pnömoni haberleri sayfasında pnömoni hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 491 pnömoni haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniTıptaki adı pnömoni olan zatürre akciğer iltihaplanmasından meydana gelen bir hastalıktır. Bakteri, virüs ve mikroplara bağlı oluşabilen zatürre (pnömoni) ile akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplı bir sıvı ile dolar. Peki zatürre nasıl bulaşır, ölümcül müdür? İşte çocuklarda ve yetişkinlerde zatürre belirtileri...
#ZatürreZatürrenin yani tıbbi terimiyle pnömoninin sık görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, spor yapan dinç kişilerin bile zatürreye yakalanabileceğini, bu nedenle herkesin tedbirli davranması gerektiğini söyledi.
#ZatürreAkciğerlerin mikrobik iltihaplanması sonucu oluşan Zatürre (Pnömoni) hastalığı özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen çok ciddi bir enfeksiyondur. Zatürreden korunmak için bağışıklık sisteminin en iyi düzeyde tutulması gerektiğini belirten İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Torasik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Turgay Çelikel, hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#PnömoniZatürre nedir, tıp dilinde pnömoni olarak adlandırdığımız akciğer iltihaplanmasıdır. Bakteri, virüs, gibi mikroplara bağlı oluşabilmektedir. Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.
#Zatürreİstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu üyesi eczacı Bilge Çalışkan (38) koronavirüse yakalanıp iyileşti. “Sanki birileri bir cam parçasını ciğerime batırmış gibiydi. O kadar şiddetliydi ki koronavirüs olduğumu anladım” diyen Çalışkan yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı.
#GazetehaberleriKış aylarında yaygınlaşan zatürrenin çoğunlukla griple karıştırıldığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Yazar, hastalığın bulaşıcı olduğu uyarısında bulundu. Yazar, “Viral zatürre hapşırık ve öksürükle yayılabildiği gibi, ağız ve burun salgıları ile bulaşmış bardak, mendil, çatal- kaşık gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebilir” dedi.
#ZatürreSolunum yolu enfeksiyonlarının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, “Zatürre, çocuklarda enfeksiyona bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor” dedi.
#ZatürreBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkBir dönem Hollywood’un en güçlü yapımcısı olarak tanınan ve sayısız filmin yapımında imzası olan Harvey Weinstein, 2017’de başlayan #MeToo hareketiyle birlikte Ashley Judd, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ve Salma Hayek gibi yıldızlar tarafından cinsel saldırı ve tacizle suçlamıştı.
#Harvey WeinsteinSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkÇevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu'na göre İzmir için yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Arzu Yücel, ' Özellikle PM2.5 üzerine yapılan incelemeler bu kirleticiye maruz kalmanın astım, KOAH, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediği görülmekte.' dedi.
#İklimİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan 4 yaşındaki Abdullah Majzoub, bir yaşından beri, tekrar eden öksürük, ateş ve nefes darlığı şikayeti ile sürekli hastanelik oluyordu. Çocuk defalarca zatürree tedavisi gördü, durumu düzelmedi. Bir süre sonra şikayetleri için alerjik astım tedavisi görmeye başladı. 3 yıl boyunca torba torba ilaç kullanmak zorunda kalan Abdullah'ın nefes darlığı ve öksürük şikayeti nüksedince ailesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne götürdü. Burada çekilen röntgen ve tomografi ile gerçek ortaya çıktı. Küçük çocuğun 3 yıl boyunca nefes borusunda karpuz çekirdeği ile yaşadığı anlaşıldı.
#İstanbulHavaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Ancak deniz tatili planı yaparken bazı sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. ABD’de Güney Carolina’da yaşanan ve bir kişinin deniz kabuğuna basarak ‘vibrio’ bakterisiyle enfekte olduğu olay, bu risklerin ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki deniz ve plajlarda hangi zararlı bakteriler yaşıyor? Bu bakterilerden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkBacağındaki ve kasığındaki batık kılları almaya çalışırken ölümcül bir enfeksiyona yakalanan ve günlerce komada kalan adamın yaşam mücadelesi kız kardeşi tarafından sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşıldı.
#SepsisZatürre aşısı, özellikle çocuklar ve yaşlılarda kritik öneme sahip olan bir destek yöntemidir. Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur. Birçok virüs (grip virüsü ve Covid -19 dahil), bakteri gibi mikroorganizmlar ve kimyasal ajanlar zattürre nedeni olabilir. Toplum kaynaklı pnomonilerin en sık nedeni ise Pnomokok bakterisidir. Pnomokok bakterisi sadece zatürre etkeni değildir, aynı zamanda sinüs, kulak, beyin zarı iltihabı gibi birçok organda enfeksiyona sebep olabilir. Peki, Zatürre aşısı ücretli mi? Zatürre aşısı ne zaman ve kaç yılda bir yapılır? İşte, o detaylar
#ZatürreÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniGeçtiğimiz günlerde Çin’de ortaya çıkan gizemli pnömoni virüsü ile ilgili dünya genelinde bir panik oluştu. Pnömoni belirtileri ve etkileri de bu sebeple araştırılmaya başlandı. Covid-19 pandemisini tecrübe edinen milyonlar, ikinci bir pandemi korkusu yaşarken uzmanlardan pnömoni virüsü ile ilgili açıklama geldi. Çin ve Hindistan’ı etkileyen gizemli pnömoni virüsünün Hollanda ve Danimarka’da tespit edilmesinin ardından birçok ülkede endişe başladı. Peki, Pnömoni virüsü nedir, nasıl bulaşır, hangi ülkelerde var?
#Pnömoni VirüsüPnömoni virüsü ile ilgili araştırmalar son günlerde dolaşan haberler sebebiyle artışa geçti. Geçtiğimiz günlerde Çin’de ortaya çıkan gizemli virüs ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Çin’i etkisi altına alan ve pandemi dönemini hatırlatan virüsün pnömoni virüsü olduğu ortaya çıktı. Virüsün, Çin’in ardından Avrupa’da iki ülkeye daha sıçradığı ifade edildi. Peki, Pnömoni virüsü nedir, belirtileri neler, hangi ülkelerde var? İşte merak edilenler…
#Pnömoni VirüsüProf. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40'ında ölüm meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkLaktat kısa LDH değeri vücutta bulunan bir enzim türüdür. Vücudun enerji üretimine yardımcı olmaktadır. Birçok organda bulunan laktat enzimlerinin düşüklüğü veya yüksekliği önemsenmesi gereken bir konudur. Peki, laktat nedir? Laktat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere laktat değerleri hakkında merak edilenleri derledik.
#SağlıkBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTÜRK sinemasının usta ismi Fatma Girik dün ölümünün birinci yıldönümünde anıldı. Usta oyuncu, 24 Ocak 2022’de koronavirüse bağlı viral pnömoni (zatürre) tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetmişti. Girik’e dair hislerini Yeşilçam’ın “4 Yapraklı Yonca”larından Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın dile getirdi.
#Fatma Girik