Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen bebek plasentası, bebeğin ana rahmine girdikten doğuma kadar ona eşlik eder. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir. İşte, bebek plasentası hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bebek Plasentası Nedirİki yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere çift yumurta ikizi, tek yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere ise tek yumurta ikizi denilmektedir. Tüm ikiz gebeliklerin üçte ikisi çift yumurta ikizi şeklinde, üçte biri ise tek yumurta ikizi şeklinde ortaya çıkarlar. Tek yumurta ikizi ve çift yumurta ikizini birbirine benzerliklerinden ve farklılıklarından tanıyoruz. Peki, tek yumurta ikizi nasıl olur, kimlerde ve ne zaman belli olur? İşte tek yumurta ikizleri hakkında merak edilenler...
#Tek Yumurta İkiziDoğuştan yaşanan bazı durumlar karşısında tıp dilinde teratojen kelimesi kullanılmaktadır. Bunun tam olarak ne olduğu ve ne anlama geldiği ise merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, teratojen nedir, neden olur? Tıpta Teratojen ne anlama gelir? İşte bu konular üzerine merak edilen bilgiler.
#Teratojen NedirMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikÇoğumuz yaşamsal önem taşıyan plasenta hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Büyük kısmını damarların oluşturduğu plasenta yeterli gelişmediği takdirde bebekte büyüme-gelişme geriliği gibi sorunlar yaşanabilir? Peki, plasentanın görevleri nelerdir? Plasenta gebeliğin hangi döneminde oluşur? İşte, konuyla ilgili bazı önemli bilgiler…
#PlasentaBirkaç cesur araştırmacı, ‘yeni moda’ yollarla nasıl bebek yapılabileceğini araştırıyor. 2003’te bir fare embriyonu yapay rahimde tamamen büyüyebildi, nefes aldı ve kabarcıklar çıkardı.. İnsan yapımı fare rahimleri 10 yıl içinde gerçeğe dönüşebilir ve yapay insan rahmi üretimine doğru büyük bir adım atılabilir.
Diyabetle yaşamayı bilen ve kontrollerini düzenli yaptıran diyabet hastalarının sağlıklı bir bebek sahibi olmaması için neden yok. Ancak gebe kalmadan ve gebelik döneminde bilinmesi, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu arada gebelik döneminde kadınların yüzde 5-9’unda diyabet ortaya çıkabileceği de unutulmamalı.