Çay, ülkemiz için vazgeçilmek içecekler arasında dersem abartmış olmam. Hemen hepimiz kahvaltının yanında taze demlenmiş çay içmeye bayılıyoruz. Ancak her zaman çay demlemeye fırsatı olmayanların imdadına poşet çaylar yetişiyor.
#Poşet ÇayKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayTürk kültüründe çayın yeri oldukça önemli. Siyah çayın yanı sıra özellikle son zamanlarda sıklıkla tüketilen bitki çaylarıyla birlikte ‘poşet çaylar’ da hayatımızda önemli bir yer edindi. Kanada'da yapılan bir araştırma ise çoğu çay poşetinin yaklaşık yüzde 25 oranında plastik içerdiğini ortaya koydu. Biz de farkında bile olmadığımız bu gizli tehlikeyi uzmanlarla birlikte tüm ayrıntılarıyla masaya yatırdık...
#SağlıkSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarDört mevsim tüketilen bazı bitki çaylarının yapılan araştırmalar sonucunda hiç de masum olmadığı ortaya çıktı. Laboratuvar ortamında yürütülen çalışmada, piyasada satılan poşet çaylar ve tek tür olarak paketlenmiş bitkisel drogların içinde böcek parçaları, kaş, kirpik gibi yabancı maddeler tespit edildi.
#Bitki ÇayıSoğuk havaların gelmesi ile birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı. Bu dönemde beslenme programınızda yapacağınız ufak değişiklikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, hastalıklara karşı da korur. Hem sağlıklı hem de fit bir vücuda sahip olmak için Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz, kış aylarında beslenme ile ilgili önerilerde bulundu.
#KışBu dönemde beslenme programınızda yapacağınız ufak değişiklikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, hastalıklara karşı da korur. Hem sağlıklı hem de fit bir vücuda sahip olmak için Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz, kış aylarına özel 6 beslenme önerisinde bulundu.
#Bağışıklık Sistemini Güçlendiren BesinlerJaponca'da, 'ölümsüzlük' anlamına gelen "Reishi mantarı", başta kanser olmak üzere birçok hastalıktan koruyor, ömrü uzatıyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatıra Taşkın, tıbbi mantarların 1 gramının bin liraya alıcı bulduğunu söyledi.
Türkiye, dünyada İrlanda’dan sonra en fazla çay içilen ikinci ülke. Araştırmalara göre Türkiye’de 100 kişiden 96’sı her gün çay içiyor, kişi başına yıllık çay tüketimi de 2.8 kilogram. Ancak geleneksel tavşan kanı çayın tahtı son yıllarda sarsılmaya başladı. Önce poşet çaylar çıktı. Ardından sağlıklı yaşam, detoks modası geldi. Meyve ve bitki çayları damak tadımızı değiştirdi. Yeşil çaydan sonra, beyaz çayı öğrendik. Şimdi çay satan mağazaların sayısı artıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Çay