Kapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#Anadolu1952’de babasının ani ölümü üzerine tahta geçen Kraliçe II. Elizabeth, hükümdarlığının 70. yılını kutluyor. Cip kullanmayı seviyor, atlarla ilgileniyor, bitkileri seviyor. Fransızca aksanı düzgün. Zaman zaman cumhuriyetçiliğin bile kuvvetlenme eğilimi gösterdiği Birleşik Krallık’ta her şeye rağmen İngiliz monarşisinin kendine has âdetlerini ve saygınlığını koruduğu söylenebilir.
#Kraliçe II. ElizabethKarne heyecanı ve iyi karneye verilen vaatlerden biri ‘süper bir aile’ tatili olabilir mi? Cevabınız ‘evet’se prens ve prenseslere ev sahipliği yapmış şatolara, kalelere yolculuğa ne dersiniz? Bir günlüğüne de olsa küçük kızınız bir prensese, oğlunuz ise ejderhaları alt eden, iyi kılıç kullanabilen bir şövalyeye dönüşme fırsatı yakalayabilir. Avrupa’da ziyaret edebileceğiniz göz kamaştırıcı 10 yeri sizin için derledik.
#Şatolar Ve HikayeleriElif Yılmaz, sık sık seyahat ediyor, fotoğraf çekiyor. Hatta bu tutkusu yüzünden işini bıraktı. Şu sıralar kendisini belgesel ve gezi fotoğrafçılığı konularında geliştirmeye çalışıyor. Şimdiye kadar 55 ülke gezdi. Hedefi bu sayıyı 100’e çıkarmak. Yılmaz, geçen yaz Paris’e 310 kilometre uzaklıktaki Beaune’a gitti. “Burada Fransa’yı Fransa yapan her şey var. İyi yemek, ortaçağ mimarisi, manastırlar ve şarap” diyor.
30 yıldır, eşiyle şehir şehir Avrupa’yı dolaşıyor Gülgun Terek. Üniversitede halkla ilişkiler öğrenimi görmüş, iş hayatından uzak durmayı tercih etmiş. 54 yaşında; iki çocuk, bir torun sahibi. Nadir rastlanan özelliği, gezdiği kentlerin mimarisinden ağaçlarına, kuşlarına, lezzet duraklarından halkına her ayrıntısını incelemesi, not tutması. Notları 40 cildi, fotoğrafları 100’er sayfalık 50 albümü aştı. Terek, "Brüksel ve Anvers gri şehirler, gerçek Belçika’yı Brugge’da bulursunuz" diyor.
Osmanlı’da kullanılan ‘Sahilhane’nin karşılığı olan yalı, Yunanca’da sahil, deniz kıyısı anlamında bir kelime. ‘İçinden deniz geçen tek şehir’ unvanına sahip olan İstanbul ise yaklaşık 2700 yıllık bir tarihe sahip. Yerleşimin yüzyıllar boyu Sarayburnu-Edirnekapı arasındaki Tarihi Yarımada’da olduğu şehrin boğaz bölgesindeki yapılaşma, Bizans döneminde manastırlar ve balıkçı köyleriyle başlamış. Özellikle Lale Devri’nden sonra boğaz gerdanlığının üzerine inci gibi yalılar dizilmiş...