Polen haberleri sayfasında Polen hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2228 Polen haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkPoleni kullanmaması gereken kişiler hamileler, karaciğer sorunu olanlar ve emziren annelerdir. Bu kişilerin polen kullanması bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer bu kişiler polen tüketmek isterlerse mutlaka bir uzmana danışmaları gerekir. Polenin yan etkileri ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#PolenKazdağları’nda bahar aylarının gelmesiyle birlikte meşe ormanları ve zeytinlik alanlardaki ağaçların ürettiği polenler bölgede etkili olan poyraz rüzgarı ile geniş alanlara taşınıyor. Kazdağları’nda 64 kilometreye varan rüzgarın etkisiyle meydana gelen adeta polen fırtınası drone kamerası ile görüntülendi.
#KazdağlarıKazdağları’nda bahar aylarının gelmesiyle birlikte meşe ormanları ve zeytinlik alanlardaki ağaçların ürettiği polenler bölgede etkili olan poyraz rüzgarı ile geniş alanlara taşınıyor. Kazdağları’nda 64 kilometreye varan rüzgarın etkisiyle meydana gelen adeta polen fırtınası drone kamerası ile görüntülendi.
#Kazdağlarıİzmit Körfezi'nde nisanda görülen müsilajı araştıran TÜBİTAK Araştırma Grubu lideri Dr. İbrahim Tan, "Marmara Denizi gibi stresin yoğun olduğu yerde, dönem dönem müsilajlı yapıların görülmesi normal. 15 Nisan'daki sınırlı bölgede kalan müsilajlı yapının denizin genelinde oluşmadığını, 24- 25 Nisan'daki örneklerin de polen olduğunu ortaya koyduk” dedi.
#TübitakMersin'de, sıcaklıkların artmasıyla sahil şeridinde çiçek açan ağaçlardan rüzgarla dökülen polen, denizde sarı tabaka oluşturdu. Denizdeki polen tabakasına akın eden arılar ise öldü. Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, "Hem tuzlu su hem de polen kokusu olması arılarda cazip bir durum oluşturuyor. Mevsim geçişlerinde bunun yaşanması normaldir. Uzun vadede arıda ciddi hasar verecek bir şey değildir" dedi.
#MersinMersin'de, sıcaklıkların artmasıyla sahil şeridinde çiçek açan ağaçlardan rüzgarla dökülen polen, denizde sarı tabaka oluşturdu. Denizdeki polen tabakasına akın eden arılar ise öldü. Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, "Hem tuzlu su hem de polen kokusu olması arılarda cazip bir durum oluşturuyor. Mevsim geçişlerinde bunun yaşanması normaldir. Uzun vadede arıda ciddi hasar verecek bir şey değildir" dedi.
#MersinArı poleni son günlerin popüler besinleri arasında yer alıyor. Bilimsel araştırmalar da besinler, amino asitler, vitaminler, lipidler ve 250'den fazla aktif madde ile yüklü olduğu için polenin faydalarını destekler niteliktedir. Peki, polen nedir, ne işe yarar? İşte arı poleninin faydaları ve kullanımı...
#Polen NedirBurdur'un Yeşilova ilçesinde Salda Gölü'nün kıyısındaki bir bölgede oluşan sarımtırak görüntüye ilişkin Burdur Valisi Ali Arslantaş, "Çam ormanlarının ve sazlıkların oluşturduğu polenler gölün çekildiği noktada bu sarımtırak görüntüyü meydana getirdi." dedi.
#Salda GölüCorona virüs belirtileri, ateş, öksürük, nefes darlığı gibi semptomlar ile kendisini gösterirken, bahar aylarında nezlesinin yaygınlaşması kafaları karıştırdı. Burun kaşınması, tıkanması, göz sulanması ve kaşıntısı görülen saman nezlesi zaman zaman koronavirüs belirtileri ile karıştırılıyor. Gün gün covid 19 belirti takvimi arasında kas ağrıları, ishal ve mide bulantısı da bulunabiliyor. Diğer yandan İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, tırnaklarda ortaya çıkan bir iz kişinin daha önce Kovid-19 geçirdiğine işaret edebilir. Peki, koronavirüs (covid-19) belirtileri neler? İşte, gün gün coronavirüs belirti takvimi ile ilgili bilgiler.
#KoronavirüsPolen, aynı türden bitkilerin döllenmesi için ağaçlar, çiçekler, otlar ve yabani otlar tarafından üretilen çok ince bir tozdur. Polen alerjisine saman nezlesi veya alerjik rinit de denir. Bahar aylarında sıklıkla pek çoğumuzun rastladığı polen alerjisi, neden olur, nasıl geçer? İşte Polen alerjisine iyi gelen evde tedavi yöntemleri
#Polen AlerjisiBahar mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle polenlere karşı alerjik nezle ve göz alerjisi gibi durumlar sıklıkla yaşanıyor. Hatta polen alerjisi ile koronavirüs belirtilerindeki benzerlikler insanları "korona mı oldum?" şüphesine bile düşürebiliyor. Peki koronavirüs enfeksiyonu ile polen alerjisi nasıl ayırt edilebilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#PolenPolen, bitkilerin üreme hücreleridir. Arılar tarafından, yavru beslenmesinde ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Polen, bileşimindeki lifler, vitaminler, mineraller, aminoasitler ve fenolik bileşiklerle değerli bir besin maddesidir. İçeriğinde doğal olarak; A, E, C, D, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve fosfor gibi mineraller yer alır.
#Polenİnsan vücudunda her gün serbest radikaller yani hücre atıkları oluşur. Serbest radikallerin vücutta birikmesi sağlık açısından önemli sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında, gastrointestinal hastalıklar, infertilite, kardiyovasküler hastalıklar, solunum ve sindirim sistemi bozuklukları sayılabilir. Yeterli miktarda antioksidan alımı ile serbest radikallerin olumsuz etkilerinden kurtulmak mümkündür.
#AntioksidanBahar aylarında artan polen ve akar miktarları alerjisi olan astımlı hastalarda burun, göz ve solunum yakınmalarının artmasına neden olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydanur Mihmanlı, alerjisi ya da astımı olanlara özel Covıd-19 tavsiyelerinde bulundu.
#AlerjiGünlük hayatımızda sıkça kullandığımız ve yaşamımızı kolaylaştıran pek çok ürünün, mikroplastikler ile dolu olduğu tespit edildi. Araştırmalar, mikroplastiklerin DNA hasarı ve kanser gibi sağlığımıza olumsuz etkilerini ortaya çıkartırken tüketmekten kaçınmamız gereken ürünler sıralandı.
#MikroplastikDünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si alerjinin bir türünden etkileniyor. Alerji hastalarının da yaklaşık yüzde 60’ında gözle ilgili belirtilere, şikâyetlere rastlanıyor. Alerjik konjonktivit de günlük hayatımızı zorlayan bu rahatsızlıklardan biri; gözlerimizde yoğun kaşıntı, kızarıklık, yaşarma ve şişlik gibi semptomlarla ortaya çıkıyor.
#Hazan AKÖZ IŞIKAkdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB), inovatif ve özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla 13’üncüsünü düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda genç tasarımcıları ödüllendirdi.
#AdanaSamsun’da, Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciler, 'Arıcılık' dersinde 60 kilo bal üretti. Okul müdürü Ayhan Taşkın, "Bu sene 12 kovandan 60 kilogram bal aldık. O balları da pansiyonumuzda kalan öğrencilerimizin beslenmeleri için kullanıyoruz" diye konuştu.
#Cemal Yeşilyurt Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Ankara Gıda Kontrol LaboratuvarıTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiOtomobilleri satın alabilmek kadar bakımlarını düzenli yaptırmanın maliyeti de yükseldi. Bugün orta segmentte bir otomobilin ilk bakımı 5 bin TL’ye, aynı aracın kapsamlı 120 bin km bakımı 11 bin TL’ye yapılıyor. Bütün kalemler alt alta sıralandığında ortalama fiyatlar 8 bin 600 TL seviyesini buluyor. Araç bakım ücretlerinin geçen yıla göre ortalama yüzde 60-70 arasında arttığını belirten uzmanlar ise “eldeki araç değerlendiği için bakıma olan talep yüksek” diyor.
#OtomobilÇılgın Ortak filmi, ilk defa televizyon ekranlarına geliyor. 2021 yılında vizyona giren yapım komedi türünde. Özgür Selvi filmin hem yönetmeni hem de senaristi. Peki Çılgın Ortak filmi konusu nedir, oyuncuları kimler? İşte ayrıntılar...
#Çılgın Ortak FilmiGüneş gözlüğü çoğu zaman şık bir aksesuar olarak düşünülse de aslında gözümüzün en önemli koruyucularından biri. Özellikle güneşin yaydığı ultraviyole ışınlardan gözümüzü korur, toz ve polen gibi havada uçuşan parçacıklara karşı da kalkan görevi oluşturur. Peki, aksesuarın çok daha ötesinde önemi olan güneş gözlüğü seçiminde nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkMüzik dünyasında devrim niteliğinde değişikliklerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Teknolojinin ve özellikle de dijital müzik dinleme hizmetlerinin yaygınlaşması, eski düzenin tamamen alt üst olmasına neden oldu. Devir şimdi kapıyı tutanların değil, hayranların devri.
#Michele HarrisonBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Çöl TozuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüGeçtiğimiz haftalarda yerli müzik sahnesinde artan stadyum konserlerinden bahsetmiştim. Meğer bu dünyada yükselişte olan trendmiş. Dünyanın en büyük canlı etkinlik şirketlerinden olan Live Nation’ın yılın ilk çeyreğine yönelik mali raporuna göre konserlere seyirci artışı tam tamına yüzde 21.
#Live NationAstım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.
#Melis YılmazÇocuklukta hiçbir sorun yaşamazken ergenlik yıllarında ve sonrasında alerji şikâyeti yaşayanları zaman zaman duyuyoruz. Üstelik bilim insanları hayatı tehdit edecek boyutlara gelebilen bu durumun nedenini açıklamayı henüz başarabilmiş değil. İşte bildiklerimiz...
#AlerjiAlerji mevsiminin tam ortasındayız. Bitki polenleri yayılmaya başladı. Pek çok kişi hapşırık, burun ve geniz akıntısı, öksürük, gözlerde kaşıntı ya da sulanma gibi alerji belirtileri yaşıyor. Bu alerjik reaksiyonlarla nasıl başa çıkacağız, uzmanlara sorduk.
#Zeynep Nazlı YıldırımAntalya'da şikayetlere, korku ve paniğe neden olan denizanaları ve denizdeki sarı renkli birikinti, uzmanlarca yerinde incelendi. Örnekler alınan sarı tabakanın polen olduğu tespit edilirken, denizanalarının da 2 aya kadar körfezdeki geçişlerinin tamamlanacağı kaydedildi.
#AntalyaAntalya'da şikayetlere, korku ve paniğe neden olan denizanaları ve denizdeki sarı renkli birikinti, uzmanlarca yerinde incelendi. Örnekler alınan sarı tabakanın polen olduğu tespit edilirken, denizanalarının da 2 aya kadar körfezdeki geçişlerinin tamamlanacağı kaydedildi.
#AntalyaTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#Bal