Paylaş
Bir tweet, tablo, anı, GIF, klip ya da şarkı gibi birçok üretim içine girebiliyor. Peki, geleceğin en önemli müzik gelir yöntemi olarak öngörülen NFT, müzisyenlerin hayatlarını kısa dönemde etkiler mi? Burada sadece ünlü isimler, ününe ün katar, diğerleri yine yerinde sayar mı?
Son datalara bir şarkıcı, dijital dinlenme ve albüm satış gelirlerinden sadece yüzde 12’lik bir pay alabiliyor. Ortada konser ya da turne de kalmayınca müzisyenler için ciddi bir maddi kayıp ortaya çıkıyor. O yüzden de tüm dünyada gözler bu yeni yükselen ‘para kazanma kapısı’ NFT’ye çevriliyor.
NFT, blockchain teknolojisine dayalı, limitli üretilen, sanatçının imzasını taşıyan, kopyalanamayan ve alıcısı tarafından da sadece transfer edilmek yoluyla elden çıkarılabilen dijital ya da kripto eserlerin tanımı.
Sanatçılar, bir NFT eser satışından yüzde 50’nin üzerinde kâr elde edebiliyor.
Bu da ilginin bu alana kaymasını sağlıyor. Öyle ki sanatçı eserinin bir sonraki satışından da kendi payına düşeni alabiliyor ve her defasında kazanıyor. Yani sistem “adalet” vadediyor.
NFT’nin müzik dünyasındaki ilk karşılığını ise Grimes aldı. Elon Musk’ın da sevgilisi olan Grimes, kardeşiyle NFT koleksiyonu “WarNymph”i piyasaya sürdü.
Koleksiyon, çizimler, resimler ve türünün tek örneği bir multimedya şarkılarını içeriyordu. Nifty Gateway platformunda tek bir NFT eseri, 5,8 milyon dolara satışa çıktı.
Eser, şubat ayının sonunda 3LAU yani 11.6 milyon dolara satıldı.
Kings of Leon da bu yöntemi kullanan ilk rock grubu oldu ve son albümü “When You See Yourself”i buradan satışa çıkardı.
DJ Steve Aoki ise şarkısının satışından 4.25 milyon dolar kazandı. Müzisyenler satışını yaptıkları eserlerinin mülkiyet hakkını tamamen başkasına devrediyor. Tamamen alıcı özelinde kaldığından da bu şarkıları, başka hiçbir yerde yayınlayamıyorlar.
Yani eşsiz kulis deneyimi, imzalı plaklar, konser biletleri, posterler gibi koleksiyon değeri olan her şeyin yanına NFT’ler de ekleniyor.
Eğer coinleriniz varsa NFT eserlerine sahip olabiliyorsunuz.
Müzisyenlerin NFT üretimindeki temel neden trendi yakalamak değil, değerini maddi olarak da görebilmek. Bu heyecanlanma belki NFT’nin gereğinden fazla abartılmasına, alınan eserlerin değer kaybetmesine neden de olabilir.
Ancak bu sistem, büyük şirketlerin telif politikalarını ve sanatçıların mutsuzluğunu fark etmesini sağlayacaktır. Şu bir gerçek ki sanatçılar, NFT platformlarına özel eserler yapmak için motive oldu ve görünen o ki bu artarak devam edecek...
Değişken şarkılar
Async isimli bir start up firması müzik dünyasına girme kararı aldı. “Programlanabilir sanat”a odaklanan şirket, NFT platformları üzerinden bir master kayıt ve 9 kök NFT’sini satmaya hazırlanıyor. 9 kök NFT, ana kaydın görünümünü ve sesini etkileme olanağına sahip olmayı amaçlıyor. Böylece var olan şarkıyı, 362 bin 880 farklı varyasyonla değiştirmeye devam edebilecekler. İlk işbirliği yapacak sanatçılar merakla bekleniyor. Bu durum müzik sektöründe “sahtecilik” korkusunu da tetiklemeye açık.
Çığlık atma isteği
Nova Norda’nın Korhan Futacı ile işbirliğine imza attığı “Cehennem” geçtiğimiz cuma yayınlandı. Elektronikaya gönül veren Nova Norda’nın korkularının ve öfkesinin orta yerinde kaldığımız şarkı Futacı’nın saksafon solosuyla resmen bizi de içine alıp çığlık atma isteği yaratıyor. Müziğinden düzenlemesine, güçlendiren sözlerinden dikey klibine her şey olması gerektiği gibi.
Dinlendiriyor
DJ Suppa’dan uzun uzun bahsetmek istiyorum sizlere. Chill out, caz ve blues’un harmanlandığı yeni albümü “Coffee Hop”ta yer yer hiphop’a göz kırpan 10 şarkı yer alıyor. Albüm, çalışırken, kitap okurken fon müziğiniz olmaya aday. Yormuyor, içeriyi aydınlatıyor ve dinlendiriyor.
Dansa çağırıyor
Dolu Kadehi Ters Tut, 10 şarkıdan oluşan DKTT adlı albümünü geçtiğimiz cuma yayınladı. Müziklerini elektronik tabana çeken ancak nüktedan halinden hiçbir şey kaybetmeyen grup, yer yer hüzünlü yer yer enerjik dansa çağırıyor. Tabii ki bu albümde de “23-24-25”in ardından “26” adlı bir şarkıları yer alıyor. Grubun elektronik haline burun kıvıranları ise direkt son şarkıya alabiliriz böylece. “Sevdirmeden Gidemezsin”, “Yoksun”, “İstatistik” ilk beğendiklerimden.
İlk ağızdan yayın
Uzun zamandır bir podcast önermemiştim. Tercihimi Socrates Dergi ve Hood Base ortaklığıyla başlayan “Dip Gürültüsü”nden yana kullanmak isterim. Artemis Günebakanlı, Türkiye’deki müzik sektörünü konuların muhataplarıyla konuşuyor. Serinin henüz 3 kaydı bulunuyor. Gerek konu başlıkları, gerek ikili temaslardan çıkan yapıcı ve öğretici fikirlerle konuları, sektörün içinden kişilerden öğrenebiliyorsunuz.
Ne dinledim
· Beyza Doğuç-Yakınımda
· Mehmetcan Yazıcıgil-Karanlıkta Dans
· Ozan Buğra Kaya-Sensizlikte
· Anıl Piyancı ft Ege Çubukçu-Zaman Arsız
· Vincent Ada Baykal-Bu Son Değil
· Gökçe Güzel-Kafes
· Reha Hendem-Sebebi Sen
· Sezgin Kırılmaz-Mucize
· Melis Karaduman-Anda
· Can Baydar-Ateş
· Tuna Velibaşoğlu-Hiçbir Şey Olmamış Gibi
· Lara di Lara-Bedeninin Her Bir Kıvrımında
· Suzan Hacıgarip-İmkanı Yok
· Ceylan Ertem-Dardayım
· Feride Hilal Akın-Dedikodu
· Ekin Beril-Körkütük
· Sedef Sebüktekin-Çıplak
· Nova Norda ft Korhan Futacı-Cehennem
· Dolu Kadehi Ters Tut-Yoksun
· Fırtına Kıral-Rift
· Kuzey Yılmaz-The Pump
· Christian Abdullah-Waves
· Semih Önyer-Birth
· Uğur Project-Nova
· Dersu-Crystalline
· Anatolian Session ft Leo Sagrado-Irkalla
· Deniz Cuylan-No Such Thing as Free Will
Telaşsız
Nada’nin yeni albümü nihayet yayınlandı. Single’larla başlayan yolculuğu albüm olarak tamamlanan “İki Örümcek”te telaşsız bir anlatı hakim. Albüme adını veren şarkı geçtiğimiz yıldan bu yana favorim. Onun dışında “Bırak” ve “Uykuda” gibi iki ender güzellikteki şarkı dinginliğe çağırıyor.
Paylaş