Farklı Tavırlı Bir Kanser: Nöroendokrin Kanser

İnsan vücudu; sindirim sistemi, kas sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi gibi pek çok sistemin bir arada düzenli çalışması ile bir bütün olarak hayatta kalmayı başarmaktadır. Bu sistemlerden nöroendokrin sistem, aynı sinir sistemi gibi koordinasyondan sorumlu olup, sinir sisteminden farkı, görev sinyallerinin, görevi yapacak dokuya sinir kablosu ile değil de hormon denilen özel bir salgı ile iletmesi şeklindedir. Nöroendokrin sistem hücreleri; akciğer, barsak, böbrek üstü bezi, mide gibi pek çok organda bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Nöroendokrin kanserler, vücudun nöroendokrin sistem hücrelerinden köken alan kanserlerdir. Pankreas bezi, mide, akciğer ve bağırsaklarda sık gelişirler. Son yıllarda görülme sıklığı artan kanser türlerindendir.

Nöroendokrin kanserlerinde sık görülen bulgular;

1-Kan basıncı yükselme ve baş ağrıları
2-Çarpıntı
3-Anksiyete atakları
4-Ateş
5-Terleme
6-Bulantı, kusma
7-Karında kitle
8-Atak şeklinde ciltte kızarıklık
9-Öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, yana yatınca ağrı ve nefes darlığı
10-Baş dönmesi, baş ağrısı, yürürken sendeleme, çift görme, kol ve bacakta kuvvet kaybı, sara nöbeti geçirme
11-Yatınca daha belirginleşen sırt, bel veya kalça ağrısı
12-Kansızlık
13-Sarılık
14-Kilo kaybı
15-Aşırı halsizlik
16-İshal
17-Barsak alışkanlıklarında değişiklik
18-Diğer daha nadir görülen bulgular

Haberin Devamı

şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların bazıları hastalığın bulunduğu bölgede oluşturduğu etkiden kaynaklanırken, diğerleri hastalığın başka organlara yayılması ile oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen bulgulardan bazıları kolayca düzelen kanser dışı rahatsızlıklarda da görülebildiği gibi bazıları ise bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır.

Farklı Tavırlı Bir Kanser: Nöroendokrin Kanser

Nöroendokrin kanserde de, tüm kanserlerde olduğu gibi, hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşmasında riski arttıran bazı faktörler şöyledir;

1-Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler
2-Ailesinde MEN-1, MEN-2, von Hippel-Lindau, Tuberos sclerosis veya Nörofibromatozis-1 hastalığı olanlar

Nöroendokrin kanserinde tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektedir. Ancak, çok genel bir şekilde nöroendokrin kanserinde tedaviyi özetleyecek olursak; erken evre hastalıkta temel tedavi cerrahidir. İleri evre hastalıkta ise tedavi 2 türe ayrılır; yavaş seyirli tipte tedavide immünoterapi (Aşı tedavisi) ve atom tedavisi (Lutesyum) ile akıllı küçük moleküllü haplar ve kemoterapi asıl tedaviyi oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Nöroendokrin kanserde beslenme ve egzersiz de tedavinin bir parçası olarak muhakkak düzenlenmelidir. Ayrıca, diğer tedavilerle ve bu tedaviler tamamlandıktan sonra fitoterapi (Bitkilerle tedavi) uzmanı tıbbi onkolog tarafından düzenlenen bitkisel tedavi uygulamaları da bu hastalık tedavisinde yapılır.

Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta dileklerimle.

Prof.Dr.Hakan KARAGÖL

Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı

Web: www.hakankaragol.com

Instagram: prof.dr.hakankaragol

Twitter: DrHakanKaragol

Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol

Yazarın Tüm Yazıları