Şimdilerde market ve pazarlarda sıklıkla karşımıza çıkan pırasanın tam zamanı! Zeytinyağlıların bu mevsimde en tercih edileni olan pırasa yemeği özellikle akşam yemekleri için bol limon suyu eşliğinde sofralarda yerini alabilir.
#Pırasa Yemeği Nasıl Yapılır"Bugün ne pişirsem?" veya "Akşam yemeği için ne hazırlasam?" diye düşünmenize gerek yok. Çünkü, sorunuzun cevabı sizin için hazırladığımız Lezizz günün menüsünde. Çorbadan tatlıya derdinize çare olacak nefis yemeklerle şık bir sofra hazırlayabilirsiniz. İşte, kısa sürede hazırlayabileceğiniz ama bir o kadar da enfes tarifler... Şimdiden afiyet olsun...
#Günün MenüsüÖrdek pastilla Masterchef ile birlikte günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Ördek pastilla nerenin, hangi ülkeye ait merak edilirken, tarifi denemek isteyenler tarafından da araştırılıyor. Peki, evde ördek pastilla nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte orijinal ördek pastilla tarifi ve püf noktaları...
#Ördek PastillaGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiKışlık sebzelerin hakkını vermeye çalışıyorum. Kerevizin yaprakları bolsa kereviz ve pırasayı beraber pişirip yemyeşil bir zeytinyağlı hazırlıyorum. Yerelmasını armut ve ayvayla pişiriyorum, taze kişniş veya ısırgan gibi otların aromalarından da faydalanıyorum. Şubat, otlar için süper zaman. Tüm otları soğanla suyunu çektirerek pişirip üzerine zeytinyağı gezdiriyorum. Zaten genellikle iyi bir zeytinyağının tadını kaybetmemek için onu sebzeye sonradan eklemeyi tercih ediyorum.
#Kışlık SebzeO mis gibi kokan narenciye ailesinin nadide üyesi mandalinayı sadece meyve olarak yediğimizi düşünmediniz elbette, değil mi? Rengine mi tadına mı daha çok hayranım bilmiyorum çünkü turuncu her şey gibi bana göre çok çekici. Zeytinyağlı kereviz yemeğine ya da Asya usulü tavuğa çok yakışıyor; cheesecake’te ve reçelde de çok havalı duruyor.
#MandalinaEkranların sevilen yarışması Gelinim Mutfakta’da bugün çay saatlerinize eşlik edecek pırasalı kiş tarifi yer alıyor. Sıcak yaz aylarında buz gibi bir limonata ile enfes bir uyum yakalayan pırasalı kişin yapımı da oldukça pratik. Pırasayı sevdiren tarif olarak menülerinizde her zaman yer alacak pırasalı kiş nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, işte tarifimiz ve yapım aşamaları…
#Pırasalı KişSarambula Karadeniz yöresine ait bir yemektir. Pazı, pırasa, mısır yarması ve pirinç kullanılması nedeniyle tam bir vejetaryen yemeği olan sarambula yemeğinde isteğe göre hamsi kullanılarak yapılır. Sarambula yemeği nasıl yapılır? İşte adım adım sarambula yemeği tarifi…
#Sarambulaİlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.
#Gülhan Kara- Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, FETÖ’cü darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesini, AYM’nin darbe karşıtı tarihi açıklamasının perde arkasını, FETÖ gibi yapılarla mücadelede yapılması gerekenleri ve kendi özel hayatıyla ilgili bilinmeyenleri ilk kez Hürriyet’e anlattı.
#GazetehaberleriMutfak kültürü araştırmacısı Gökçen Adar, yaklaşık 35 yılını verdiği çalışmalarında yepyeni bir durağa geldi. Sahada insanlarla yüz yüze konuşarak oluşturduğu 4 bine yakın tarif arasından bu başlığa uygun 200’ünü bir araya getirdi ve ‘Anadolu Sosları’nı yazdı. “Bizde sos var mı” diye başladık, gastronominin durumuna kadar uzandık.
#YEMEDiyetisyen Nur Tatlıoğlu, kış sebzelerinin kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitamin desteğini sağlayarak, hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Kış sebzelerinin doğal olarak, kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri bünyesinde bulundurduğunu belirten Tatlıoğlu, bu aylarda alınacak ıspanak, kereviz, brokoli ve pırasanın vücudu hastalıklardan koruyacağını ifade etti. Tatlıoğlu, kış beslenmesine dair şu bilgileri verdi:
#Kış SebzeleriPırasa üretiminin başta ülkemizde ve dünya ülkelerinin birçoğunda önemli düzeyde olmasının nedeni ekonomiye ve tarım alanlarına yaptığı olumlu katkıların yanında sağlığımız için birçok faydaya sahip olmasıdır. Bu faydaların ayrıntılarını Diyetisyen Funda Tuzgöl anlatıyor.
#PırasaProteinin vücudumuzun en önemli yapıtaşlarından bir tanesidir. Ve en iyi protein kaynaklarından bir tanesi ise tavuktur. Yani hem lezzetlidir hem de yararlıdır da! Siz de tavuk tüketmeyi seviyorsanız, fakat tavuklu tarifler hazırlamak uzun sürelerinizi alıyorsa biraz sonra bahsedeceğimiz tavuk tarifleri ile o çok sevdiğiniz tavuğu en lezzetli şekilde yiyebileceksiniz.
#Kolayca Hazırlanabilecek Tavuklu TariflerCevabı uzatmadan verelim; Anadolu’nun herkese kucak açmasından... Bu topraklara her gelen beraberinde malzemelerini, pişirme tekniklerini, yemeklerini ve deneyimlerini de getirmiş. Ortaya çok zengin bir mutfak çıkmış. Bana bunları, ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar’ isminde çok sıkı bir kitap hatırlattı.
#Anadolu’Nun Tadı Tuzu Kardeş MutfaklarSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman MüftüoğluBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#Yahni