Dünyanın en büyük dijital müzik platformu Spotify’ın merkezini ziyaret ettik. Karaoke odası, oyun alanları, terasta bir bar... Gezerken markanın Avrupa genel müdürü Michael Krause’la da konuştuk: “2022 yılı Türkiye’den pek çok sanatçının küreselleştiği bir yıl oldu.”
#SpotifyABD ve İngiltere'de yaklaşık 18 yıllık bir tarihi bulunan podcast, Türkiye'de ise yeni trendleşmeye başladı. Podcast dinleyicilerinin sayısının artmasıyla birlikte platform üzerinden yayın yapmaya başlayanların sayısı da artış gösterdi. Podcast sistemi sayesinde amatör radyo/televizyon programlarına abone olunarak herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazla izlenebilir. Peki, podcast nedir? İşte podcast kayıtları hakkında bilgiler...
#Podcast NedirKamala Harris, 2024 Başkanlık seçiminde başkan yardımcısı olarak Donald Trump’a karşı yarıştı, ancak kampanyasında birçok başarısızlık yaşadı. Kamuoyu önüne çıkmaktan kaçınan, aksanı ve söylemleriyle alay konusu olan Harris, yanlış yayına katılması ve politikalarında geri adım atmasıyla eleştirildi. Seçim gecesinde yaptığı gaf ise sosyal medyada büyük tepki topladı.
#ABDGösteri dünyası son birkaç haftadır ünlü şarkıcı Eminem'in dört ay önce evlenen küçük kızının ilk hamileliğini konuşuyor. Elbette kamuoyunun gözü önündeki insanların kendileri ya da çocuklarıyla ilgili bu tür haberler her zaman ilgi çeker. Ama bu kez normalden biraz fazla dikkat çekti ünlü şarkıcı Eminem'in 51 yaşında büyükbaba olması.
#EminemMısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırÖlüm döşeğindeki hastaların bakımı ile ilgilenen ve yaklaşık 1500 hastanın ölümünü kayıt altına alan ABD'li doktor insanların ölmeden önce ne gördüklerini anlattı ve yetişkinlerle çocuklarda durumun tamamen farklı olduğunu öne sürdü.
#ÖlümKitaba erişimi kolaylaştırarak okuma oranını arttırmak hedefiyle İstanbul’un 40 kütüphanesinde kitap kulübü etkinlikleri düzenleniyor. Üstelik bu kulübe katılanlar sadece kitapların sayfasını çevirmekle kalmıyorlar. Okuduklarını paylaşıyor ve biraz stres atıp rahatlıyorlar. Hatta sosyalleşmek için gidenler de var.
#KitapTüm hayatını göz önünde yaşayıp çocuk yaşta ünlenen kimi isimler erkenden gelen bu ün ve servetin kurbanı olup zor zamanlar geçirebiliyor. Bir zamanların çocuk yıldızı ve gençlik filmlerinin gözde oyuncusu Amanda Bynes da bu kadere kurban giden isimlerden biri. Hatta genç oyuncu bir dönem Britney Spears’la aynı süreçten geçmişti.
#Amanda BynesGösteri dünyasında anne- kız ya da baba- kız anlaşmazlıklarını iyi bilirsiniz. Babasına verilen velayetini geri almak için çok uğraşan Britney Spears ya da hayatının son yıllarına kadar annesiyle görüşmeyen ama babasıyla arası hep iyi olan Jennifer Aniston gibi... Ama onlarınki başka bir hikaye.
#Tori SpellingÇevrimiçi atölye ve konuşma programı 'Yazarak Kuirleşmek' kültür ve sanat nesnelerini, otoriter kurum ve bireylerce onlara dayatılan ayrımcı anlatılardan özgürleştirmeyi hedefliyor. 31 Mayıs'ta başlayan program eylüle kadar sürecek.
#Yazarak KuirleşmekHiç dikkatinizi çekti mi bilmiyoruz... Son zamanlarda hem gösteri dünyasında hem de ünlü olmayan anneler arasında ciddi şekilde yayılan bir akım var: Evde ve suda doğum yapmak. Daha önceleri, milyon dolarları olan ünlü anne adaylarının çoğu, aylar öncesinden bebeklerini dünyaya getirecekleri lüks hastaneleri belirler sonra da orada genellikle yarı ya da tam anestezi uygulanmış bir halde bebeklerini dünyaya getirirdi. Ama son zamanlarda bu durum değişti.
#Rumer WillisElizabeth Day, ‘Saksağan’da çocuk bekleyen bir çift ve evlerine aldıkları kiracıları arasında geçen gerilimli bir hikâye anlatıyor. Annelik duyguları, sahiplenme, kıskançlık ve psikolojik bozukluklar üzerine, karmaşık ve sürükleyici bir kurguyla kaleme alınmış etkileyici bir roman.
#SaksağanOtomobiller artık birer akıllı cihaz halini aldı. Araçları daha da ileri uygulamalarla donatacak yeni çalışmalar sürüyor. Yeni dönemin merkezinde “uygulama” ekosistemleri var. Araç içinde gelişmiş uygulama seçenekleri hayatımıza girecek. Togg bu sürecin iyi örneklerinden...
#ToggHerkesin sevgilisi öğretmen Marion Barter, 25 yıl önce bir Haziran günü tatil için Avustralya'dan İngiltere'ye gitti. Ailesi o günden sonra Barter'ı bir daha görmedi. Öldü mü, öldürüldü mü yoksa kimlik mi değiştirdi bilinmiyor. Ancak milyonların dinlediği bir podcast sayesinde gündeme taşınan bu olay sayesinde akıllara durgunluk verecek bir dolandırıcılık açığa çıkarıldı. İşte tüm ayrıntılar...
#Marion BarterMelissa'nın annesi 21 aylık bebeğine bir bakıcı bulmak için gazeteye ilan verirken, yarım asır sürecek bir acının temellerini attığından habersizdi. Bakıcı ilanına cevap veren bir kadın, Melissa'yı alıp götürdü ve bir daha da geri getirmedi. Bu dramatik hikâye geçtiğimiz günlerde yaşanan bir gelişmeyle gündeme taşındı. İşte tüm ayrıntılar...
#Melissa HighsmithBir önceki yazımda, giyilebilir cihazların geçmişten itibaren gelişimini ve sağlık alanında öne çıkan uygulama alanlarını analiz etmiştim. Son dönemlerde giyilebilir cihazların hem daha hızlı ve gelişmiş hale gelmesi, hem de giderek küçülmesi bu teknolojinin sürekli olarak daha fazla ve farklı alanlarda tüketicilerin kullanımına sunulmasını ve bunun sonuncunda da hayatımızın birer parçası haline gelmesini sağlıyor.
#Ergi ŞenerFacebook'un teknoloji yatırımları devam ediyor. Şirketin hamlesi tam da tüm dünya, sosyal medya sitelerinin ve yaptığımız paylaşımların 'özel hayatın gizliliği' konusunda yaratacağı sıkıntıları tartışırken geldi. 'Akıllı' gözlükler sayesinde artık tüm yüzümüz bir kameraya dönüşebilecek.
#FacebookPodcast’ler, sesli kitaplar, kalabalık sohbet odaları... Sosyal medyada ses platformları büyük bir hızla yükselişe geçti. Gözleri serbest bırakan bu uygulamalar, araba kullanırken, spor yaparken, evi süpürürken de sosyalleşmeye, öğrenmeye, eğlenmeye olanak tanıyor.
#YazarYaptıkları müziği, “Hayat tüm hızıyla akıp giderken sığınılacak bir arka bahçe” olarak tanımlayan Güz Kumpanyası, yeni teklisi ‘Yeniden’i müzikseverlerle buluşturdu. Grup, klasik kemençe, ud, ney, mandolin gibi enstrümanlara dayandırdığı müziğini, Akdeniz’in zengin kültüründen aldığı ilhamla zenginleştiriyor. Güz Kumpanyası, “Dijital müziğin bu günkü hali de bir gün eski normal olacak. Günümüzde dijital piyasanın sanatçıyı robotlaştıran ve sömüren bir tarafı var. Playlist’lere girme ihtimalinizi arttırmak için belli aralıklarla sürekli üretmeniz, üretiminizle ilgili ayriyeten içerik üretmeniz, ürettiğinizi görsellikle beslemeniz, sosyal ve geleneksel medyada varlık göstermeniz vs. gerekiyor. Bu listeden sadece birincisi bile aylar sürebiliyorken bu hızla bir üretim gerçekleştirmek müzisyenin müzikal kapitalini cepten yemeye başlamasına yol açacaktır” diyor.
#Güz KumpanyasıOdunpazarı Modern Müze’nin yeni sezonunu açan karma sergi ‘Günün Sonunda’ 36 sanatçının 40’ı aşkın eseriyle hepimizi yerkürenin geleceği üzerine düşünmeye çağırıyor. Sergi soruyor: “Yerküre, ‘biz’ olmadan yaşamaya devam edebilir. Peki türümüz bu bilgiyi özümseyerek doğanın içinde var olmanın daha saygılı yollarını arayacak mı?”
#Günün Sonunda