5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı'nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Eğer deprem güvensiz bir binada oturuyorsanız istediğiniz kadar erken uyarı sisteminiz olsun, dünyanın en mükemmel erken uyarı sistemi sizde olsa ama binanız yıkıldıktan sonra bunun pek bir anlamı olmayacaktır. 3-5 saniyede kaçma şansınız yok" dedi.
#Deprem5. Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı'nda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Eğer deprem güvensiz bir binada oturuyorsanız istediğiniz kadar erken uyarı sisteminiz olsun, dünyanın en mükemmel erken uyarı sistemi sizde olsa ama binanız yıkıldıktan sonra bunun pek bir anlamı olmayacaktır. 3-5 saniyede kaçma şansınız yok" dedi.
#DepremSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#Kahvaltı17 Ağustos 1999 depreminin ardından 2000'li yılların başında İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştirilen turuncu renkli yaklaşık 2 bin konteynerin birçoğu zaman içinde hırsızların hedefi haline geldi.
#İstanbulMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#SağlıkEvlerin içi de hava kirliliğinden nasibini alıyor. Kömür, petrol ve diğer fosil yakıtlarının enerji üretiminde, endüstride ve evlerde ısınma amaçlı kullanımı evlerin havasını bozdu. Bu durumdan en çok etkilenenler kadınlar, çocuklar ve sosyo-ekonomik düzeyi düşük olanlar.
#Hava KirliliğiTürkiye’nin 80 ilindeki hava kirlilik düzeyi Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) normal kabul ettiği değerlerin çok üzerinde. Sadece Çankırı’da kirlilik oranı normal değerlerin altında kalıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kabul ettiği sınır değerleri, örgütün hava kalitesi rehberlerinde yer alan sınır değerlere göre çok yüksek.
#Hava KirliliğiTÜRK Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, Musul’da yakılan kükürt fabrikası ve ateşe verilen petrol kuyularından çıkan dumanların beklenen rüzgâr ve yağmur ile ülkemizde acil halk sağlığı sorunu yaratma tehlikesine dikkat çekti. Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Eşbaşkanı, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç Kongar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan hava kirliliği ölçümlerinin ‘teknik bir arıza’ nedeniyle verilemediğini belirtti.
#ToraksGebze Teknik Üniversitesi’nde kendi adını taşıyan laboratuvarın açılışına katılan Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kadınların erkeklerden daha ileri görüşlü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sancar, "Babalar ne söylerse söylesin kızlarımız eğitilsin. Erkeklerle aynı imkanlar sağlansın. Belki buralarda var ama Doğu’da yok. Bunu memleket sahasına yaymamız lazım. Tüm kızlarımızı eğitmemiz lazım" dedi.
#Prof. Dr. Aziz SancarTemiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı. Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan verilere göre hazırlanan raporda havası en kirli iller Aksaray, Ağrı ve Muş olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun 81 il içinde tek il Çankırı oldu.
#Hava KirliliğiGöğüs hastalıkları uzmanları yapılması planlanan 80 termik santralin insan sağlığını ciddi derecede tehdit edeceği uyarısında bulundu. Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin, en az sigara kadar risk yarattığını söyledi.
#Termik SantralKurdukları cümleler, özgüvenleri, tavırları ve kolay kolay ikna edilememeleriyle tam birer çetin cevizler. Araştırdık, soruşturduk, uzmanlara danıştık ve zamane çocuklarını tanımanın ve onlarla başa çıkmanın yollarını 20 maddede sıraladık. Devamı yarın Hürriyet'te...
#Çocuk PsikolojisiHukuk okudu, gazeteci oldu. Gazeteciliği bıraktı, sazı eline alıp şarkı söylemeye başladı. 17 yıl boyunca her cuma, cumartesi aynı mekanda sahneye çıkan Soner Olgun şimdi de ani bir kararla Patika gecelerine son verdi. Müdavimleri onu nerede dinleyeceklerini merak ededursun, Olgun yeni projeler hazırlığında. Onun klasiğiyle “İyi bayramlar” diyerek başladık röportajımıza...
Anlayışa ve barışa giden yol kültürlerarası etkileşimden geçiyor. Bireylerin temel ihtiyaçları karşılanmadığı zaman çatışma ve şiddete meyleder. Temel ihtiyaçların neler olduğu düşünüldüğünde fiziksel: beslenme-korunma, aidiyet: sevgi-güven, değerler: kimlik-kültür ön plana çıkar.