Sinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla dürdüncüsü düzenlenen Artweeks@Akaretler, 28 Ekim - 8 Kasım arasında 10 sanat galerisinin katılımıyla Akaretler Sıraevler’de yapılacak. Etkinliği düzenleme konusunda son anda karar verdiklerini belirten Kurtulmuş, “Sergilerin ve sanat eserlerinin görülmeye, sanatsever ve koleksiyonerlerle bir araya gelmeye ihtiyacı var. Sanatsever dostlarımızla bir aradalık moral verici olacak” diyor.
#Artweeks@Akaretler‘Soytarılar ve Melekler’ başlıklı yeni sergisinde fantezilerin gerçekle karşılaşmasından yola çıkan İpek Duben, “Sosyal medyanın sağladığı olanaklar, insanlarda yalnızlık duygusu, gerçek iletişimsizlik, duyarsızlık ve tatminsizlik duygusunu artırdı. Dünyada gerçekle hakikatin yalan ve sahteyle eşleştirildiği bir durum var. Bu giderek ‘yeni normal’ olma kabiliyeti gösteriyor” diyor.
#İpek Duben20-23 Eylül arası düzenlenecek Contemporary İstanbul ve 22 Eylül’de başlayacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin rüzgârını arkasına alan sanat galerileri yeni sezona en iddialı sergileriyle hazırlanıyor. Müze ve galerilerin sezon açılış sergilerini derledik...
#UNIQ Gallery14 Mart Dünya ‘Pi’ Günü. Pi sayısındaki ‘3’ mart ayını, ‘14’ ise günü temsil ediyor. 1988’den beri kutlanan günün, matematik dünyası için özel bir önemi var. Dünyada başta üniversiteler olmak üzere birçok eğitim ve araştırma kurumunda çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Pi Günü'nü Google da bir ‘doodle’ ile kutladı. Peki nedir bu Pi sayısının hikayesi?
#Pİ SAYISISon haftalarda ‘çok satanlar’ listelerinde en az üç eseriyle karşımıza çıkıyor. 1881 Viyana doğumlu öncü düşünür, üretken edebiyatçı Stefan Zweig’a olan ilgi dikkat çekici derecede yoğunlaşmış durumda. Romanları, öyküleri, gezi notları, günlükleri, anıları, denemeleri ve tarihten önemli kişilerin biyografileriyle insanlık tarihine yalın hümanizmin temsilcisi olarak geçmiş, savaş karşıtı ve iyimser bir yazar olan Zweig’ın alametifarikası nedir?
#Kitap SanatÖnce, “Kim okuyacak bu tuğlaları?” dedim... Ama o kadar çok methini duydum ki... Okumadan edemedim. Fi, Çi ve Pi. 2015 yazımı şenlendirdi. Su gibi aktı, gitti. Baştan çıkaran, insanı içine alan, “Boşver ya gel takılalım birlikte” diyen bir dil... Sıkmıyor, kolay okunuyor, bir sürü de bilgi veriyor. Varoluşu okuyorsunuz aslında. Hayatı okuyorsunuz. Roman örgüsünde yazılmış, bugüne kadar okuduklarımızdan farklı bir kişisel gelişim kitabı. İlginç olan şu: Daha önce hiç kitap yazmamış biri tarafından kaleme alındı.Bir şekilde insanlar deli gibi okudu, ilk kitap 130 bin sattı, ikinci kitap 100 binde, geçen ay piyasaya çıkan üçüncü kitap Pi ise 90 binde... Üçleme hâlâ en çok satanlar listesinde. Yazarın yarattığı karakterler de dedikodu konusu oldu, romanın kahramanı terapist o mu, şu mu, bu mu diye... Roman, sinema senaryosu gibi yazılmış, sekiz seks sahnesi var, onlar da çok konuşuldu, tartışıldı. Esas olarak yazarın dilediği kavramlar insanı çarpıyor. “Kim bu kadın?” dedim.
23 ve 24 Nisan’ın ilk ve ortadereceli okullar için tatil olduğu haberinin sıcak olduğu günlerdeyiz. Yetişkinlerin defalarca izlemekten sıkılmadığı, sinemaya yeni yeni gitmeye başlayan miniklerin mutlaka görmesi gereken bir filme ayırdık sayfamızı. Animasyon dünyasının kültlerinden biri haline gelmiş olan Kayıp Balık Nemo, bir kez daha ama bu kez 3 boyutlu haliyle vizyonda.
İsviçre’deki Basel Sanat Fuarı 40 yıldır paranın döndüğü, bir anlamda sanat borsasının oluştuğu yer. Basel krizin etkilerini Brad Pitt sayesinde atıyor galiba. Amerikalı ünlü oyuncu Brad Pitt adeta bu fuarın reklam yüzü olmuş durumda. Bu yıl da 1 milyon dolarlık eser aldığı yazıldı. Bu yıl Türkler kriz mriz dinlemeden fuara akın etmişti. Ünlü simalar için Vip Turizm özel tur düzenlemiş Basel’e.
Dünkü yazımda değindiğim ‘ortak payda’yı kavramamızda bize bir ufuk açacağına inandığım bir sözü, İslam'ın, Hz. Muhammed'den sonra en büyük insanı kabul edilen Hz. Ali'nin bir sözünü dikkatlere sunmak isterim. Müslümanların yöneticisi (Emîrul Mü’minîn) sıfatıyla valilerine gönderdiği bir genelgede Hz. Ali şöyle diyor:
TÜSİAV’ın yaptığı araştırma, Türk insanının girişimciliği maceraperestlik olarak gördüğünü ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 60.62’si herkesin girişimci olamayacağını düşünürken Türk insanının girişimci olmadığına inananların oranı yüzde 59.34.
The Economist dergisi, Türk ekonomisinin son beş yılda dolar cinsinden yılda yüzde 22 büyüdüğü, “Türkiye’nin, Çin’i utandıran mucize ekonomi gibi gözüktüğü” ancak yatırımcıların Türkiye’deki risklere reaksiyon göstermeye başlamış olabileceği öne sürüldü.