20'nci yüzyıl sanatının en önemli ve etkileyici figürlerinden biri olan Pablo Picasso, 50 yıl önce 8 Nisan günü hayata gözlerini yumdu. Yenilikçi yaklaşımı, farklı akımlara yaptığı katkılar ve sınırsız yaratıcılığı ile Picasso sanat tarihinde efsanevi bir yere sahip. Ancak kişiliği de bir o kadar tartışmalı... Kimilerine göre 'yaratıcılığın efendisi' olan Picasso, kimilerine göre de çalışmalarında da görüldüğü üzere büyük bir kadın düşmanı. Peki Picasso gerçekte kim?
#Pablo PicassoTürkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 13. durağı olan İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin açılış programı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliModern cazın doksanlardan itibaren en etkileyici piyanistlerinden biri olan Jacky Terrasson, 12 Nisan’da İstanbul’a Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser vermeye geliyor. 'Moving On' adlı yeni çıkan albümü ile caz severlerle buluşacak olan sanatçı, yayınladığı albümleri ile defalarca prestijli ödüller kazanmış ve caz dünyasına yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlıyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de dünyanın takip ettiği, Fransız-Amerikalı caz piyanisti Jacky Terrasson ile sizler için sorduk.
#Gözde Yener BirmanModern cazın doksanlardan itibaren en etkileyici piyanistlerinden biri olan Jacky Terrasson, 12 Nisan’da İstanbul’a Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser vermeye geliyor. 'Moving On' adlı yeni çıkan albümü ile caz severlerle buluşacak olan sanatçı, yayınladığı albümleri ile defalarca prestijli ödüller kazanmış ve caz dünyasına yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlıyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de dünyanın takip ettiği, Fransız-Amerikalı caz piyanisti Jacky Terrasson ile sizler için sorduk.
#1Kültür Yolu Festivali, bu yıl 40 bin sanatçının katılımıyla 16 şehre yayılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali 2024’ yılı tanıtım toplantısında, “Türkiye’ye adeta bir festival iklimi yaşatacağız” dedi.
#Kültür Yolu FestivaliMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1Ressam Ömür Eke'nin Narsist Kitap'tan çıkan 'Ben, Kendim, Şahsen'i iç sesini dinleyen bir kadının üç farklı karakterini yansıtıyor. Eke, "(Kitap) Kendi iç seslerimin farkına fazlasıyla vardığım, kah yalnızlığıma merhem, kah kendi kendime terapi özelliğinde, psikolojik derinliği olan, kendimi tanıma niteliğinde yazılarımdan oluşuyor. Ortaya, yüzeye çıkan üç farklı karakterimle, kendi aramda yaptığım monologlarımla, pandemi ve sonrası süreci, aslında alışmaya çalıştığımız yeni çağı değerlendiriyorum" diyor.
#Ömür Ekeİngiltere geçtiğimiz yaz ülkenin en köklü kurumlarından biri olan British Museum'daki bir hırsızlıkla çalkalandı. Müzenin koleksiyonunda bulunan 2.000'den fazla parçanın birer birer çalındığı ve internet siteleri aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki tarihi eser tüccarlarına satıldığı ortaya çıktı. Olayın en inanılmaz yanı ise bu suçu işleyen kişinin kimliğiydi. Akıllara durgunluk verecek bir hırsızlık hikâyesine hazır mısınız?
#British MuseumYazın kavurucu sıcaklarını nasıl by-pass ederim diyorsanız kesinlikle hiç düşünmeden Mayorka’ya gidin derim. Neden mi? İspanya’ya bağlı Balear Adaları’nın en büyüğü ve Akdeniz’in incisi olan Mayorka’nın en güzel koylarında serinleyip, kaderalinden, kalesine, hamamından nostaljik tren yolcuğuna hatta Picasso’nun yaşadığı minik dağ köyünü gezebilirsiniz...
#İspanyaKültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bugün 2500 kişinin katılacağı fotomaraton etkinliğiyle başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6000’den fazla sanatçı ve 1000’den fazla etkinlik yer alıyor.
#Beyoğlu Kültür Yolu FestivaliGeçmişte nice kıymetli sanat eserini hırsızlardan kurtarıp asıl sahiplerine kavuşturan sanat dedektifi Arthur Brand, bu kez Hıristiyan aleminin en değerli eşyalarından birinin ait olduğu yere dönmesini sağladı. Ancak bu kez dedektif hırsızları değil, hırsızlar onu buldu. Kafanız karıştı değil mi? Ayrıntılar haberimizde...
#Kıymetli Kanİki gün önce bir e-mail düştü ekranıma, ‘Ressam Çılgın Ergin’ konu başlığıyla. Yıllar önce bir sergisi vesilesiyle buluşup röportaj yaptığım Ergin Atlıhan’ın çok sevdiği ve kendine yakıştırdığı lakabıydı ‘çılgın’. Sergi açacağı zaman arayıp bilgi verirdi ama uzun süredir kendisinden haber almamıştım.
#Ergin AtılhanO ABD'nin ve hatta dünyanın en zengin insanlarından biri. 2021 yılında her dakika 4788 dolar, her gün 1,9 milyon dolar kazandı ve kazanmaya da devam ediyor. Kazandığının yüzde 90'ını hayır kuruluşlarına bağışlıyor ama parası her an biraz daha çoğalıyor. Oldukça mütevazı bir hayat yaşıyor ama halkın gözündeki "açgözlü zenginler" imajı onu da etkiliyor. Ve tüm bu çelişkilerin ortasında soruyor: Ben tam olarak neyi yanlış yaptım?
#Leon CoopermanTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartAkbank Sanat’ta açılan ‘6 Sanatçı Öncülünü Arıyor’ sergisi, Murat Akagündüz ile Avni Lifij, Alpin Arda Bağcık ile İrfan Önürmen, Ramazan Can ile Şakir Gökçebağ, Fırat Engin ile Sarkis, Güneş Terkol ile Gülsün Karamustafa ve Burcu Yağcıoğlu ile Semiha Berksoy’u yan yana getiriyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen Hasan Bülent Kahraman, “Konu çok zordu. Daha önce denenmemiş bir şeyi denedik. Kültürel köprüler ve bağlar beni her zaman çok ilgilendirdi” diyor.
#Hasan Bülent KahramanNazım Hikmet Ran, doğum gününde şiirleri ve sözleriyle anılıyor. Usta şairin sevenleri günün anlam ve önemine uygun sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımlarda bulunuyorlar. ‘Güzel Yüzlü Şair’ ve ‘Mavi Gözlü Dev’ olarak adlandırılan, dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet Ran, 15 Ocak 1902'de Selanik'te dünyaya geldi. İşte Nazım Hikmet’in hayatı ile ilgili bilgiler
#Nazım HikmetYeni bir yıla girerken Hürriyet’in tüm yazarlarına sorduk: “2019 yılında kişisel olarak hayatınızı anlamlı kılan en önemli üç olay nedir?”, “2020 yılında hayatınıza anlam katmasını umut ederek beklediğiniz üç olay nedir?” İşte hem geçen yılın kısa bir özetini hem de kişisel ajandadan Türkiye’nin geleceğine uzanan 2020 beklentilerini içeren yanıtlar... Sağlıktan spora, aşktan seyahate, çevreden adalete, sanattan eğitime uzanan yeni yıl dilekleri...
#GazetehaberleriÖzel okullarda yıllardır uygulanan ara tatili bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı da yıllık plana alınca pek güzel oldu. Bu ara tatiller ailenin bir nefes alıp normal hayata dönmesi için çok güzel bir fırsat. Peki ne yapmalı, nereye gitmeli? Benim de büyük keyif aldığım önerilerimin hepsi 9.5 yaşındaki kızım Leyla tarafından çeşitli yaşlarda test edildi, onaylandı.
#Seyahat Haberi‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi Sönmez