Termik santral sessiz katil

Güncelleme Tarihi:

Termik santral sessiz katil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2015 01:20

Göğüs hastalıklarına karşı mücadele eden Türk Toraks Derneği uzmanları, planlanan 80 termik santralı ‘sessiz katil’ olarak niteleyip, bunların yaratacağı hava kirliliğinin, tüm Türkiye’de insan sağlığını ciddi derecede tehdit edeceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

TÜRK Toraks Derneği’nin 18’inci Yıllık Kongresi’nde, ‘Temiz Hava Hakkı Çalıştayı’ da yapıldı.

Çalıştayda konuşan Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da hava kirliliğini ‘sessiz katil’ olarak tanımladı. Hava kirliliğinin solunan havayla akciğerlere ulaşıp vücudu ele geçirdiğini, yavaş yavaş hasta edip sakat bıraktığını ve hatta öldürdüğünü savunan dernek başkanı Prof. Dr. Yorgancıoğlu, “Türkiye’de yılda 29 bin kişinin hava kirliliğinden ötürü zamanından önce yaşamını yitirdiği hesaplanıyor” dedi.

TÜM TÜRKİYE DUMAN ALTI

Derneğin Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır da santrallara şöyle karşı çıktı:

“Termik santrallardan çıkan hava kirleticiler sadece bulundukları bölgedeki insanlara zarar vermekle kalmıyor. Örneğin çok zararlı olan PM 2.5 partikülü yüzlerce kilometre uzağa gidebiliyor. Dolasıyla 80 termik santral, tüm ülkenin duman altı olması anlamına geliyor.”

FACİA ‘NORMAL’ OLDU

Haberin Devamı

Çevre Bakanlığı’nın havakirliliği ölçüm istasyonlarının sayı ve kapasite olarak yeterli olmadığını da savunan Doç. Dr. Çalışır, sözlerini şöyle tamamladı: “Hava kirliliği haritasına bakınca pek sorun yok gibi görünüyor. Ama bizde sınır değerler, AB ve Dünya Sağlık Örgütü sınır değerlerinden çok farklı. Onların çok üstündeki rakamlar normal kabul
ediliyor.”

TEPEDEN TIRNAĞA ZARARLI

SOLUNUM yolları hastalıkları uzmanları arasında hava kirliliği ‘görünmez katil’ olarak tanımlanıyor. Termik santrallardan kaynaklanan kirlilik, özellikle PM 2.5 adlı partikülleri, akciğer kanseri, KOAH, astım, akciğerde sertleşme, bronşit, sık solunum yolu enfeksiyonları, kalp krizi, yetmezliği ve ritm bozukluğu, inme, Alzheimer, gebelik diyabetine yol açıyor. Ayrıca çocuklarda akciğer gelişimini bozuyor, otizme zemin hazırlıyor. Sperm üretimini bozuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!