Paylaş
Beyin kendi kanseri her yaşta görülebilir. Çoğalıp yayılma açısından farklı klinik seyir gösteren değişik beyin kanserleri türleri vardır. Bunlar içinde en hızlı büyüme gösteren Glioblastoma Multiforme isimli türdür ki, insandaki en agresif 3 tümör türünden biridir (Diğerleri; malign melanom denilen cilt kanseri ve pankreas kanseridir.)
Beyin kanserleri genelde erken dönemde bulgu vermektedir, ancak bazen çok yaygın duruma geldiğinde bulgu vermeye de başlayabilir. Beyin kanserlerinde görülen sık bulgular;
şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların tamamına yakını bu hastalığın beyinde oluşturduğu etkiden kaynaklanır ancak unutmamak gerektedir ki yukarıda belirtilen bulgulardan bazıları kolayca düzelen kanser dışı rahatsızlıklarda da görülebilir. Bu nedenle hastanın kesin olarak beyin kanser oldum veya değilim diye düşünmemesi, bu tür bulguların olması durumunda bir sağlık kurumuna başvurarak doktora kontrolünü yaptırması en doğru yaklaşım olacaktır. Hastane başvurusundan sonra beyinde kitle varlığı, çekilen MR (magnetilk rezonas filmi) veya tomografi filmi ile görülmektedir. Kitle tespit edildikten sonra öncelikle türü yönünden araştırma başlamaktadır.
Beyin kanserlerinde, tüm kanserle olduğu gibi, hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşmasında riski arttıran bazı faktörler şöyledir;
Beyin kanserinde tedavi tanı süreçleri tamamlandıktan sonra başlar. Operasyona uygun hastalar opere edilir, kanserin türüne göre operasyon sonrası genel olarak hastalığın tekrarını önlemek için koruyucu beyin ışınlaması (Radyoterapi) yapılmaktadır. Agresif beyin kanserlerinde operasyon sonrası radyoterapi ile 6 ay süren ağızdan kemoterapi uygulaması da hastalık tekrarlama riskini azaltmak için yapılmaktadır. Ameliyat yapılamayacak veya yapılıp tekrarlama olan hastalarda tedavisi ise; genelde kemoterapi, immünoterapi (Aşı tedavisi; standart immünoterapi dışında, Sağlık Bakanlığı onaylı olarak bir çeşit Küba aşısı da bu hastalıkta kullanılmaktadır), ihtiyaç beliren hastalarda yakınmaları azaltıcı beyin ışınlaması kullanılmaktadır. Tedavi türü; tıbbi onkoloji, radyosyon onkolojisi ve beyin cerrahi doktoru tarafından, hastanın özellikleri göz önüne alarak ortak kararla belirlenmektedir.
Beyin kanseri hastalarının standart tedaviye tamamlayıcı olarak, beslenme ve bitkisel tedaviler (Fitoterapi) Fitoterapi uzmanı onkoloji doktoru tarafından düzenlenir.
Hepinizin sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileklerimle.
Prof.Dr.Hakan KARAGÖL
Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı
Web: www.hakankaragol.com
Instagram: prof.dr.hakankaragol
Twitter: DrHakanKaragol
Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol
Paylaş