Son yıllarda artan cinsel hastalıklar ve istenmeyen gebelikler korunma yöntemlerini de yakından incelemeyi gerektiriyor. İstenmeyen gebelikten korunma yöntemlerinin başında gelen prezervatifler hem kullanım kolaylığı hem de pratik olması nedeniyle pek çok kişi tarafından cinsel ilişkide tercih ediliyor. Prezervatifin amacını tam olarak yerine getirmesi de doğru kullanımına bağlı. İşte prezervatif kullanırken yapılan yanlışlar..
#PrezervatifYaz tatilinizi, güneş ve denizi tüm yıl boyu özlemle beklediniz. Bu yaz tatilinizin tadı kaçmasın istiyorsanız ve özellikle de rotanız enfeksiyon riski taşıyan bir bölgeyse ya da kronik bir hastalığınız varsa yola çıkmadan önce seyahat hastalıkları kliniklerinden destek alabilirsiniz.
#SıtmaYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserYeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiSon yıllarda korunmasız cinsel ilişkinin yol açabildiği sorunlarla ilgili farkındalıkta genel bir artış var. Her ne kadar genellikle etkili bir doğum kontrol yöntemi olarak öne çıksa da prezervatif cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da efektif bir koruma sunuyor. İstenmeyen gebeliklerin ve hem kadınların hem de erkeklerin genel sağlığını tehdit eden cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi söz konusu olduğunda da hâliyle prezervatif kullanımı tercihten ziyade bir gereklilik olarak değerlendiriliyor. Bu haftaki köşe yazımda prezervatif kullanımının koruyuculuğu hakkında bilgi bulabilirsiniz, faydalı olması dileğiyle.
#PrezervatifBirleşik Krallık'ta geliştirilen ancak henüz piyasada olmayan yeni bir ürün, doğum kontrol yöntemlerinde bir çığır açacak gibi görünüyor. Erkeklerin kollara ve sırta kolayca uygulayacağı bir jel olan bu ürünü erkekler kullanmak isteyecek mi ? Kimisi 'asla kullanmam' diyor kimi de 'Bir an önce çıksın hemen kullanırım'...
#SağlıkBilim insanları erkeklerin doğum kontrolünde daha aktif rol oynaması için yıllardır farklı çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda en son ortaya çıkan ürün ise kollara ve sırta kolayca uygulanabilen bir 'doğum kontrol jeli'… Uzmanlar, jelin 'devrim niteliğinde bir buluş' olacağını düşünüyor. Peki, erkekler bu jeli kullanmak isteyecek mi? Hem konunun uzmanıyla bu yöntemin etkinliğini konuştuk hem de erkeklere ‘Bu jeli kullanır mısınız?’ diye sorduk.
#Cinsel SağlıkGelişmiş ülkelerde yeni HIV tanısı alan sayısı giderek azalıyor. Bizdeyse vakalar artıyor. HIV’i onlar gibi başarılı şekilde önleyebilmek için yapılacakları uzmanlar anlattı: “Anonim test merkezleri yaygınlaştırılmalı, evde test kitlerine ruhsat verilmeli, koruyucu ilaçlar ücretsiz reçete edilmeli.”
#Dr. Ecz. Metin UyarCinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinin neler olduğu merak edilmektedir. Erkek ve kadın için kullanılacak farklı korunma yöntemleri bulunmaktadır. Her bir yöntemin artı ve eksi yanları vardır. Tıp ilerledikçe yeni yöntemler bulunmaktadır. Kişiler yöntemlerin yan etkilerini araştırarak, sağlık durumlarını da göz önüne alarak yöntemleri seçebilirler. Bu noktada doktorlara danışmak etkili olmaktadır. İşte, en iyi korunma yöntemleri hakkında detayları derledik.
#Cinsel İlişkiDünyaca ünlü rapçi Drake’in, beraber olduğu kadın hamile kalmasın diye kondoma acı sos döktüğü iddiaları ile gündem olan sperm hırsızlığı sandığımızdan çok daha yaygın bir kavram. Ancak yaygınlığına karşın konu hakkında bilinenler oldukça sınırlı. Sperm çalma konusunun hem hukuki hem de tıbbi boyutunu konunun uzmanları ile konuştuk...
#HırsızlıkHPV TİP 6 ve 11’in genital siğillere neden olduğunu belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, genital siğilllerin kanser riski taşımadığını, ancak HPV’nin en yüksek kanser riski taşıyan tiplerinin HPV 16 ve 18 olduğunu açıkladı.
#1Planlı bir gebelik genel olarak arzulanan bir durumdur. Gebeliğin plansız olması bazı çiftler için hoş bir sürpriz olsa da bazı durumlarda ciddi sorunları beraberinde getirir. Gebeliği taşıyamayacak kadar hasta olan kadınlarda gebeliğin sonlandırılması gerekebilir, bu durum hem fiziksel hem de psikolojik travma oluşturabilir.
#Doğum KontrolEn anlaşılır haliyle insan bağışıklık yetmezliği olarak bilinen HIV, vücut direncini neredeyse çökertiyor. Direncin düşmesi ile de AIDS ortaya çıkıyor. İlk defa 1980’lerde ortaya çıkan bu virüs her geçen gün artarak devam ediyor. Pek çok şekilde bulaşabilen virüs hakkında tüm merak edilenleri 1 Aralık Dünya AIDS günü vesilesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev açıkladı…
#AIDSHerkese merhabalar! Doğum kontrolü yöntemleri ile ilgili belki de en sık aldığım soru, ileride bir gebelik planlandığında bu yöntemlerin herhangi bir olumsuz etkisi olup olmayacağı yönünde. Bildiğiniz gibi gebeliği önlemenin birden fazla yolu var. Bu yöntemlerin seçiminde biz jinekolog hekimler olarak danışanlarımızın yaşı, beklentilerini ve tıbbi durumunu değerlendirerek onlara yol gösteriyoruz. Bu yöntemlerden en sık kullanılanları ve gebelik potansiyeli ile olan ilişkilerini aşağıda sizin için özetledim:
#Korunma YöntemleriTüm dünyada binlerce çift her gün çocuk sahibi olabilmek için sağlık merkezlerine, hekimlere başvuruyorlar. Doktorlar bu çiftlere uyguladıkları ilaç tedavileri ile çocuk sahibi olabilmelerine yardımcı olmaya çalışıyorlar. Kimi zaman sadece ilaç tedavileri yeterli gelmiyor beraberinde cerrahi girişimler de yapılabiliyor. Tüm bu tedavilere yanıt alınamadığında aşılama ve tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri kullanılmaktadır.
#VazektomiDoğum kontrolü için günümüzde kullanılan ve kullanımına göre belirli derecelerde koruma sağlayan yöntemler vardır. Doğum kontrol yöntemlerini cinsel ilişki yaşayan ve bebek sahibi olmak istemeyen her çiftin kullanması gerekir. Doğum kontrolü anlık hislerinizin hayatınızı etkileyecek boyutlara etki etmesine önlem almak açısından oldukça önemlidir.
#HamilelikEmziren annelerde yumurtlama genellikle ilk adetten birkaç hafta sonra başlar. Emzirme veya pompa ile sütün sağılması yumurtlama ve yumurta gelişimini baskılayan prolaktin hormonunu arttırır ve gebelikten koruyabilir. Bebek sadece anne sütü alıyorsa bu durum 6 ila 8 ay gebelikten koruyabilir. Fakat bebek ek gıda ya da mama alıyorsa doğumdan sonra 3. haftadan itibaren korunma yöntemi kullanmalıdır.
#Doğum Kontrol YöntemiGebelikten korunma ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı mutlaka kullanılması gereken prezervatif binlerce yıldır kullanılıyor. Peki prezervatifle ilgili neler biliyoruz? Prezervatif nedir? Prezervatif kullanımı ile ilgili dikkat edilmeli gerekenler nelerdir? Prezervatif nasıl takılır?
#Prezervatif