Büyük grupların ve toplumların travmaları konulu psikanaliz çalışmalarıyla tanınan Prof. Vamık Volkan’la, dünyanın bir süredir yaşanan koronavirüs salgını karşısında nereye doğru evrileceğini konuştuk. Toplumların psikolojisi üzerinde bir travma yaratması beklenen ancak sonunda bütünün barışması için bir fırsat olabilecek gelişmeleri yorumlayan Volkan’ın anlattıkları ufkumuzu açabilir.
#Prof. Vamık VolkanTürkiye dejavu yaşıyor. 100 yıl önce Balkanlar’da başına gelenlerin neredeyse tıpatıp aynısı bugün Güneydoğu’da karşısında. Tek fark, ayrılıkçı çeteler dağdan inerken değil Avrupa’nın baskısıyla cezaevinden çıkarılırken davul-zurnayla karşılanıyor olmasıdır. Üstelik ayrılıkçılar ve karşılama ekibi Türk mahallelerinden geçerek gösteri yapıyorlardı.
BAKANLAR Kurulu’nun bir üyesi, mahalle baskısı olgusunu öne sürenleri geçenlerde özetle şöyle yanıtlıyordu: "Günümüzde eskinin mahallesi mi kaldı? Bugün her tür insan yan yana yaşıyor, kimse kimseyi rahatsız etmiyor..." İlk bakışta kulağa hoş gelen bu sözler ne kadar gerçeği yansıtıyor?
10 Kasım’dan bu yana Türkiye Atatürk’ü tartışıyor. Her şey AK Parti teşkilatlarının Anıtkabir’i ziyaret için otobüsler kaldırmasıyla başladı, Cumhurbaşkanı’nın konuya dâhil olmasıyla da tartışma genişledi. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya da işin içine girdi. Atatürk tartışması büyüyor. Peki nereye gidiyor, biz bu konuyu doğru tartışıyor muyuz? Halen Amerika’da yaşayan Virginia Üniversitesi Emeritus Profesörü Psikiyatr Vamık Volkan, Atatürk’ü yedi yıl boyunca araştıran, üzerine kitaplar yazan bir isim. Volkan’a göre; Atatürk imgesini yıpratmak elinize bir tabanca alarak kendi ayaklarınıza kurşun sıkmak demek…
#GazetehaberleriCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin GöçüDoğan Grubu’nun Türkiye’nin ortak değerleri ve müştereklerinin yeniden konuşulması, önemsenmesi ve geliştirilmesi amacıyla başlattığı projede bugün, tartışmaya katılan saygın isimlerin görüşlerini yayımlamaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde saha çalışmalarıyla da desteklenecek olan bu proje öncelikle toplumun en geniş kesimlerinin katılacağı bir diyalog zemini oluşturmayı hedefliyor. Bu yönüyle proje aslında bir ‘büyük sohbet’ olarak tasarlanıyor. Dolayısıyla, her vatandaşın katılımı, katkısı bu tartışmanın zenginliği, projenin başarısı açısından büyük önem taşıyor. İsteyen bütün okurlarımız proje için açılan sosyal medya adreslerine görüşlerini gönderebilirler.
#Müştereklerimizi Keşfedelim Geleceğe Birlikte Yürüyelim1950-1956 yılları boyunca, Ankara Üniversitesi’nde tıp eğitimindeydim. Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen arkadaşlarım olmuştu. Türkçeyi konuşma şivemden dolayı arkadaşlarım, Kıbrıslı bir Türk olduğumu hemen fark ederlerdi. “Sen Alevi misin? Sen Kürt müsün? Sen Hemşinli misin? Cuma günleri camiye gider misin?”gibi sorularla bir meşguliyetimiz yoktu.
#PsikanalistYıllardır devam eden güz okullarında birçok konuyu irdeleyerek bilimsel bilgi temelli bilgi paylaşımı yapan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED), Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen bilim adamı Prof. Dr. Vamık Volkan ve Prof. Dr. Cengiz Güleç eşliğinde ‘yas’ kavramını tartışacak.