Iğdır’ın yanı başındaki Metsamor Nükleer Santralı, Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak yapılmıştı. 2005’te ömrünü tamamlamasına rağmen Ermenistan hâlâ bu santralı çalıştırıyor. Türkiye’nin yakın takibinde olan santral, geçen günlerde Meclis’te de gündeme geldi.
#Metsamor Nükleer SantralıDört yıl önce İzmir Gaziemir’de ‘nükleer atık gömüldüğü’ ortaya çıkmıştı. Devlet duruma el koydu. Arazi karantinaya alındı, etrafı tellerle çevrildi. Tarihin o döneme kadarki en büyük cezası kesildi. Peki ya sonuç? Ceza ödenmedi. Sorumlular beraat etti. Tel örgüler söküldü, halk nükleer atıkların üzerine basarak işine, okuluna gitmeye devam ediyor...
#İzmirTemiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı. Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan verilere göre hazırlanan raporda havası en kirli iller Aksaray, Ağrı ve Muş olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun 81 il içinde tek il Çankırı oldu.
#Hava KirliliğiTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerYEŞİLLER ve Sol Gelecek Partisi eş başkanları Osman Doğan ve Arif Ali Cangı ile halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, nükleer atıklarla gündem gelen kurşun fabrikasının sahip ve yöneticileri Hasan Y., Ayşe Gül Y.B., Aynur E., Öznur K., Mustafa I. ve Şennur Y.’nin, “çevreyi kasten kirletmek” suçlamasıyla, en az 5 yıl hapis istemiyle yargılanacaklarını, ilk duruşmanın 13 Mart’ta olduğunu bildirdi.
İZMİR’in Gaziemir İlçesi Aktepe Mahallesi’nde yıllar önce kapatılan, arazisinde bulunan radyoaktif maddelerle gündeme geldikten sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5.7 milyon TL cezaya çarptırılan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın yanında oturan mahalle sakinleri Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin ilk olağan kongresine konuk oldu.
İzmir Büyükşehir ve Ege Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Ege'de Su” panelinde konuşan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, İzmir'de çeşmelerden akan suyun rahatlıkla içilebildiğini belirterek, “İzmir'de şişe suyuna, damacanaya ihtiyaç yok” dedi.
2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu hayatını kaybeden 33 aydın ve 2 otel görevlisi, katliamın 24’üncü yıl dönümünde anıldı. İlk anma programı Valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Valilik öncülüğündeki kuruluşların anma programının ardından, yurt içi ve dışından gelen on bin kişi eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdare Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne kadar yürüdü. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda müze oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü. Anma programında bir grup semah döndü. Yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.
#Sivas Katliamı