Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yapılan 79 ülkede 15 yaş düzeyindeki 600 bin öğrencinin okuma, matematik ve fen alanlarındaki yetkinliğini ölçen Pisa testinde Alman öğrenciler, matematik ve okuduğunu anlamada ortalamanın üzerinde çıktı. Ancak bir önceki testle kıyaslandığında başarılarında düşüş olduğu açıklandı.
#Pisa TestiGençlerin okuma, matematik ve bilimdeki bilgisini ölçen uluslararası PISA testi, önümüzdeki yıl gençleri ‘küresel yeterlilik’ konusunda değerlendirecek. Öğrencilere yalan haber, küresel ısınma ve ırkçılık konusunda sorular sorulacak. ‘Küresel yeterlilik’ testinin ilki, önümüzdeki yıl 80 ülkede yapılacak.
#PISA TestiTOPLUMUN değerleri, beklentileri, bakışı çok farklı kutuplarda olabilir ama herkesi aynı şemsiye altında birleştiren nadir hedeflerden biri; çocukların geleceği ve eğitimi. Daha ‘kuru’ ve mekanik bir açıyla bakarsanız ekonomide de, bugünün çocukları; geleceğin üretimini yapacak ‘insan sermayesini’ oluşturuyor. Geleceği de o çocukların hayalleri kuracak.
#Uğur GürsesTÜRKİYE’nin sorunlarının çözümünü dolar kur-faiz oranı terazisinde arayan siyasetçiler ve iş kesimi, birkaç haftaya kalmadan yine ‘ekonomi zirvelerinde’ konuşacaklar; “Türkiye katma değerli üretim yapmalı, kilo başı ihracat bedelimiz şu kadar dolar olmalı” diyerek. Oysa bunu sağlayacak ‘malzeme’, verimlilik ve nitelikli işgücü. İşgücünün de en büyük donanımı eğitim; bilimsel bilgi ve teknoloji, ölçme, test etme, iş bilme, sorun çözme, icat çıkarma üzerine kurulu.
#Uğur GürsesYıllardır “Geliyorum!” diyen ekonomik kriz can yakmaya başladı. Buraya nasıl geldiğimiz konusunda farklı görüşler olsa da buradan nasıl çıkacağımız konusunda bir görüş birliği var: Yapısal reform şart! Şu an mecliste olan 4 partinin hepsi seçim beyannamelerinde ortaya koydu bu çözümü. Niçin acaba?
#Selçuk ŞirinDünyanın önemli eğitim bilimcilerinden kabul edilen Prof. Dr. Michael Apple, Türkiye’de eğitim konusunda büyük bir heyecan olduğunu söyledi. Demokratik okulların öneminin altını çizen Apple, “Bunlar, demokrasinin inşa edilmesinde çok önemli bir görev üstleniyor. Türkiye’de öğretmen ve öğrenciler bu sayede seslerini daha çok duyurabilir” dedi.
#Michael AppleTürkiye genç bir ülke. Nüfusumuzun yarısı 30 yaşın altında! Her ne kadar son yıllarda ekonomik olarak çok ilerlediğimizi düşünsek de ekonomistlerin ‘orta gelir tuzağı’ dediği aralıktan kurtulmuş değiliz. Eğer Türkiye bu yızyılda bu tuzağı aşmak, yani ekoniminin ikinci liginden birinci ligine geçmek istiyorsa yapmamız gereken şey belli. Bu genç kuşağı iyi değil, çok iyi eğitmemiz gerekiyor.
#EğitimArıların hayatları çok modern ve yeni tekniklerle incelendi ve yeni bilinmeyen yönleri ortaya çıkartıldı. İşte ilk ilginç sonuçlar: Arılar yaşlandıkça akıllanıyor, meslek hastalığına yakalanıyor ve toplayıcı arılar iki kilo bal üretebilmek için toplam olarak Dünya ve Ay arasındaki mesafeye eşit bir yol kat ediyor.
OCED tarafından 2019 yılında hayata geçirilen Öğrenme Pusulası 2030, öğrencilerin potansiyellerini yerine getirmeleri ve topluluklarla birlikte dünyanın refahına katkıda bulunmaları için gereken bilgi, beceri, tutum ve değerleri ortaya koyuyor. Eğitim sistemlerinin geleceği için bir vizyon ve bazı temel prensipler sunan Pusula kapsamında oluşturulan “Eğitimin Geleceği ve Beceriler 2030” projesi, öğrencilerin gelişmek ve geleceklerini şekillendirmek için ihtiyaç duydukları bilgi, beceri, tutum ve değerleri belirlemesine rehberlik ediyor. Buna göre en önemli gerekliliklerden biri ebeveynler, akranlar, öğretmenler ve daha geniş toplulukların öğrencilerin daha etkili bir çalışma çevresi oluşturabilmesi için “işbirlikçi kuruluş” olarak birlikte hareket edebilmesi.
#OCEDEğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yayımladığı Eğitim İzleme Raporu 2019’un ikinci dosyasında ders kitaplarında cinsiyetçi öğelerin yoğun bir şekilde var olmaya devam ettiği vurgulandı. 2019’da yaşanan en önemli gelişmenin mayısta açıklanan ‘ortaöğretim tasarımı’ olduğu belirtilen raporda, ders sayılarının azaltılması olumlu bulundu.
#ERGBir milyonu aşkın öğrencinin katıldığı LGS’de çıkan soruları, uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sözel bölümde öğrencilerin rahatlıkla yapabildiği sorular yer aldı. Ancak çok kolay kabul edilen Türkçe’de çeldirici sorular vardı. Matematikte işlem yoğunluğu fazla olan PISA’dakine benzer sorular soruldu. Öğrenciler matematik sorularında zorlandı.
#LGS