Kış Aylarına Özel 6 Beslenme Önerisi

Güncelleme Tarihi:

Kış Aylarına Özel 6 Beslenme Önerisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2018 15:51

Bu dönemde beslenme programınızda yapacağınız ufak değişiklikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, hastalıklara karşı da korur. Hem sağlıklı hem de fit bir vücuda sahip olmak için Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz, kış aylarına özel 6 beslenme önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

• Kış aylarında neredeyse herkes bir kez soğuk algınlığı, grip hastalığına yakalanmaktadır. Beslenmemizde yapacağımız ufak dokunuşlar belki hastalığa yakalanmamanıza ya da daha kolay atlatmamıza neden olabilecektir. Amaç; beslenmede yapılacak ufak değişiklikler ile bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

• Diğer taraftan havaların soğuması, havaların erken kararması ile birlikte özellikle akşam yemeklerinden sonra sürekli bir şeyler yemek ya da yüksek kalorili sıvı tüketiminde artış olmaktadır. Bu iki durumda beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler hem kış mevsimini hastalıksız atlatmaya hem de yaza fit girmenize yardımcı olacaktır.

İŞTE KIŞ AYLARINDA BESLENME ÖNERİLERİ

1. RENKLİ BESLENİN: Günlük sebze-meyve tüketimimizi 5-8 porsiyon arasında olmasına dikkat etmek gerekir. Gün içinde farklı renkte olan sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme planı, antioksidan, A ve C vitamini almak açısından iyi olacaktır. Özellikle kış aylarında nar, portakal, havuç gibi sebze/meyveleri hergün tüketmeye çalışın. Bu arada dikkat edilecek nokta; meyveleri, meyve suyu şeklinde değil, tok tutması ve kilo kontrolü açısından taze olarak tüketilmesi daha doğru olacaktır.

Kış Aylarına Özel 6 Beslenme Önerisi
2. BAĞIŞIKLIK İÇİN PROBİYOTİK: Gün içinde mutlaka 1 kâse yoğurt ya da 1 bardak kefir tüketmeye çalışın. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için mutlaka tüketilmelidir. Kilo kontrolü açısından ara öğün olarak da tüketilebilir.

Haberin Devamı

3. SAHLEP YERİNE YEŞİL ÇAY: Havaların soğuma ile birlikte sahlep, sıcak çikolata gibi kalori ve şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durmak gerekir. Bunların yerine günde 2 bardak bitki çayı içmek daha doğru bir davranış olacaktır. Bitki çay olarak; yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı tercih edilebilir. Burada önemli olan mutlaka kapalı poşet çaylar tercih edilmelidir. Bitki çayların içerisinde bulunan fenolik bileşikler bağışıklık sisteminize de güçlendirecektir.

Haberin Devamı

4. SU TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN: Su tüketimine dikkat etmek çok önemlidir. Havaların soğuması ile birlikte genelde su tüketiminde bir azalma yaşanmaktadır. Suyun içerisine daha kolay ve zevkle içmesini sağlayacak; çubuk tarçın, limon kabuğu, salatalık gibi aroma veren besinler ilave edilebilir.

Kış Aylarına Özel 6 Beslenme Önerisi
5. HAFTADA İKİ KEZ BALIK: Bağışıklık sisteminiz üzerinde etkili olan n-3 yağ asiti açısından zengin olan balık tüketimi; haftada 2 kez toplamda 300 gram olarak önerilmektedir. Ayrıca iyi kailte protein kaynağı olan balığın tok tutması özelliği ile de kilo kontrolünde de etkisi olacaktır. Yalnız pişirme şekline dikkat etmek çok onemlidir. Kızartma yerine; ızgara ya da buğlama şeklinde tüketilmelidir.

Haberin Devamı

6. TATLI KRİZLERİNE KARŞI MEYVE: Özellikle kış aylarında tatlıya olan istekte bir artış olmaktadır. Bu isteği hedefimiz meyve ile karşılamak olmalıdır. Olmadı derseniz kalorisi ve içeriği sağlıklı olan tatlılardan karşılmaya çalışın. Ama unutmamalıdır ki sağlıklı olduğu kalorisiz olduğu anlamına gelmez.

Kış Aylarına Özel 6 Beslenme Önerisi
Cennet Hurmalı Şekersiz Kek Malzemeler:

3 adet cennet hurması
3 adet yumurta
1 bardak süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı tam buğday unu
2 paket kabartma tozu
1 avuç fındık
1 avuç ceviz
Kuru üzüm – Kuru kayısı
Kuru incir – Tarçın

Hindistancevizi

Yapılışı:

Yumurtalar mikser yardımıyla çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenip, çırpmaya devam edilir. Fındık ve ceviz, rondo ile parçalanıp bu karışıma eklenir. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar un konulur. Son olarak kabartma tozu ile rondoda parçalanan cennet hurması, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve tarçın kek hamuruna ilave edilir. Kek kalıbına aktarılan karışım, 180 derece ısıya sahip fırında, 40 dakika boyunca pişirilir. Servis edilirken, Hindistan cevizi ile birlikte süslenir.

BAKMADAN GEÇME!