Prof.dr.mikdat Kadıoğlu haberleri sayfasında Prof.dr.mikdat Kadıoğlu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 274 Prof.dr.mikdat Kadıoğlu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Küresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalarda, ilerleyen yıllarda buharlaşmanın bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde en çok etkilenecek yerlerden biri Karadeniz. Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar, buharlaşmadan daha fazladır. İlk defa 2040 yıllarında buharlaşma yağışın üstüne çıkacak” dedi.
#KaradenizYaşadığımız depremler ülkemizin afet yönetimi bilincine olan ihtiyacı da gündeme getirdi. Özellikle depremin neden olduğu kayıplar, hayalete dönüşen kentler ve sonrasındaki organizasyon eksiği bu alandaki açığı da ortaya koydu. 2009 yılında yayınlanan yasayla hayata geçen ve AFAD teşkilatı baz alınarak açılan Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümleri şu anda 16 üniversitede eğitim veriyor ve 3 binden fazla öğrenci bu alanda eğitim görüyor. Bu öğrencilerin mezun olduklarında doğru alanda istihdam edilmesi tabii ki önemli ancak uzmanlar afet yönetiminde esas meselenin enkazdan yaralı çıkarmak değil, enkazın oluşumunu önlemek olduğunu söylüyor.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluTürkiye'de yaygınlaşmaya baylayan 'dolu savar' cihazıyla ilgili eleştirilerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluTürkiye'de yaygınlaşmaya baylayan 'dolu savar' cihazıyla ilgili eleştirilerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz" dedi.
#İstanbulİstanbul Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Türkiye ısındıkça biraz daha tropiklere benzer hastalıklarda, zoonatik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Bunun başında dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde bir artış var. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluKüresel ısınmanın etkileriyle yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz'de, haziranda 109,4 kilogram yağış ile son 90 yılın yağış rekoru kırılırken, takip eden aylar ise kurak geçti. Meteorolojik verilere göre, geçen yıl temmuz ve ağustos ayları ile bu senenin aynı dönemlerinde ortalama yüzde 58 daha az yağış nedeniyle bölgede su kaynakları da azaldı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Bu yıl Karadeniz’de çok fazla sel olmaması, çok şiddetli konvektif gök gürültülü sağanak yağışların uzun süre ve peş peşe olmamasından kaynaklanıyor" dedi.
#YağışTrabzon'da tatilini geçiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pencerelere tırmanan, evine ve bahçedeki ürünlere zarar veren 'Meteor' adını verdiği bozayı yüzünden teleskop aldı. Güneş enerjisiyle çalışan lambanın ışığıyla evden uzak tutmaya çalıştığı ayıyı teleskopla izleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, "Ormanın yukarısına fotokapan kurduk ve görünce korktuk" dedi.
#TrabzonTrabzon'da tatilini geçiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pencerelere tırmanan, evine ve bahçedeki ürünlere zarar veren 'Meteor' adını verdiği bozayı yüzünden teleskop aldı. Güneş enerjisiyle çalışan lambanın ışığıyla evden uzak tutmaya çalıştığı ayıyı teleskopla izleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, "Ormanın yukarısına fotokapan kurduk ve görünce korktuk" dedi.
#TrabzonTürkiye’nin yıllık ortalama 2 bin 400 kilogram yağış oranıyla en çok yağış alan ili olan ve her yıl yaşanan sel, heyelan, taşkınlarla gündeme gelen Rize’de su sıkıntısı başladı. Belediye halkı su tasarrufuna çağırdı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Karadeniz’de eğim çok fazla, dereler çok kısa, çok hızlı bir şekilde yağan yağmurlar denize karışıyor. Toprak derinliği çok az. Yer altı suyu neredeyse hiç yok. Su kullanımı konusundaki bu çağrıların tüm yıl boyunca yapılması lazım" dedi.
#RizeİTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınma nedeniyle tropikal hastalıklarda artış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, 2080 yılına kadar sıtmanın tüm Avrupa'ya yayılması beklendiğini ifade etti. Kadıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'nin güney bölgesini sıtma bölgesi olarak gösterdiğini, bunun kuzeye doğru yayılacağını belirtti.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluİTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınma nedeniyle tropikal hastalıklarda artış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, 2080 yılına kadar sıtmanın tüm Avrupa'ya yayılması beklendiğini ifade etti. Kadıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'nin güney bölgesini sıtma bölgesi olarak gösterdiğini, bunun kuzeye doğru yayılacağını belirtti.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluTrabzon'un Maçka ilçesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pencerelere tırmanarak ev ve bahçedeki ürünlerine zarar veren, ‘Meteor’ adını verdiği bozayıyı görüntülemek için geçen yıl güvenlik kamera sistemleri kurdu. Kadıoğlu, evin etrafında dolanan ve güvenlik kameralarına ilk kez yansıyan 2 bozayıya ait görüntüleri sosyal medyada paylaştı.
#TrabzonTrabzon'un Maçka ilçesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pencerelere tırmanarak ev ve bahçedeki ürünlerine zarar veren, ‘Meteor’ adını verdiği bozayıyı görüntülemek için geçen yıl güvenlik kamera sistemleri kurdu. Kadıoğlu, evin etrafında dolanan ve güvenlik kameralarına ilk kez yansıyan 2 bozayıya ait görüntüleri sosyal medyada paylaştı.
#TrabzonTrabzon'un Maçka ilçesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, pencerelere tırmanarak ev ve bahçedeki ürünlerine zarar veren, ‘Meteor’ adını verdiği bozayıyı görüntülemek için geçen yıl güvenlik kamera sistemleri kurdu. Kadıoğlu, evin etrafında dolanan ve güvenlik kameralarına ilk kez yansıyan 2 bozayıya ait görüntüleri sosyal medyada paylaştı.
#TrabzonMeteoroloji ve afet yönetimi profesörü Mikdat Kadıoğlu, son zamanlarda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde meydana gelen sel felaketleri, hava ve iklim değişikliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. . Kadıoğlu sel felaketlerinin temelinde çarpık kentleşme olduğunu vurgulayarak, “Biz önce her şeyi doğru yapalım geri kalanlara iklim değişikliği deriz. Bir yandan doğalgaz faturasından, bir yandan sellerden şikayet ediyoruz ama biz ne yapıyoruz diye bakmıyoruz” dedi.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluMeteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında ABD'de bazı eyaletlerde sıcaklığın bir günde 30 derece düşmesini değerlendirdi. "Bir alçak, bir yüksek basınç merkezinin bir araya gelmiş olması, ikisinin arasındaki bu havanın kanalize olması 20 yılda bir görünen bir olay." diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye'de görülen hortumlarla ilgili de uyarılarda bulundu. Kadıoğlu, Twitter hesabından da "ABD'de hızlı soğuma ve kar yağışının temel nedeni şekilde görüldüğü gibi yan yana duran derin bir Yüksek Basınç Merkezi ile derin bir Alçak Basınç Merkezinin neden olduğu kuvvetli basınç gradyanı ve onların kanalize ettiği kuzeyli akışlardır. Gerisi palavra, palavra!" yorumunu yaptı.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Gölcük Depremi’nden bu yana geçen 21 yılda olası İstanbul Depremi için risk oranının büyüdüğünü söylediler. İki bilim insanı Silivri’de geçen yıl meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ciddi bir uyarı olduğu konusunda birleşti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ''Artık çok daha tehlikeli ‘Tik-tak yapan bir bombanın yakınındayız. Süremiz yaklaşıyor arkadaşlar. Her geçen gün deprem olma riski artıyor'' dedi.
#İstanbul Depremiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Gölcük Depremi’nden bu yana geçen 21 yılda olası İstanbul Depremi için risk oranının büyüdüğünü söylediler. İki bilim insanı Silivri’de geçen yıl meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ciddi bir uyarı olduğu konusunda birleşti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ''Artık çok daha tehlikeli ‘Tik-tak yapan bir bombanın yakınındayız. Süremiz yaklaşıyor arkadaşlar. Her geçen gün deprem olma riski artıyor'' dedi.
#İstanbulİSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’nin kuraklık ve su sıkıntısının her geçen gün arttığını vurgulayarak, "Yağışlarımız azalıyor, az yağan yağışı nasıl toplarız diye düşünmemiz lazım. Yağmur suyunu denize veya kanalizasyona göndermemek gerekiyor. Yağmur hasadına gitmeliyiz, eskiden Anadolu’da yaygın olan sarnıçları geri getirmeliyiz" dedi.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarTürkiye’nin tam 72 noktasında ormanlar alev aldı. İzmir’deki orman yangını yerleşim yerlerine kadar dayandı. Evler, işyerleri tahliye edildi. Yangınların 66’sı kontrol altına alındı, 6 yangınla mücadele sürüyor. Bakan Yumaklı, “Çok şiddetli rüzgâr var. Özellikle bu 1 hafta, mümkünse 15 Eylül’e kadar evinizin, işyerinizin dışında çakmak bile yakmayın” diyerek tüm vatandaşları uyardı.
#İzmirSıcak hava tüm yurdu bunaltıyor. Havadaki sıcaklık artışının tehlikeli boyutlara geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, belediyelerin kışın soğuklarda aldıkları önlemler gibi yazın da caddeler üzerinde vatandaşlar için ‘soğuklanma’ mekânları yapmaları gerektiğini söyledi.
#Mikdat Kadıoğluİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulİnternet üzerinden hava yorumculuğu popüler olunca kavga çıktı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘işletmeci’ hava tahmincisi Kerem Ökten hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayarak, “Abartılı tahmin ve uyarıları zarar veriyor” dedi. Ökten’den ise “Meteorolog olduğumu iddia etmedim” yanıtı geldi.
#İstanbul100. Yıl TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ödülleri verirken, “Şayet siyasi, ekonomik, diplomatik, askeri olarak tam bağımsız Türkiye hedefliyorsak bilimde, teknolojide, inovasyonda, bilimsel araştırmalarda da zirveyi hedeflemek mecburiyetindeyiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremYerel seçimler öncesinde adaylara önemli uyarılarda bulunan deprem uzmanları, belediye başkanı adaylarının depremle ilgili plan ve programlarının önemine vurgu yaptı. Seçmenlere bilinçli olmaları çağrısında bulundular.
#İstanbulSonbaharın gelişiyle İstanbul’da yağışlar başladı. Ancak Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yağışların şehrin su sorununa çözüm olmayacağını, daha büyük bir sistem değişikliği yapılması gerektiğini söyledi. Kadıoğlu, “İstanbul’un suyu gerçek anlamda bitti. Yeni çözümler yaratılması lazım” dedi.
#Mikdat KadıoğluKüresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalarda, ilerleyen yıllarda buharlaşmanın bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde en çok etkilenecek yerlerden biri Karadeniz. Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar, buharlaşmadan daha fazladır. İlk defa 2040 yıllarında buharlaşma yağışın üstüne çıkacak” dedi.
#KaradenizKüresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalarda, ilerleyen yıllarda buharlaşmanın bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde en çok etkilenecek yerlerden biri Karadeniz. Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar, buharlaşmadan daha fazladır. İlk defa 2040 yıllarında buharlaşma yağışın üstüne çıkacak” dedi.
#Mikdat Kadıoğlu“Kanalizasyon patlayacak, içme suyuna karışacak”, “Yollarda araç kuyrukları oluşacak”, “Her yer toz duman olacak”, “Aç ve susuz kalınacak”... Uzmanların olası büyük Marmara depremi sonrası İstanbul’da yaşanacaklara ilişkin anlattığı senaryolar korkutucu. Görünen o ki; gerekli önlemler ivedilikle alınmadığı takdirde depremden sağ olarak çıkmak kadar sonrasında hayatta kalmak da zor olacak. Uzmanlardan neler yaşanabileceğini dinledik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay’a “Olası İstanbul depremine ilişkin hazırlıklar ne aşamada” diye sorduk.
#İstabulTürkiye deprem, sel, kuraklık gibi pek çok doğal afetin sıklıkla yaşandığı bir ülke. Uzmanlar, 17 Ağustos Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri gibi büyük felaketlerin doğal afetler konusundaki farkındalığı artırdığını ancak eğitim alanında bu konuda atılan adımların yeterli olmadığını söylüyor.
#DepremBugün 17 Ağustos 1999'un 24'üncü yıl dönümü. Binlerce canı kaybettiğimiz 1999 depremini yeniden hatırladığımız bugün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve içimizi yakan depremin acısını henüz atlatamamışken, "Ha bugün ha yarın olacak" diye aklımızdan hiç çıkmayan bir başka korkuyu da iliklerimize kadar yaşıyoruz: Marmara depremi... Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün deprem sebebiyle İstanbul’u terk edeceğini açıklaması da bu endişeyi yeniden hatırlattı. Şengör'ün sözlerinde dikkat çeken bir nokta vardı: "Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum." Peki deprem sonrası gerçekten neler yaşanacak? Hep “felaket olacak” deniyor ya, işte bu felaket gününde bizleri tam olarak neler bekliyor?
#DepremGeçtiğimiz günlerde tüm yurtta etkili olan sıcak hava dalgası 'Eyyam-ı Bahur' olarak nitelenmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Mikdat Kadıoğlu, 'meteoroloji biliminde yeri yok' diyerek bu duruma tepki gösterdi. Kadıoğlu, "Son yıllarda meteorolojiyle hiç alakası olmayan ama ilgi meraklısı tipler çıktı. Biz bunlara 'Meteoroloji şarlatanları, palyaçoları' diyoruz. Meteoroloji bilimi hesap kitap işi, biz folklorlarla çalışmıyoruz" dedi.
#'Eyyam-I Bahur'Kavurucu sıcaklara karşı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’ndan Bodrum modeli önerisi geldi. Bu havaların eylüle kadar devam edeceğini söyleyen Kadıoğlu, sıcakların en çok apartmanların üst katlarında yaşayanları vurduğuna dikkat çekti ve yerel yönetimlere “Binaları beyaza boyayın” diye seslendi...
#Mikdat KadıoğluSıcak hava dalgaları nedeniyle apartmanların üst katlarında oturanlara uyarıda bulunan İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, üst katlarda yaşayan yaşlı, çocuk, obez ve yatalak kişilerin korunması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Kayıtlarda değişik zamanlarda kuvvetli sıcak hava dalgaları hep olmuştur. 2004'te Fransa'daki sıcak hava dalgasında 35 bin kişi öldü. Türkiye'de bu kayıt dışı bir afet olduğu için kaç kişi öldüğünü bilmiyoruz.Özellikle apartmanların üst katlarında, yaşlı, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalaklarda ölümcül oluyor. Artık İstanbul gibi kentlerimizde, Bodrum gibi açık renkle binaların boyanması gerekiyor. Kent ısı adasını azaltıcı etkiler üzerinde çalışıyor olmamız lazım. Yeşil çatılara ağırlık vermemiz lazım. Beyaz olunca güneş ışınları geri yansıyacak, güneş ışınları yutmayacak, güneş ışınlarını yutup sonra geri salmayacağı için kent Isı adası düşük değerde olacak." diye konuştu.
#Mikdat KadıoğluSıcak hava dalgaları nedeniyle apartmanların üst katlarında oturanlara uyarıda bulunan İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, üst katlarda yaşayan yaşlı, çocuk, obez ve yatalak kişilerin korunması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Kayıtlarda değişik zamanlarda kuvvetli sıcak hava dalgaları hep olmuştur. 2004'te Fransa'daki sıcak hava dalgasında 35 bin kişi öldü. Türkiye'de bu kayıt dışı bir afet olduğu için kaç kişi öldüğünü bilmiyoruz.Özellikle apartmanların üst katlarında, yaşlı, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalaklarda ölümcül oluyor. Artık İstanbul gibi kentlerimizde, Bodrum gibi açık renkle binaların boyanması gerekiyor. Kent ısı adasını azaltıcı etkiler üzerinde çalışıyor olmamız lazım. Yeşil çatılara ağırlık vermemiz lazım. Beyaz olunca güneş ışınları geri yansıyacak, güneş ışınları yutmayacak, güneş ışınlarını yutup sonra geri salmayacağı için kent Isı adası düşük değerde olacak." diye konuştu.
#Sıcak HavaOrtalama hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı; küresel ortalama sıcaklığın 17.23 derece olduğu 6 Temmuz, “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bitti mi? Hayır. Son 13 gündür tarihin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki bitecek mi? Bir hayır da buna gelsin. Bugün dünü, dün evvelsi günü aratacak. Elbette ‘kış kışlığını yaz yazlığını yapacak’ ancak ne oldu da daha yaşarken cehenneme düştük derseniz de cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz veriyor: “Bu daha fragman. Sene sonuna daha 170 gün var ve en az yarısına yakını ‘en sıcak gün’ olacak. Sebebini bence sen de herkes de gayet iyi biliyor: Küresel Isınma ve İklim Değişikliği.”
#Sıcak HavaYaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat DepremleriAfet konusunda uzman isimler, yeni bir örgütlenme modeli ve yapılanma öneriyor, İstanbul depremine hazırlık amacıyla afet bakanlığı, yeni bir koordinasyon merkezi, müteahhitler kanunu, özel gayrimenkul mahkemeleri ve yeni sigorta modelinin acilen uygulamaya konulmasını savunuyor.
#Afet PlanıYaşadığımız depremler ülkemizin afet yönetimi bilincine olan ihtiyacı da gündeme getirdi. Özellikle depremin neden olduğu kayıplar, hayalete dönüşen kentler ve sonrasındaki organizasyon eksiği bu alandaki açığı da ortaya koydu. 2009 yılında yayınlanan yasayla hayata geçen ve AFAD teşkilatı baz alınarak açılan Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümleri şu anda 16 üniversitede eğitim veriyor ve 3 binden fazla öğrenci bu alanda eğitim görüyor. Bu öğrencilerin mezun olduklarında doğru alanda istihdam edilmesi tabii ki önemli ancak uzmanlar afet yönetiminde esas meselenin enkazdan yaralı çıkarmak değil, enkazın oluşumunu önlemek olduğunu söylüyor.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#Deprem