balıklama atlanan ilişkiler... ‘Takılma’ya devam etmek isteyenler, ilişki yerine arkadaşlığı tercih edenler... Her ilişkinin dinamiği farklı. ‘Uzmanlar’ da dönemin atmosferini işin içine katarak bu ilişkilere isim vermeye bayılıyor. ‘Hardballing’, ‘orbiting’, ‘oystering’... İşte, son dönemin ‘adı üstünde’ ilişki trendleri...
#İlişkiÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılGeçen günlerde Twitter’da Beyza Akıncı adlı bir kullanıcının “Allah’ını seven çıkma teklifini geri getirsin” isyanı binlerce beğeni ve yorum aldı. Meğer bu konudan mustarip çok kişi varmış. İlişkinin adının konulmaması, sorumluluktan kaçılması ve sosyal medyanın imkânlarından yararlanılıp ‘hızlı’ ilişkiler yaşanması dile getirilen şikâyetlerin başında geliyor.
#İlişkiYangınlar, seller, kuraklık, müsilaj derken hepimizi aldı bir kaygı hali... Ama yaşadığımız endişelerden uzaklaşmanın, iyileşmenin en iyi yolu da yine kendimizi doğanın kollarına bırakmak... Şehrin hengâmesinden uzaklaşıp günübirlik de olsa mavi ve yeşille buluşmak bütün havamızı değiştiriyor. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, tabiatta vakit geçirmenin tansiyonumuzu bile düşürdüğünü söylüyor. Hürriyet Seyahat’in 6 gezgini, 6 farklı şehirden doğaya kaçış önerilerini paylaştı. İster eşsiz manzaralara karşı kamp kurun, ister parkta çimlere uzanıp kuş cıvıltılarını dinleyerek huzur bulun...
#GazetehaberleriKoca denizin müsilajla kaplanması, ormanların yanıp kül olması, bir yanda seller, bir yanda kuraklık… “Ne olacak bu gezegenin hali” artık çok yaygın bir sohbet konusu. Her ekolojik felaket sonrası ya gelecekte içinde yaşanabilir bir dünya bulamazsak endişesi yaşıyoruz. İşte buna eko-anksiyete deniyor. Bununla nasıl baş edeceğiz? Uzmanlarla konuştuk. Baştan söyleyelim: Hiç de kolay olmayacak.
#GazetehaberleriAşk, flört heyecanı dünyanın en güzel duygularından... Anne-baba olduğumuz için bundan vazgeçmek zorunda değiliz! Evet, çocuk yetiştirmek büyük emek istiyor ve evet, pek çoğumuz çok yorgunuz. Ama kim bilir, belki de küçücük birkaç davranış değişikliğiyle ilişkimizi canlandırabiliriz...
#GazetehaberleriBir martının süzülerek uçuşu, çayın kokusu, kaldırım taşlarının arasından fışkırmış çiçekler... Görüyor, hissediyor, duyuyor, yaşıyor musunuz bunları, yoksa “Salgının bitmesine daha ne kadar var” sorusu aklınızdan bir türlü çıkmıyor mu? Yeryüzünde bir kişinin bile yanıt veremediği bu soruya kafayı takmak yerine, süreci daha iyi bir ruh haliyle sürdürmek isterseniz, ‘psikolojik esneklik’ kavramıyla acilen tanışmalısınız...
#GazetehaberleriYakın zamanda yaşadığımız afet ve ardından uzmanların olası depremlerle ilgili sürekli yaptığı uyarılar birçok kişide deprem korkusunu tetikledi. Psikolog Gizem Sürenkök “Depremin beklenmedik anlarda meydana geliyor oluşu, önceden ne zaman olacağını bilememek bu kaygıyı arttırıyor” diyor.
#SismofobiToplum olarak büyük bir afet yaşıyoruz. Elbette depremin etkilediği 10 ilimizde yaşayanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla kıyaslanamaz ama birçoğumuz zorlu duygularla başa çıkmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu toplumsal travmayı atlatmanın yolu içimizdeki mücadele duygusuna, dayanışma isteğine kulak vermek: “İyileşmek için gerçekten birlikte hareket etmek zorundayız.”
#DepremZor zamanlarında arkadaşımızın elinden tutmak, canı yandığında çocuğumuza sarılmak, karşımızdakine destek verdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu göstermek için omzuna vurmak… İnsanlar arası iletişimde en etkili yöntemlerden biri belki de dokunmak… Gerçekten de araştırmalar tensel temasın stres seviyesini düşürdüğünü, kalp sağlığını koruduğunu, acı hissini hatta ölüm riskini azalttığını gösteriyor.
#TemasPandemiye neden olan bir virüs, yaşamın dengesini ne kadar bozabilirse COVID-19 da hepimizin yaşam dengesini o denli bozdu... İlişkilerimizi, evliliklerimizi derinden etkiledi. Kimi çiftte iyi, kimi çiftteyse kötü yönde... Biz de hazır Sevgililer Günü’ndeyken ilişkiler konusunda uzman psikologlara aşk dertlerimizi ve bunların dermanını sorduk. İlişkisi pandemiden farklı şekillerde etkilenen kişiler de neler yaşadığını anlattı.
#Gazetehaberleri