Midyede Hepatit-A tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Midyede Hepatit-A tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2006 11:21

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Türkiye'de Hepatit-A'nın en çok görüldüğü yerlerin başında Ege Bölgesi'nin geldiğini belirterek, “Bunun nedeni midye yeme alışkanlığıdır”dedi.

Prof. Dr. Karababa,  temiz su kaynaklarının gelecek yıllarda “petrol ve altından” daha değerli olacağını bildirdi.
2025 yılında dünya nüfusunun 7,8 milyara ulaşılacağının tahmin edildiğini belirten Karababa, yeraltı kaynak sularının küresel ısınma yüzünden kendini yenileyemediğini, yüzeysel su kaynaklarının da kirlilik riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Su kaynaklarının kirlenmesiyle Türkiye'de bir çok bölgede başta tifo, paratifo, dizanteri gibi hastalıklar görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Karababa, şu bilgiyi verdi:

“Türkiye'de Hepatit-A'nın en çok görüldüğü yerlerin başında Ege Bölgesi gelmektedir. Bunun da nedeni midye yeme alışkanlığıdır. Midye, ağır metaller içerdiği için Hepatit-A gibi birçok hastalığa davet çıkarıyor. Akarsu kaynaklarımıza dereler yoluyla gelen ağır metaller, önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Besin zinciri yoluyla insanlara ulaşan bu ağır metaller vücutta cilt hastalıkları, kangren, karaciğer, böbrek yetmezliği, kalp ritmi bozukluğu, sinir sistemi bozukluğu ve kanser türlerine neden olmaktadır. Yaşam su olmaksızın 5-7 gün sürüyor.”

Prof. Dr. Karababa, suyun heba edilmeden, kontrollü kullanılması ve kirletilmemesinin son derece yaşamsal bir konu olduğunu söyledi.

Çevre Mühendisi Helin Kınay da geçen yıl Türkiye'de içme suyuna karışan atıksular nedeniyle 13 bin 500 kişide bağırsak enfeksiyonu vakası yaşandığını, iki kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kınay, Türkiye'de ortalama içme ve kullanma suyun yüzde 37'sinin heba edildiğini ifade ederek, 2050 yılında suya olan ihtiyacın yüzde 41 artacağını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!