Kuşburnu mineral deposu

Bitki çaylarını sever misiniz? Ada, papatya, nane, ıhlamur, melisa, anason...

Daha onlarca çeşidini sayabiliriz bu yararlı çayların. Son zamanlarda pek çok çay firmasının ‘poşet çaylar’ listesinde yer alan ve sağlıklı yaşamak için çaba sarf eden bizlerin sık sık tükettiği ürünler onlar. Hatta bazılarımız her gün içtiğimiz çay ve kahve miktarını azaltmak için bardak bardak içiyoruz onları. Benim favorimse tartışmasız tatlı-ekşi tadıyla kuşburnu. Pek çoğunuzun bu söylediğimi onayladığını ve hafifçe başını salladığını görür gibiyim. Gerçekten de tatlıyla mayhoşu bir arada seven herkes için ideal bir lezzettir kuşburnu.
Peki, kuşburnunun gül familyasından olduğunu biliyor muydunuz? Hatta bazı yörelerde yaban gülü olarak da anılan kuşburnu, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişen bir bitkidir. Dayanıklı bir bitki olan kuşburnunu ‘C vitamini deposu’ olarak tanımlarsak hiç de abartmamış oluruz. Çeşitli kaynaklarda 100 gram kuşburnunda bir sandık portakaldan daha çok C vitamini olduğu yazar. Az önce de dediğimiz gibi, tatlı ekşi bir bitki olan kuşburnuna o tatlı tadı veren şey glikozdur. Kuşburnu yalnızca vitamin ve şeker açısından değil, mineraller yönünden de zengindir. Özellikle fosfor ve potasyum bakımından çok zengin olan kuşburnu, sodyum, magnezyum ve demir de içerir. Bu lezzetli bitki aynı zamanda doymamış yağ asitleri açısından da önemli bir kaynaktır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kuşburnu dayanıklı bir bitkidir. Kuraklığa dayanır ve kökleri çok derinlere kadar iner. İşte bu özellikleri onu sadece vitamin ve mineral açısından değerli olmaktan çıkarır ve erozyona karşı mücadelede, verimsiz ve kurak toprakların değerlendirilmesinde önemli kılar. Ayrıca içerdiği kuvvetli rengi sayesinde gıda boya teknolojisinin de vazgeçilmezleri arasındadır.

PAZILI LEVREK BUĞLAMA
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ

* 6 parça levrek balığı filetosu
(650-700 gr kadar)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 6 adet pazı yaprağı

Sos için;
* 1-2 su bardağı dolusu konserve mantar
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4 çay kaşığı dolusu un
* 1 su bardağı hazır süt kreması
* 8-10 adet tane karabiber
* 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Levrek balıklarının kemik ve kılçık kısımlarını balıkçınıza temizletip, el kadar parçalara böldürün. Fileto olarak hazırlattığınız balıkları yıkayıp süzün. Üzerine tuz ve karabiberi serpip, bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, pazının sadece yaprak kısımlarını kaynayan tuzlu suda 30 dakika bekletip çıkarın. Süzüp üst üste koyun. Sosu hazırlamak için; zeytinyağı ve suyunu süzdüğünüz konserve mantarları orta boy bir tavaya aktarın.
Mantarları orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2?3 dakika kavurun. Unu tuz serper gibi serpip karıştırarak 2?3 dakika daha kavurun. Üzerine hazır süt kremasını ekleyip tuz ve tane biberleri de ilave ettikten sonra, karıştırarak sos kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan sosu hemen ocaktan alın. Haşlanmış pazı yapraklarını, parlak tarafları altta kalacak şekilde tezgâha serin. Uçlarına birer parça balık koyup, kenarlarını içe doğru katlayarak rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız sostan 2 yemek kaşığı kadar alıp orta boy bir fırın kabına aktarın.
Pazıya sarılı balıkları kabın içine yan yana yerleştirin. Kalan sosu sarmaların üzerine gezdirin. Balıkları 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servis yapın.

GELENEKSEL TEL KADAYIF
10 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 45 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
* 500 gr tel kadayıf
* 6 yemek kaşığı tereyağı (200 gr kadar)
(margarin de kullanabilirsiniz)
* 2,5 su bardağı kalın çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için;
* 3,5 su bardağı tozşeker
* 3 su bardağı su
* 1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak şeker eriyip şerbet kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayan şerbetin üzerine limon suyunu ekleyip 2?3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, ceviz içlerini iri parçalar halinde çekin. Diğer taraftan, tereyağını, küçük bir tavada erittikten hemen sonra ocaktan alarak ılık hale gelmesini bekleyin. Taze tel kadayıfı derin bir kaba koyun. Kadayıfı elinizle çekiştirerek koparıp parçalayın. Ilık haldeki erimiş tereyağını kadayıfın üzerine azar azar gezdirin. Bir taraftan da ellerinizle bastıra bastıra yoğurarak, yağı kadayıfa yedirin. Kadayıfı iki eşit parçaya ayırıp bu parçalardan birini yaklaşık 30?35 santim çapındaki fırın tepsisine koyun. Üzerine iyice bastırarak kadayıfı tepsiye yayın. Çekilmiş ya da dövülmüş cevizleri kadayıfın üzerine serpiştirin.
Kadayıfın ikinci parçasını da cevizlerin üzerine parçalayarak dağıtın ve elinizle bastırarak yerleştirin. Üzerini şekli düzgün ceviz parçalarıyla süsleyin. Kadayıfı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar, 40?45 dakika pişirin. Sıcak sıcak fırından çıkardığınız kadayıfın üzerine soğuk haldeki şerbeti gezdirin. Kadayıfın şerbeti çekmesi için en az 30 dakika bekleyin. Dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları