Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Jeotermal Enerji Santralleri ve Taş Ocakları başlıklı panelde çevre ve insan sağlığının önemine dikkat çekildi.
Kuşadası Kent Konseyi tarafından Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Kalamaki Çevre Platformu, Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP), Kuşadası Kent Konseyi Çocuk Meclisi ile Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği işbirliğinde, Jeotermal Enerji Santralleri ve Taş Ocakları başlıklı panel düzenlendi. Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Sahnesi'nde gerçekleşen panele konuşmacı olarak CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Aydın Ziraat Mühendisleri Başkanı Mahmut Nedim Baş, Aydın Çevre ve Kültür Platformu Başkanı Mehmet Vergili, Ege Üniversitesi Çevre ve Şehircilik Kürsü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, avukat Akın Yakan ve Dr. Metin Ayden katıldı. Panel sırasında katılımcılar yüzlerine 'JES bir Jest Değildir' yazılı maske taktı. Açılışta konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, enerji ihtiyacının çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden giderilmesinin önemine dikkat çekerek kar hırsı ile hiçbir önlem alınmadan yapılan yatırımların geleceğin katledilmesi anlamına geldiğini söyledi. Başkan Kayalı "Çocuklarımıza temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak istiyorsak doğayla dengeli ve uyum içerisinde yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Aksi takdirde doğanın intikamı çok acı olacaktır" dedi.
Panelde konuşan Aydın Ziraat Mühendisleri Başkanı Mahmut Nedim Baş, jeotermal enerji santrali ve taş ocaklarının özellikle farklı ürünlerin bir arada yetiştirildiği bölgelerde büyük bir tahribata neden olduğunu söyledi. Toprağın oluşumunun binlerce yıl aldığına dikkat çeken Baş, "Türkiye'de üretilen elektriğin sadece binde 7'si jeotermal enerji santralleri yoluyla üretiliyor. Oysa enerji kaybı yüzde 16 civarında. Kayıp ve kaçak elektriğin engellenmesi ile enerji ihtiyacının önemli bir kısmı kapatılabilir" diye konuştu. Prof. Dr. Ali Osman Karababa, taş ocaklarının ekosistem, doğal yaşam, su kaynakları ve insan sağlığına büyük zarar verebileceğini söyledi. Karababa, taş ocaklarının yerleşim alanlarının uzağında bulunması gerektiğini vurgulayarak 2004 yılında Maden Kanunu'nda yapılan değişiklik ile taş ocaklarının ÇED sürecinden muaf tutulduğunu belirtti. Bu değişiklik ile Türkiye'nin orman alanlarının taş ocaklarına dönüştüğünü söyleyen Karababa, son 11 yılda 85 bin taş ocağı ruhsatı verildiğini kaydetti.
Panelin sonunda Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı tarafından Kuşadası Kent Konseyi Çocuk Meclisi Üyeleri'nden Ayça Evrim Yıldız ile Kerem Arıcan'a "JES'ler Jest değildir" sloganını buldukları için teşekkür belgesi verildi.
Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF