Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserKanser, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu yüksek oran bir de koronavirüs salgını ile birleşince kanser hastalarının dikkat etmesi gereken çok daha fazla nokta ortaya çıkıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanser hastalarının Covid-19 ile ilgili merak ettiklerini Tıbbı Onkoloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Karagöl’e sorduk.
#KANSERAMERİKA’DA yayınlanan bir dergide yer alan bilgileri paylaşan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, 1900 yılında kansere yakalanmış hasta sayısı ve 60 yaş üstü nüfusun oranı ile 2000 yılındaki aynı oranlar karşılaştırıldığında; yaşlı nüfus artışının 3 kat olduğunu, kanser görülme sıklığının ise 12 kat arttığı söyledi.
#4 Şubat Dünya Kanser GünüNioli yağı, Melaleuca quinquenervia ağacının yapraklarından buhar distilasyon yoluyla (Aynı gül yağı eldesinde kullanılan klasik yönteme benzer şekilde) elde edilen yağdır. <b>Tıbbı Onkoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl</b> nioli yağı hakkında bilgi verdi, kullanım alanlarını anlattı.
#Nioli YağıTürkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin insana kanser tanısı konuluyor. Kalp damar hastalıklarından sonra dünya genelinde kanser ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırayı alırken kanserin sadece yüzde 30’u genetik ve çevresel faktörler ile ilişkili olarak nitelendiriliyor.
#SağlıkÇin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan koronavirüs, hepimizi korkutuyor. Koronavirüs hakkında pek çok şeyi de merak ediyoruz. Gerçekten nedir bu koronavirüs. Nasıl yayılır, belirtileri nedir ve kendimizi nasıl koruruz? Özellikle kanser hastaları daha mı çabuk etkilenir? Tüm bu soruları Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel tedavi) Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl'e sorduk.
#Koronavirüsİnsanlarda boy uzunluğunu; genetik (irsiyet) ve ekonomik refahın artması ile enerji ve protein yüksek diyet, fiziksel aktivitede azalma, çocukluk çağı parazit hatalıkları ve ishal yapan enfeksiyonlarında azalma gibi pek çok çevresel faktörler etkilemektedir. Avrupa toplumlarında 20. yüzyılda her 10 yılda bir toplumdaki boy ortalamasının 1cm arttığı belirlenmiştir. Kore’de son 50 yılda, 10 yılda bir ortalama boy 2 cm uzamıştır.
#Kanserİlk kez Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde balık ve canlı vahşi hayvan pazarında başladığı düşünülen ve nedeni bilinmeyen bir çeşit zatürre hastalığı belirlendi. 7 Ocak 2020’de hastalığın etkeni olarak, daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir coronavirus (2019-nCoV) mikrobu tespit edildi.
#Coronavirusİçinde kalsiyum, protein, B vitaminleri, potasyum ve magnezyum gibi birçok vitamin ve mineral bulunduran yoğurdun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kalp ve kemik sağlığını da koruduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Yapılan araştırmalar fazla süt ürünü tüketenlerde yüzde 15’lik meme kanseri azalması tespit edildiğini gösteriyor. Günlük 500 gram (2 su bardağı) yoğurdun tüketimi meme kanserinin önlenmesini sağlıyor” dedi.
#Meme KanseriOnkoloji uzmanı Prof.Dr. Hakan Karagöl, uzun yıllardır egzersiz yapmanın kanser gelişme riskini azalttığının bilindiğini ancak, bugüne kadar kanseri önlemek için ne kadar süre ve ne tür egzersiz yapılması gerektiği ile ilgili kesin bir verinin olmadığını belirtti.
#Yürüyüşün FaydalarıPlastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar. Çalışmalar, bunun karaciğer kanserine neden olabileceğini ve bağışıklık sistemini düşürebileceğini belirtmektedir." dedi.
#BaharatPlastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, baharatlar hakkında önemli bilgiler verdi.
#Baharat Nasıl SaklanırYemek borusu kanseri nispeten daha nadir görülen bir kanser türüdür. Türkiye'de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha sık görülür. Hastalar çoğunlukla yutma güçlüğü nedeniyle başvururlar. Erken evrede yakalanma ihtimali daha yüksektir, ancak bazen ileri evrede hissedilebilmektedir.
#Yemek Borusu Kanseriİnsan vücudu; sindirim sistemi, kas sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi gibi pek çok sistemin bir arada düzenli çalışması ile bir bütün olarak hayatta kalmayı başarmaktadır. Bu sistemlerden nöroendokrin sistem, aynı sinir sistemi gibi koordinasyondan sorumlu olup, sinir sisteminden farkı, görev sinyallerinin, görevi yapacak dokuya sinir kablosu ile değil de hormon denilen özel bir salgı ile iletmesi şeklindedir. Nöroendokrin sistem hücreleri; akciğer, barsak, böbrek üstü bezi, mide gibi pek çok organda bulunmaktadır.
#KanserM.Mezotelyoma kanseri, akciğerin plevra denilen zar kısmından kaynaklanan kanser türüdür. Türkiye’de kırsal kesimde toprakta sık rastlanılan asbest maddesine bağlı Avrupa ve Amerika’dan daha sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık bazen erken evrede bulgu verir iken, bazen ancak ileri evrede hasta tarafından hissedilebilmektedir.
#Akciğer Zarı KanseriSafra yolları, karaciğerin salgıladığı safra sıvısını ince barsağa taşıyan kanal sistemidir. Daha çok safra taşlarına bağlı sorunlar ile günlük hayatta doktora başvurmayı gerektiren problemler oluşturmaktadır. Ancak çok sık olmasa da safra yolları kanseri de önemli bir sağlık problemidir.
#KanserTiroid kanseri son yıllarda sık görülmeye başlamıştır. Türkiye’de, daha önceki yıllarda kadınlarda 8. sırada görülen kanser türü iken son 5 yıldır meme kanserinden sonra 2. sıraya yükselme göstermiştir. Bu hızlı artışta kötüleşen çevresel faktörlerin etkisi olduğu kesindir.
#KanserKansere yakalanma riskinin beslenme ile doğru orantılı olduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Yapılan araştırmalarda, özellikle şekerli gıda ve hazır içeceklerin fazla tüketilmesinin pankreas kanseri gelişim riskini arttırdığı belirlendi. Fazla şekerli beslenmenin pankreas kanseri gelişme riskini 1,5 kat arttırdığı ortaya çıktı” dedi.
#Şeker Kanser Mi YapıyorBeyin kanseri iki şekilde karşımıza çıkmaktadır: a.Beyinin kendi kanseri b.Vücudun başka bir yerindeki organdan (örneğin; akciğer, kalın barsak, meme gibi) kaynaklanan kanserin beyine yayılması. Bugün, beyinin kendi kanseri hakkında bilgi vermek istiyorum.
#Beyin