Güncelleme Tarihi:
Diyetisyen Funda Tuzgöl, pırasanın yararlarını şöyle özetliyor:
1. Pırasa bir prebiyotiktir. Prebiyotikler kolon bakterilerinin sayı ve aktivitelerini artırmakla birlikte probiyotiklerin (barsaklarda bulunan mikroorganizmaları düzenleyen mikroorganizmaların) aktivitesini artıran sindirilmeyen karbonhidratlardır. Bu özelliği sayesinde barsak hareketlerini artırır ve kabızlığı düzenler. Bir porsiyon pırasa yemeği, bir küçük boy muz, bir küçük boy soğan ve sarımsak, bir yetişkinin günlük prebiyotik gereksinimini karşılamaktadır.
2. Pırasanın antiseptik olduğuna dair çeşitli çalışmalar da yer almaktadır.
3. Yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri kalsiyum nedeniyle süt ve ürünleri ile başa baş gitmektedir. Hatta tüketimleri halinde içerdikleri kalsiyum fosfor oranının 1’e eşit olması nedeni ile yeşil yapraklı sebzelerin kalsiyumunun vücut tarafından kullanılabilirliği süt ve ürünlerine oranla çok daha yüksektir. Sebzelerin kalsiyum içeriklerini sıralayacak olursak 100g’ında 240Mg kalsiyum içeren en yüksek maydanoz, ikinci sırada ise 100g’ında 120Mg kalsiyum içeren pırasa yer almaktadır. Bu demektir ki pırasa çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
4. Sebzelerden havucun 100g’ı 1100Mg A vitamini içermektedir. Vitamin A içermesine göre sebzeleri sıraladığımızda havucun ardından ıspanak gelmekte ve üçüncü sırada da 100g’ında 330Mg A vitamini içeren pırasa yer almaktadır. Bu nedenle zeytinyağlı yemekler arasında sıklıkla gördüğümüz pırasa tüketimi kuvvetli bir antioksidan ve göz sağlığına olumlu etkileri olan yağda eriyebilen A vitamini için çok iyi bir kaynaktır.
5. Kalori düzeyinin düşük olması nedeniyle de pırasa çok iyi bir sağlıklı beslenme ve diyet sebzesidir.
6. Pırasanın fazla tüketimi ile ilgili ortaya çıkabilecek en önemli tehlike barsak hareketlerinin aşırı derecede hızlanmasıdır.
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, pırasayı sevmeyenlere tüketimi konusunda önerilerde bulunuyor ve pırasayı sevmelerini sağlayacak bir tarif veriyor.
• Salatalara soğan yerine doğranabilir.
• Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek, çorba hazırlanabilir.
• Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir.
• Omlet ve menemene ilave edilebilir.
PIRASALI OMLET TARİFİ
Malzemeler
Hazırlanışı
Pırasaları enine çok ince doğrayın. Sarımsakları ince çentin. Zeytinyağında pırasa ve sarımsakları çevirin. Tavuk suyunu ilave edin ve pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Az miktarda tuz ilave edin. Yumurtayı üzerine kırın. Yumurta piştikten sonra üzerini kırmızı pul biber ile süsleyerek servis yapın.
Not: 1 porsiyonu 130 kaloridir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL