Kemiklerde erimeden alerjiye, karaciğer ve böbrek sorunlarından kansere… Son yıllarda özellikle kas kültesini artırıp vücut geliştirmek amacıyla da kullanılan protein tozları, uzmana danışılmadığında ve bazı kurallara dikkat edilmediğinde sağlığı ciddi şekilde tehlikeye atabiliyor!
#Protein TozuEvde veya sinemada film izlerken keyifle tükettiğimiz patlamış mısırın sağlıklı atıştırmalıklardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Tabii yağsız ve tuzsuz yöntemlerle hazırlandığı takdirde! Peki, filmlerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır kilo aldırır mı? Diyette serbest mi? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda, hazırsanız başlayalım...
#MısırGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#Sağlıkİkinci tabağa geçmeden önce bir süre beklemiyor musunuz? Çok kısıtlı bir beslenme programı mı uyguluyorsunuz? Kendinizi tatlı yemekten alıkoyamıyorsanız nedenleri belli! Yalancı bir tatlı isteğine kapılmamak için yapmanız gereken basit: Bedeninizi dinleyin!
#TatlıDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Bazı spor dalları ile uğraşan kişilerin beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle fazla fiziksel güç harcanan sporlar ile uğraşanların beslenmelerinde birtakım yiyeceklere diğerlerine göre ağırlık vermeleri gerekmektedir. Bu besinlerden biri de protein tozları olmaktadır. Peki, protein tozu kilo aldırır mı verdirir mi? Protein tozu kullanımı kilo yapar mı? İşte, protein tozu hakkında bilgi edinmek isteyenler için tüm detayları derledik.
#Sağlıklı YaşamSağlıklı kilo vermenin pek çok yöntemi bulunmaktadır. Vücuda alınan tüm besinler hem vitamin hem de protein salgılamaktadır. Protein ağırlıklı beslenen kişilerin daha hızlı kilo verdiği fark edilmiştir. Protein tozu kilo verdirme yöntemlerinden biridir. Sağlıklı kilo verimi ve yağ yakımı için belirli aralıklar ile protein tozu tüketilmektedir. Protein tozu faydaları ile beraber kas gelişimi ve yağ yakım süreci de sorunsuz ilerlemektedir. Protein tozu hakkında araştırılan pek çok konu bulunmaktadır. Protein tozu kilo verdirir mi sizler için derledik.
Yüz yüze eğitim başladı; şimdi anne-babalar en çok çocuklarının beslenme çantasını düşünüyor. Yeterli ve dengeli beslenme, onların eğitime odaklanmaları için ihtiyaç duydukları enerjiyi de sağlar. Bunun için kantindeki hazır gıdalar ve fast food ürünler yerine, çantalarındaki sağlıklı alternatifleri seçmeleri lazım. O alternatifler neler olabilir?
#Fast FoodYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakKetojenik beslenme, son dönemde hem dünyada hem de Türkiye'de en popüler beslenme biçimlerinden biri haline geldi. Karbonhidrat tüketimini azaltıp proteinler ve yağlara ağırlık veren ketojenik beslenmeyi benimseyenlerin sayısı arttıkça, bu modele uygun tarifler ve malzemeler de sık sık gündeme geliyor. Söz konusu Türk mutfağı olunca ketojenik beslenmeye uygun hamur işleri de birçok kişinin merak konusu haline geliyor. Bugün sizin için ketojenik beslenenlerin gönül rahatlığıyla kullanabileceği un çeşitlerini araştırdık. Bundan sonra hamur işi yaparken bu ipuçları size yol gösterecek.
#Ketojenik BeslenmeMikrodalga fırınlar günümüzün en tartışmalı ev aletlerinden biri. Kullananlar genellikle çok sevse de mikrodalga muhalifleri grubunun da çok güçlü olduğu yadsınamaz bir gerçek. Peki mikrodalga fırınlar söylendiği gibi yiyeceklerin tüm besleyiciliğini alıp götürüyor mu? Dahası mikrodalga fırın sadece yemek ısıtıp buz çözmeye mi yarıyor? Tüm bu soruların cevapları için sizi aşağıya alalım.
#Mikrodalga FırınYarın bayram. Hepimizin ortak mutluluk günü. 1 aylık oruç ibadetinden sonra yine konu komşu gezilecek, keyifli bayram sofralarında yenilip içilecek. Ama o sofralarda da dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar var. O ayrıntıları aşağıdaki kutuda özetlemeye çalıştım. Bugünden şöyle bir göz atarsanız, bayram günlerini daha keyifli, zinde ve formda geçireceğinizi düşünüyorum. Detaylar için buyurun...
#OSMAN MÜFTÜĞLU YAŞAMKilo sorununun çözümünde beslenme düzenlemesi yapmak bir zaruret. Bir beslenme uzmanının desteği olmadan işler asla yürümez, yürüse de alınan neticeler kalıcı olmaz. Bunu aktivite ile birleştirmek ise vazgeçilmez bir zorunluluk. Bazen ikisinin de yeterli olmadığı durumlar var. Bunları tıbbi olarak masaya yatırmanız ve bir doktorun yönetiminde tıbbi yollarla çözmeniz şart. Eğer bunu yapmazsanız ya binbir zahmetle verdiğiniz o kiloları fazlasıyla ve hızla geri alır ya da kilo direnci nedeniyle çabalarınız bir başka bahara (!) kalır. “Peki hangileri o durumlar?” diyorsanız, işte kilo sorununda doktor takibi gereken durumlar...
#İNSÜLİN DİRENCİSon yılların en önemli ve en yaygın ruh sağlığı problemlerinden biri; duygu durumu bozukluğu. Özellikle “kaygı” durumu ve “endişe” hali neredeyse herkesin sorunu olma yolunda. Bana sorarsanız bu sürpriz bir gelişme değil, beklenen bir sonuç. Nedenine gelince...
#Osman Müftüoğlu