GeriSeyahat Geçen yıl kaybettiğim babamı da zirveye taşıdım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Geçen yıl kaybettiğim babamı da zirveye taşıdım

Geçen yıl kaybettiğim babamı da zirveye taşıdım

Ankara’da yaşayan Rüştü Hatipoğlu (60), çevresinde “geçkin gezgin” lakabıyla tanınıyor. Seyahat etmeyi, fotoğraf çekmeyi, okumayı seviyor. Yazı ve fotoğraflarını geckingezgin.atspace.com adresinde yayınlıyor.

Ayrıca, “Everest Ana Kamp-Defterimle Sohbetler” adlı bir kitabı var. Alternatif Trekking, Artı Yaşam ve Gezi Yolu yürüyüş grupları ile gezmenin yanı sıra Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyesi ve lisanslı dağcı. Hatipoğlu, Nepal’de 5 bin metre yükseklikteki dağ geçidi Thorung La macerasını anlattı.

Ne sıklıkla seyahat edersiniz?
- Seyahat etmek benim için bir tutku, ancak bilindiği gibi bir maliyeti var. Fakat insan yeter ki bir şeyi yapmayı istesin, mutlaka bir yol buluyor. Yoğun seyahat programı olan bir kişi değilim ancak kısa soluklu olarak çok sık, uzun soluklu ise yılda bir seyahat etmeye gayret ediyorum. Gayret ediyorum diyorum, çünkü seyahat etmeden bir yıl geçirirsem ayaklarımın kaşıntısından yerimde duramaz oluyorum.
Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- İngiltere, Fransa, Belçika, Finlandiya, Almanya, Makedonya, Yunanistan, Polonya, Avusturya, Mısır, Güney Afrika ve Nepal. Ve tabii Türkiye’nin büyük bir bölümünü gezdim.
Nepal’e ne zaman gittiniz, ne kadar kaldınız? Hangi bölgelerini gezdiniz?
- 2008, 2009 ve 2011 yıllarında olmak üzere Nepal’e üç kez gittim. Her gidişimde üç hafta civarında konakladım. İlk gidişimde Annapurna Ana Kamp (4.095 m) yürüyüşü yaptım. İkinci gidişimde Everest Ana Kamp (5.360 m) ve son olarak da geçen sene ekim sonu, kasım başında Annapurna Circuit rotasının Jomsom’a kadar olan kısmını tamamladım. Bu rotadaki en yüksek nokta Thorung La (5.416 m) idi. Chitwan Ulusal Parkı ve Pokhara da Nepal’de ziyaret ettiğim yerler arasında. Eğer Katmandu’yu nirengi noktası olarak alırsak Annapurna bölgesi Orta Batı Nepal ve Everest bölgesi de Doğu Nepal’de yer alıyor.
Thorung La’ya tırmanış maceranızı anlatır mısınız?
- Thorung La (5.416 m) Annapurna Circuit rotasının en yüksek noktası. Bu rota Nepal’in en ünlü yüksek irtifa doğa yürüyüşü rotası. Thorung La, doğuda Manang bölgesi ile batıda Mustang bölgesini birbirine bağlayan bir dağ geçidi. Zirvede benim için en önemli an, Aralık 2010’da kaybettiğim babamın plastikle kaplanmış bir fotoğrafını ve adını kazıdığım bir granit taşı zirvedeki dua taşları ve dua bayrakları arasına yerleştirmem oldu. Bu yolculuğa tek başıma çıktım. Yanımda bir rehber ve ana yükümü taşıyan fedakar bir taşıyıcı vardı. İkisi de Şerpa’ydı. Şerpa, Moğol akınları sonrasında Doğu Tibet’ten Kuzey Hindistan ve Nepal’e göç eden halka deniyor. Şerpa, Tibet’in doğusundan geldikleri için “doğu insanı” anlamına geliyor. Katmandu’dan Bhulbhule’ye otobüsle gittikten sonra başlıyor yürüyüş ve zirveye gidene kadar 11-12 gün geçiyor. Sıradan günler değil bunlar; heybetli dağların arasından, sevimli köylerden ve dahası çok sevimli insanların arasından geçerek ulaşıyorsunuz hedefe. Dağ insanı her yerde olduğu gibi burada da çok güler yüzlü. Nepal’de kentlerde bunalıyorum ben. Doğaya, dağlara ulaşınca değmeyin keyfime. Yalnız yapılan doğa yürüyüşlerinin güzel yanlarından biri de çok sayıda insanla tanışma olanağı sağlaması. İspanyol, Slovak, Amerikalı, İngiliz, Japon ve diğer ülkelerden gelenler ile çok keyifli sohbetler yaptık. Günlük yürüyüşlerimiz 5 ile 7 saat sürüyordu. Mevsimler tüm dünyada olduğu gibi burada da insana şaka yapmaya devam ediyor. Hiç olmaması gereken yağmur ve kar arada ziyaretimize geldi. Neyse ki bıktırıcı değildi.

NEPAL GÜVENLİ BİR ÜLKE

Seyahatiniz boyunca nerede konakladınız, neler yediniz, akşamları nasıl vakit geçirdiniz?
- Yürüyüşüm boyunca “tea house” veya “lodge” denilen çok sevimli ve temiz pansiyonlarda geceledim. Hepsinin kendi mutfakları vardı ve genelde yemeği yapan erkeklerdi. Ben yemek konusunda çok titizlenmediğim için sıkıntı çekmedim. Ayrıca üçüncü gidişim olduğu için artık bazı şeyleri görmemeyi öğreniyorsunuz. Bu yaklaşımımdan olsa gerek, bugüne kadar yemeklerden kaynaklanan bir rahatsızlık yaşamadım. Zirveye ulaşana kadar benim açımdan en olumsuz şey akşam inen soğuktu. Yemek salonundaki sobalar genelde yalnızca kendilerini ısıtıyorlar. Ya sohbet ederek, ya okuyarak ya da günlük notlarımı tutarak vakit geçirdim.
İlginç gözlemleriniz oldu mu?
- Nepal insanı çok fakir, ortalama yıllık gelirleri 400-500 dolar civarında. Suç oranı yok denecek düzeyde. İnanılmaz derecede güvenli bir ülke. Zaman zaman yalnız başına bu yürüyüşleri yapan genç kızlara bile rastlamak olağan.
Oraya gitmek isteyenlere, sizinle aynı deneyimi yaşamak isteyenlere önerileriniz ve uyarılarınız neler?
- Nepal gerçekten görülmesi gereken bir ülke. Defalarca gitmiş ve hala da her yıl gitmeye devam eden birçok insan tanıdım. Ancak Nepal’e gitme nedeninin iyi belirlenmesi gerek. Kültürel amaçlı mı yoksa dağcılık-doğa amaçlı mı? Buna karar verdikten sonra bir sürü seçenek var. Daha ayrıntılı bilgiye internetten ulaşılabilir. Başlangıç olarak: http://www.tourism.gov.np/ adresine girilebilir. Benim yöntemimi uygulamak isteyenler için öncelikli tavsiyem Nepal’e gitmeden önce her hafta doğa yürüyüşlerine katılmaları ve en az iki veya üç kez 3 bin metrenin üstüne çıkmaları. Uzun yürüyüşlerde kişi sorun yaşamayabilir ancak konu yüksek irtifaya gelince dikkat etmek gerek. Yüksek irtifa demek daha az oksijen demek. Bu nedenle tırmanışlar uzun döneme yayılır ki bünye adapte olsun. Adapte olan bünyenin akut dağ hastalığına yakalanma riski en aza iner. İkinci olarak da şöyle düşünmek gerek: Ben bu işi zevk için yapıyorum ve kimseyle yarışmıyorum. Bu düşünce daima size eşlik etmeli. Bakın o zaman nasıl da mutlu olacaksınız.

En sevdiği beş şehir: Ankara, İzmir, Pokhara (Nepal), Salzburg (Avusturya), Zeebrugge (Belçika)
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Gidilecek yer için hangi araç uygunsa.
Seyahatte ne yer ne içer? Ne bulursa yer, yerel tatları tercih eder
Seyahatte nerede kalır? Temiz olduğu sürece ekonomik yerlerde
Kiminle seyahat eder: Eşiyle veya yalnız
Seyahatten ne alır: Eşi ve oğluna hediyelik eşya
Seyahatte ne okur? Dağ ve doğa üzerine kitaplar, otobiyografiler ve değişik türlerde romanlar
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Kitap ve vitaminler

False