Airbus tarafından geliştirilen yeni nesil yeniden yapılandırılabilen yazılım tanımlı radyo yükü Prometheus 1, 3 Temmuz'da Yeni Zelanda'dan Faraday-1 küp uydusu üzerinde ilk defa kullanılacak. Faraday-1 görevi “In Space Missions Ltd”nin yörünge gösteri programının bir parçası olarak öne çıkıyor.
#AirbusBu hafta rock müziğin efsanevi grubu Jethro Tull, Volkswagen Arena’da İstanbullularla buluşacak. Hande Yener, Jolly Joker Vadistanbul’da; Gazapizm, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde konser verecek. Fransız fotoğrafçı Véronique Vial’ın Institut français Türkiye’deki ‘Before 10 a.m’ (Sabah 10.00’dan Önce) başlıklı sergisini gezmek için 30 Kasım son gün.
#KonserYeni sezonun en çok beklenen oyunlarından biri olan ‘Afife’ izleyiciyle buluştu. Tiyatromuzun efsanevi isimlerinden Afife Jale’nin hayatından ilham alan tek perdelik oyunun başrolünde Demet Evgar var. Bu oyun vesilesiyle Afife Jale’yi duayen tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, ‘Afife’nin yönetmeni Serdar Biliş ve Afife Jale hakkında bir kitap yazan gazeteci, yazar Osman Balcıgil’le konuştuk.
#Afife JaleAntalya’nın önemli kültürel ve sanatsal etkinliklerinden Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali, ‘Uzay Macerası’ temasıyla başladı. Aralarında Star Trek, Neil Armstrong ve Apollo Uzay Kapsülü’nün de bulunduğu 200 heykel için 10 bin ton nehir kumu kullanıldı.
#Antalya Kum Heykel FestivaliBu hafta sonu Zorlu PSM’de elektronik müziğin dünyaca ünlü isimleriyle Sónar Istanbul coşkusu devam ediyor. Ayrıca Uluslararası Dünya Caz Festivali kapsamında İngiliz elektronik caz topluluğu Portico Quartet Blind’da, Selen Beytekin Galataport’ta, gitarist Mert Pekduraner Babylon’da sahneye çıkacak. Haftalık programınızı yapmadan önce konser, sergi, tiyatro, atölye önerilerimize göz atmayı unutmayın.
#Uygar TaylanSon dönemde arkadaş sohbetlerinde hangi oyunda hangi oyuncunun performansını beğendiğimizi konuşurken buluyoruz kendimizi. Bağımsız yapımlar da var, büyük prodüksiyonlu işler de... Kimilerimiz sevdiği ‘ünlü’ oyuncuyu bir de tiyatro sahnesinde izlemek için gidiyor tiyatroya. Ama elbette en güzeli yeni bir ismi keşfetmek.... Özetle birçok oyunun sahnelendiği, Engin Günaydın gibi usta oyuncuları, Berfin Ertan gibi genç isimleri ve bir Dostoyevski uyarlamasıyla (Öteki) tiyatroya transfer olan yönetmen Emin Alper gibi sürpriz isimleri gördüğümüz renkli bir sezon geçiriyoruz.
#Uygar TaylanAtlas kelimesi 2000'li yılların ilk yıllarından itibaren popüler olmaya başlamış isimler arasında yer alıyor. Mitolojide ve tasavvufta terim anlamında kullanılan bu sözcük dilimize Yunancadan geçmiştir. Zeus tarafından dünyayı sonsuza kadar sırtında taşımakla görevlendirilen Titan'ın adı Atlas'tır. Atlas ne demek? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AtlasAvrupa ile vize krizi devam ediyor. Vize başvurusu yapanlar yüksek ret oranının yanında randevu bulamamaktan da şikayetçi… Durum böyle olunca pek çok kişi rotayı vizesiz ülkelere kırdı. Vizesiz turlara yönelik talepte yüzde 50 oranında artış yaşanıyor. Biz de bu hafta hâlâ yaz tatili planı yapmayanlar için uzmanlarımıza ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ve mutlaka görülmesi ülkeler hangileri?’ diye sorduk. Balkanlar’dan Asya’ya kadar birbirinden güzel 10 ülkeyi önerdiler.
#RotaSinema severlerin aylardır beklediği hafta sonunda geldi çattı. Hollywood’un iki dev stüdyosu Universal ve Warner Bros, dijital platformların, pandeminin ve nihayetinde küresel ekonomik krizin vurduğu sinema sektörünü kurtarma umutları bağladığı iki dev projenin gösterim tarihini açıkladığında olanlar oldu.
#OppenheimerChristopher Nolan ‘Oppenheimer’da ‘atom bombasının babası’ olarak da anılan, barış adına yola çıkıp onca kişinin ölümüne sebep olan J. Robert Oppenheimer’ın çalkantılı hayatını perdeye taşıyor. Film Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombaların inşa aşamasıyla birlikte 1950’lerde söz konusu biliminsanı hakkındaki komünizm suçlamasıyla açılan soruşturma sürecine odaklanıyor.
#Uğur VardanBugün gösterime giren Christopher Nolan’ın dev filmine kaynaklık eden ve atom bombasını yapan ekibin başındaki karizmatik fizikçi J. Robert Oppenheimer’ı a’dan z’ye anlatan, Kai Bird ve Martin J. Sherwin’in Pulitzer ödüllü kitabı ‘Amerikalı Prometheus’ eksiksiz bir biyografi. Başarılar ve trajedilerin iç içe geçtiği bir ömür Oppenheimer’ınki, ibretlik olaylarla dolu.
#Robert OppenheimerGürcistan denince akıllara ilk, en kolay ulaşılan Batum ya da başkent Tiflis geliyor. Pasaportsuz, vizesiz gidebildiğimiz komşu benim aklımaysa bambaşka şeyler getiriyor. Kanyonlar, mağaralar, muhteşem dağlar… Birlikte Gürcistan’da 3 günlük bir doğa keşfine çıkalım. Bakın nasıl farklı bir ülkeyle karşılaşacaksınız. Sataplia Parkı Kinchka Şelalesi Martvili Kanyonu Okatse Kanyonu Prometheus Mağarası Ayı Banyosu denen gölde soğuk ve cam gibi berrak sulara kavuştuğumuzda adeta yeniden doğduk.
#SeyahatM.Ö 8. yüzyılda kurulan Yunan medeniyeti, küçük şehir devletlerinden oluşuyordu. Merkezi yönetime sahip olan devlet önce aristokrasi sonra demokrasi ile yönetilmiştir. Yunan medeniyetinin en önemli özelliklerinden biri, demokrasi ile yönetilen ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Halk soylular ve köleler olarak ikiye ayrılsa da herkes yargı önünde eşitti. Yunan medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Yunan Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Günümüzde ehemmiyetini yitirmiş ve edebiyat tarihinin tozlu sayfalarında yerini çoktan almış bir tür olan "tragedya ya da trajedi" değişik şekillerde kendini gösterebilmektedir. Günümüz edebi eserlerinde izlerine rastlanabilen trajedi kavramının bir edebi tür olarak merak uyandırdığı şüphesizdir. İşte tragedya nedir, özellikleri nelerdir, tragedya örnekleri, yazarlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Tragedya Nedir?Hazır yeni “Star Wars” filmi çıkmışken, Avrupa basketbolunun en net usta-çırak ilişkisini göz ardı etmek olmazdı. Nasıl ki Qui Gon Jinn/Obi Wan Kenobi, Anakin Skywalker/Ahsoka Tano, Darth Sidious/Darth Maul usta-öğrenci ilişkisi varsa, EuroLeague’den de Obradovic ve Jasikevicius arasındaki bağı benzetebiliriz. Bir tarafta yarattığı düzenle Koç Obradovic, diğer taraftaysa ikonlaşmış oyuncu kariyerinden bağımsız (4 yıl Koç Obradovic öğrencisi), Zalgris Kaunas’ın başında 2 yıldır Anakin Skywalker’i bile kıskandıracak potansiyele ulaşmış olan Koç Jasikevicius (Saras).
#Fenerbahçe1979’da çekilen ‘Yaratık’, sinema tarihinin en muhteşem bilimkurgularından biriydi. Yönetmeni Ridley Scott kendi yarattığı efsaneye önce 2012’de ‘Prometheus’la döndü, şimdi sahne sırası ‘Yaratık: Covenant’ta. Ne yazık ki öyküyü ‘yaratılış’ meselesine kaydırmak bu kez de pek işe yaramamış ve film tekrardan öteye gidememiş.
#KAYGITelevizyon dünyasından tanıdığımız Ceylan Özgün Özçelik’in ilk sinema filmi “Kaygı”, bir sonraki filmini heyecanla beklediğimiz bir yönetmeni müjdeliyor. Özçelik’in, hikayesinden görüntü ve sanat yönetimine cesur bir adım attığı filmi, yılın en iyi yerli yapımlarından! Guy Ritchie’nin aksiyonu hız kesmeyen son filmi “Kral Arthur: Kılıç Efsanesi”, Ridley Scott’ın yeni Alien serisinin ikincisi “Yaratık: Covenant” ve Werner Herzog gerilimi “Salt and Fire: Tuz ve Ateş”, haftanın diğer seçenekleri...
#SinemaUyuyarak yapılan 120 yıllık bir uzay yolculuğunun 30’uncu yılında uyanırsanız ne yaparsınız? Jennifer Lawrence ve Chris Pratt’ın başrollerini paylaştığı ‘Uzay Yolcuları’, yalnızlık ve kendi kaderine başkasını da ortak etme meselelerine odaklanan bir bilimkurgu.
#Uğur Vardan