Güncelleme Tarihi:
Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğünce düzenlenen “Geleceğimiz Su-Suz Hayat mı?” konulu seminer, Karşıyaka Nikah Sarayında yapıldı.
İZSU Su İsale ve Dağıtım Daire Başkanı Salih Ayar seminerde,su kaynaklarıyla ilgili istatistiki veriler sundu.
Türkiye'nin küresel ısınmadan etkilenen 63 ülke arasında risk altında olan ülkelerden biri olduğunu ve dünya nüfusunun üçte birinin bu sıkıntıyı çektiğini belirten Ayar, şöyle konuştu: “Kişi başına kullanılabilirlik su miktarı oranı 1 metreküpten az ise bu su sıkıntısının olduğu anlamına gelir. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Türkiye'de kişi başına kullanılabilir su miktarı 1600 metreküptür. Tahtalı Barajı 2015'e kadar su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilmiştir. Tahtalı'da 200 günlük, Balçova Barajı'nda da 135 günlük su kaldı. Biz İZSU olarak özellikle havzaların ve yer altı su kaynaklarının kirlenmemesi için çalışıyoruz. SCADA sistemiyle su kaynaklarını 24 saat kontrol ediyoruz. Bu konuda yurttaşlara ve diğer kamu kurumlarına da büyük görev düşüyor.”
Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa da gelecekteki küresel ısınmanın olası tehlikeleri konusunda bilgiler verdi.
Hükümetlerin yanlış su politikası izlediklerini, birçok su kaynağının açıkta olduğunu ve bu suların küresel ısınma nedeniyle buharlaşarak yok olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karababa, “Gelecekte su savaşları olacak, tarım yapılamayacak. Bu tehlikenin kapıda olduğunu gösteriyor. Mutfakta, banyoda, bahçede kısaca günlük yaşamda su tasarrufu için herkese görevler düşüyor” dedi.
Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Arslan ve Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Kadri Bilgin, konuşmacılara çiçek ve teşekkür belgesi verdi.