Paylaş
Yumurtalık kanserinde sık görülen bulgular;
şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları yumurtalıktaki kitlenin direk basısına bağlı olabileceği gibi diğer organlara yayılması ile de oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen bulgulardan bazıları, kolayca düzelen kanser dışı rahatsızlıklarda görülebildiği gibi bazıları ise bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır.
Yumurtalık kanserlerinde de tüm kanserle olduğu gibi hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşmasında riski arttıran bazı faktörler şöyledir;
Yumurtalık kanseri tanısı ile gelen hastalarda, tedavi onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri gözönüne alarak belirlenmektedir, Erken evrede tedavi cerrahi ile yumurtalık, rahim, karın zarı ve karın içindeki bazı lenf bezelerinin çıkarılması şeklinde yapılmaktadır. Erken evre cerrahi sonrası doktorun kararına bağlı olarak genelde 6 kür kemoterapi koruyucu olarak hastalık tekrarını önlemek amaçlı yapılmaktadır. İleri evre hastalıkta ise temel tedavi ilaçlarla olmaktadır. Hasta ve hastalığın özelliklerine göre kemoterapi, yeni çıkan akıllı küçük moleküler yapılı hap şeklindeki ilaçlar ve immünoterapi (Aşı) ilaçları hastalık tedavisinde kullanılmaktadır. Gerekli durumlarda cerrahi ve radyoterapi ileri evrede palyasyon (yakınma giderici) amaçlı olarak kullanılır.
Yumurtalık kanserlerinde beslenme ve egzersiz tedavinin çok önemli bir parçasıdır. Ayrıca uygun olan hastalarda fitoterapi (Bitkisel tedavi) uzmanı onkolog tarafından bitkisel tedaviler de ana tedaviye destek amaçlı kullanılabilmektedir.
Prof.Dr.Hakan KARAGÖL
Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı
Web: www.hakankaragol.com
Instagram: prof.dr.hakankaragol
Twitter: DrHakanKaragol
Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol
Paylaş