Coca-Cola, Doğadan’ı 50 milyon dolara alıp bitki çayına giriyor

Güncelleme Tarihi:

Coca-Cola, Doğadan’ı 50 milyon dolara alıp bitki çayına giriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2007 00:00

Soğuk içecek sektörünün ardından sıcak içeceğe de el atan Coca-Cola, bitkisel çay pazarının önde gelen firmalarından Doğadan’ı bünyesine katıyor.

Doğadan’ı satın almak için hisseleri eşit şekilde paylaşan kurucu ortak Nevzat Karpuzcu ve İsviçreli fon MTK ile iki hafta önce el sıkışan Coca-Cola, Rekabet Kurumu’ndan onay bekliyor. Satış rakamının 50 milyon doların üzerinde olduğu konuşuluyor.

KOLALI içeceklerde yüzde 63, gazlı içeceklerde yüzde 53 pazar payına sahip olan Coca-Cola, bitkisel çay pazarının lideri Doğadan’ı satın alarak sıcak içecek pazarına giriyor. Doğadan’ın ortakları, Nevzat Karpuzcu ve İsviçreli fon MTK ile el sıkışan Coca-Cola, devir için onay bekliyor. Kolalı ve gazlı içecek pazarındaki hakimiyetini farklı alanlarla desteklemek isteyen Coca-Cola’nın Turkuaz ile girdiği içme suyu, Nestea ile girdiği buzlu çay pazarının yanı sıra sıcak içecek pazarına girmeyi istediği de biliniyordu. Bu sektöre daha önce Doğuş Çay ile girmeyi deneyen, ancak görüşmeleri sonuçlandıramayan Coca-Cola, şimdi Doğadan ile sıcak içecek pazarına iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor.

GÖRÜŞMELER YILBAŞINDA BAŞLADI: Coca-Cola ile Doğadan yetkilileri arasındaki görüşmeler yılbaşından bu yana sürüyordu. Bu görüşmeleri iki hafta önce sonuçlandıran Coca-Cola, Doğadan’ın yüzde 100’ünü almak üzere şirketin ortakları olan kurucu ortak Nevzat Karpuzcu ve İsviçreli fon MTK ile el sıkıştı. Şirketi devralmak için Rekabet Kurumu’ndan onay bekleyen Coca-Cola, bu satış için ne kadar ödeyeceğini açıklamıyor. Ancak iki tarafta da yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, satış rakamı 50 milyon doların biraz üzerinde. Doğadan markasıyla Türk bitki ve meyve çayı pazarını yaratan Nevzat Karpuzcu’nun, pazarın 10 yılda 200 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşacağını söylerken, şirketini satması ilginç bulunuyor. Ancak satış rakamı olarak telaffuz edilen 50 milyon dolar, toplam pazar büyüklüğünün 60 milyon dolar olduğu bir sektörde oldukça büyük kabul ediliyor. Doğadan’ı devretmeye hazırlanan Karpuzcu’nun ise, ilaç sektöründe büyümeye ağırlık vermesi bekleniyor. Aynı zamanda Nevzat Ecza Deposu’nun sahibi olan Karpuzcu’nun Nevzat Grup bünyesinde Drogsan İlaçları ve Prestij Ecza Deposu adında şirketleri bulunuyor.

60 milyon dolarlık sektör yüzde 50 büyüyor

ÇAYSEVER ülkeler arasında ikinci sırada yer alan Türkiye’de, çay sektörü de her alanıyla hızlı bir gelişim içinde. Yılda 650 milyon dolarlık üretimin gerçekleştiği pazarda, payı günden güne artan poşet çaylar 140 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip. Yine de pazarın büyük bir kısmını dökme çaydan oluşturduği için Çay-Kur da dökme siyah çayla liderliğini sürdürüyor. Lipton ise poşet çay ve demlik poşet kategorilerinde pazar lideri. Ancak genel sıralamada, Doğuş Çay, sektörün ikinci büyüğü olarak öne çıkıyor. Pazar liderinin Doğadan olduğu bitki ve meyve çaylarında da hızlı bir gelişim gözleniyor. 60 milyon dolarlık bir ciroya ulaşan bu alanda bir önceki yıla göre büyüme oranı yüzde 48 civarında. Pazarın bu buyüme hızını sürdürmesi bekleniyor. Bu da halen 30 civarında firmanın bulunduğu poşet çay sektörüne ilgiyi artıyor.

Alanında Türkiye’nin ilk markası

ECZACI Nevzat Karpuzcu’nun 1975 yılında kurduğu Doğadan şirketi, Türkiye’nin ilk bitkisel çay markası ve ilk poşet çay üreticisi özelliğini taşıyor. Almanya’dan poşet çay makinesi ithal ederek fabrikasını kuran, Doğadan markasını ise 1985’te tescilleyen eczacı Nevzat Karpuzcu’nun şirketini büyütmesi ise 90’ların ikinci yarısından sonra oldu. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in kuşburnu çayına düşkünlüğü ile Türkiye’de tanınırlığı artan bitki ve meyve çayları pazarındaki gelişim, pazara pek çok yeni firmanın girmesine neden olurken, Doğadan bitkisel çay şirketine de

yabancı ortak getirdi. 1998 yılında İsviçre kökenli MKT Holding ile yarı yarıya ortak olan Doğadan, o tarihten sonraki hızlı gelişimi ile pazarın en önemli oyuncusu haline geldi. Son 10 yılda yaklaşık 25 milyon dolarlık yatırım yapılan Doğadan tesisleri, Avrupa çapında sayılı fabrikalar arasında gösteriliyor. 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan Doğadan tesisleri, halen Türkiye’nin en büyüğü olarak yıllık 770 milyon poşetlik kapasiteye sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!