Genital siğiller rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir

Güncelleme Tarihi:

Genital siğiller rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 16:56

HPV TİP 6 ve 11’in genital siğillere neden olduğunu belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, genital siğilllerin kanser riski taşımadığını, ancak HPV’nin en yüksek kanser riski taşıyan tiplerinin HPV 16 ve 18 olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserlerinin büyük çoğunluğundan bu HPV tiplerinin sorumlu olduğunu, ancak siğillerin iyi huylu olmalarına rağmen hızlı bir yayılma potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Gürbüz, “Ayrıca tedavi edildiğinde dahi tekrarlama riski mevcuttur. Bu nedenle fiziksel ve psikolojik olarak hastalar olumsuz etkilenmektedir. Son yıllara da özellikle genç kesimde görülme sıklığı artmıştır. Genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Şu anda kullandığımız HPV aşısı 6-11-16-18’e karşı etkilidir. Yani mevcut rahim ağzı kanser aşısı aynı zamanda genital siğillere karşı korunma sağlar. Prezervatif korunmada etkili değildir” şeklinde konuştu.

YAYILIMI ÇOK HIZLI

Genital siğillerin hem kadınlarda hem erkeklerde görülebildiği gibi makat kısmına da bulaşabileceğini ifade eden Gürbüz, “Bazen toplu iğne başı kadardır. Bazen de tüm genital bölgeyi saran karnıbahar şeklinde lezyonlar olabilir. Çok hızlı yayılım olduğu için erken tespit ve tedavisi önemlidir. Ayrıca bir kişide genital siğil görülürse mutlaka partnerinde ayrıntılı olarak muayene edilmesi gerekir” dedi. Tedavide cryo terapi, elektro koterizasyon ya da podofilin gibi kimyasal maddelerin kullanıldığını kaydeden Gürbüz, “Yaygın olduğunda anestezi ile işlem yapılır. Ancak genital siğiller genellikle immunsistem düşük olduğunda tekrarlama eğiliminde olduğu için takviye gıdalar, takviye vitaminler kişinin ihtiyacına göre verilmelidir. Ayrıntılı HPV testi yapılmalı, diğer kanser riski taşıyan virüsler araştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!