Paylaş
Birinci Futbol Ligi karşılaşmalarının yayın hakkını kazanan Digitürk'te maç keyfinin astarı yüzünden pahalıya patlıyor. Cine 5 ve Teleon'a tüm sezon için 250 dolar ödeyen futbolseverler, şimdi aynı bedeli yarım sezon için Digitürk'e ödemek zorunda kalacak.
Birinci Futbol Ligi maçlarının naklen yayın hakkını 610 milyon dolarlık teklifiyle kazanan Digitürk, açıkladığı yüksek fiyatlarla sporseverlerin keyfini kaçırdı. Cine 5 ve Teleon'da 25 doları geçmeyen aylık maç izleme bedeli Digitürk'te 50 doları buluyor.
Digitürk, 26 Mayıs'a kadar sürecek ikinci devre maç yayınları için abonelerden 70 milyon lira talep ediyor. Ancak, Digitürk'te maç seyretmenin bedeli, sadece 70 milyon lirayı ödemekle kalmıyor. Maç seyretmek için aylık ücreti 8 milyon lira olan 72 radyo ve televizyon kanalını kapsayan ‘‘Standart paket’’e de üye olmak gerekiyor. Ayrıca yeni üyeler, bir kereye mahsus olmak üzere 35 milyon lira ile 60 milyon lira arasında değişen hizmet başlatım ücretini ödemek zorunda kalıyor.
137 MİLYON
Böylece, mayıs ayı sonuna kadar sürecek olan Birinci Futbol Ligi ikinci yarı maç maratonunu izlemenin bedeli, binasında hat bulunanlarda 137 milyon liradan, bireysel abonelerde ise 162 milyon liradan başlıyor.
Bu bedele, 29 radyo ve televizyon kanalını kapsayan ‘‘Ekstra film ve yaşam paketi’’ ile basketbol karşılaşmalarını içeren NBA.com TV kanalı dahil edilmiyor. Abone, ‘‘Ekstra film ve yaşam paketi' için her ay 9 milyon lira, NBA.com TV kanalı için de 3 milyon lira ödemek zorunda kalıyor. Bunun sonucunda, ‘‘Vizyon salonları’’ hariç, Digitürk'e dört aylık tam üyeliğin bedeli 185 milyon lira ile 210 milyon lira arasında değişiyor.
ŞİFRELİLERİ ARATTI
Digitürk, açıkladığı bu fiyatlarla daha şimdiden Cine 5 ve Teleon'u aratmaya başladı. Teleon'un aylık 17 milyon lira taksitle izlettirdiği Birinci Futbol Ligi karşılaşmalarını Digitürk şimdi, ayda ortalama 34 milyon 250 bin lira ile 40 milyon 500 bin lira arasında izlettiriyor. Cine 5 ve Teleon'un yayınlarını tüm sezon boyunca 250 dolara izleyen futbolseverler, şimdi sadece yarım sezon için Digitürk'e 200 dolar ödemek zorunda kalacaklar. Bireysel abonelerin ödeyeceği bedel ise en az 239 dolar olacak.
İZLE ÖDE SİSTEMİ
Digitürk, standart paket üyelerine ikinci yarı maçlarını izleyebilmeleri için bir seçenek daha sunuyor. Bu seçeneğe göre üyelerin 70 milyon lira karşılığında 777 nolu kanala üye olmaları gerekmiyor. Sadece aylık 8 milyon lira karşılığında ‘‘Standart paket’’e üye olmaları yeterli oluyor. Bu üyeler, ‘‘izle öde’’ sistemiyle dilediği maçı vizyon salonlarından bedelini ödeyerek izleme imkanına kavuşuyor.
Ancak, bu salonlardan üyelerine 2 milyon lira karşılığında film izleten Digitürk, maç yayınlarında farklı tarife uygulayacak. Bu tarifeye göre üyeler, Anadolu takımlarının maçlarını 5 milyon liradan, dört büyüklerin maçlarını ise 10 milyon liradan izleyecebilecek. Beşiktaş, Galatasaray, Trabzon ve Fenerbahçe'den oluşan dört büyüklerin kendi aralarında yapacağı derbi maçlarını izlemenin bedeli ise 20 milyon lira olacak. Böylece, ayda sadece bir derbi maçı izleyen abone standart paket ücretiyle birlikte 28 milyon lira ödemek zorunda kalacak.
Üyeler, vizyon salonlarında banttan yayınlanacak maçları da bedelini ödeyerek izlemek zorunda kalacak. Ancak, banttan yayınlanacak bu maçlara yüzde 50 indirimli tarife uygulayacak.
Çaycıların zımba teli açıklaması
Çay Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇAYSİAD), poşet çayların sallama ipinin poşete bağlanmasında kullanılan zımba teli tekniğinin eski bir teknoloji olmadığı ve hijyen açısından herhangi bir sakınca oluşturmadığı görüşünü savundu. ÇAYSİAD Başkanı Ayhan Ruşen, yaptığı açıklamada ‘‘Poşet çayların sallama ipinin kağıda bağlanmasında lazer teknolojisinin yanısıra zımba teli teknolojisi de kullanılıyor. Her iki teknoloji de sağlık ve hijyen açısından aynı derecede güvenli. Alüminyum zımba telli poşet çaylar Almanya, İngiltere, Belçika, Fransa, ABD gibi gelişmiş ülkelerde kullanılıyor. Hijyene en fazla duyarlılık gösteren ülkelerin başında yer alan Japonya'da bile, bu teknolojiyle üretim yapılıyor. Bu nedenle, sallama ipinin zımba teliyle tutturulması terkedilmiş eski bir teknoloji değildir’’ dedi.
Paylaş