Toplumun üçte birine göre girişimcilik hayalperestlik

Güncelleme Tarihi:

Toplumun üçte birine göre girişimcilik hayalperestlik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2008 00:00

TÜSİAV’ın yaptığı araştırma, Türk insanının girişimciliği maceraperestlik olarak gördüğünü ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 60.62’si herkesin girişimci olamayacağını düşünürken Türk insanının girişimci olmadığına inananların oranı yüzde 59.34.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Vakfı’nın yaptırdığı girişimcilik araştırması, Türk insanının yaklaşık üçte birinin girişimciliği "maceraperestlik" ve "hayalcilik" olarak nitelediğini ortaya koydu. Ayrıca araştırmaya katılan kadınların yüzde 40’ı iş dünyasının erkekler için kurulduğu fikrinde olduğunu belirtti.

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) adına Pi Grup Araştırma’nın Haziran ayında gerçekleştirdiği "Genç Girişimciler Yetiştirebiliyor muyuz?" araştırması kapsamında, Ankara’nın Çankaya, Mamak, Keçiören, Altındağ, Yenimahalle, Sincan, Bala ilçelerinde 18-45 yaş grubundan 819 erkek ve 537 kadın olmak üzere toplam bin 356 denek ile yüz yüze görüşmeler yapıldı.

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) adına Pi Grup Araştırma’nın gerçekleştirdiği "Genç Girişimciler Yetiştirebiliyor muyuz?" araştırmasının sonuçları dikkat çekici. Ankara’nın Çankaya, Mamak, Keçiören, Altındağ, Yenimahalle, Sincan, Bala ilçelerinde 18-45 yaş grubundan bin 356 denek ile yüz yüze görüşmeler yapıldı. Katılımcıların yüzde 60.4’ü erkek, yüzde 39.6’sının kadın olduğu araştırmada, sorulara yanıt veren deneklerin yüzde 35.76’lık çoğunluğunu 18-24 yaş arası gençler oluşturdu. Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 64.88’i orta öğretim mezunuyken yüzde 24.67’si üniversite mezunu.

Girişimcilik kötüye gidiyor

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) adına Pi Grup Araştırma tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre "Elinizde bir miktar paranız olsa ne yapardınız?" sorusuna deneklerin yüzde 30.94’ü altın, döviz alacağı yanıtını verirken, sadece yüzde 3.36’sı geleceği parlak bir işe yatıracağını ifade etti.

Türk insanı girişimci değil

Katılımcıların yüzde 49.52’si girişimcilik açısından Türkiye’nin durumunun son yıllarda kötüye gittiğini belirtirken yüzde 19.42’si "İyiye gidiyor" dedi. Deneklerin toplam yüzde 4.31’i girişimciyi akıllı ve kazanan girişimci olarak tanımlarken yüzde 34.33’ü maceraperest ve hayalci olarak tanımladı.

Araştırmaya katılanların yüzde 60.62’si herkesin girişimci olamayacağını düşünürken Türk insanının girişimci olmadığına inananların oranı yüzde 59.34. Katılımcıların yüzde 72.40’ı Türkiye’deki girişimci kişi ve şirketleri başarılı bulmadığını belirtti.

Deneklerin yüzde 77.22’sinin Türkiye’de kendilerine örnek aldıkları girişimci kişi ya da şirket olmadığını belirtmeleri araştırmadan çıkan bir başka şaşırtıcı sonuç. Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 26.54’ü girişimcilik ruhunu öldüren en önemli etkeni sermaye noksanlığı olarak belirlerken bu etkenin ekonomideki istikrarsızlık olduğuna inananların oranı yüzde 10.61.

İş dünyası erkekler için

Araştırma kapsamında sadece kadınlara yöneltilen ve "Kadın girişimcilerin önündeki en büyük engel nedir?" sorusuna kadınların yüzde 40.10’u iş dünyasının erkekler için kurulduğu cevabını verdi. Deneklerin yüzde 27.62’si, gerekli reformlar sağlanırsa, girişimciler sayesinde Türkiye ekonomisinin dünyanın güçlü ekonomileri arasına gireceğine inanırken yüzde 29.56’sı giremeyeceğini, yüzde 33.07’si değişen bir şey olmayacağını belirtti. Araştırmaya katılan deneklere yöneltilen son sorular teknokentler ile ilgili. Araştırma sonuçlarına göre teknokentin ne olduğunu bilen deneklerin oranı yüzde 28.31, bilmeyenlerin oranı ise yüzde 66.57 olarak belirlendi.

Genç nüfusun ekonomiye katkısı minimum seviyede

Türkiye’de girişimcilik konusunda sıkıntı yaşandığını net olarak gördüklerini belirten TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak ise şunları söyledi:

"Bu sektörün Türkiye’nin gelişmemesinde büyük rol oynadığının bilincindeyiz.Ülkemizde girişimciliğin artırılması ve genç nesillerin girişimciliğe özendirilmesi en büyük temennimiz. Biliyoruz ki iyi bir yol haritası belirlenirse Türkiye dünyanın sayılı ekonomileri arasına girer" dedi. Günümüzde ekonominin en belirgin vasfının yeniliklerin hızlanarak sürekli hale gelmesi olduğunu ifade eden Pi Grup Genel Koordinatörü Ebru Temelli, "Girişimcilik bir ülke ekonomisi için dünden daha fazla ihtiyaç gerektiren bir konu. Türk insanı ve girişimcilik konusunun işlendiği bu alan çalışması bir ihtiyacın sonucu olarak oluşturuldu" dedi. Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin bu avantajı ekonomiye yansıtamadığını vurgulayan Temelli şöyle konuştu; "Genç nüfusun ekonomiye katkısı minimum seviyede ve buna paralel olarak işsizlik artıyor. Girişimciliğin kendini daha çok gösterdiği bir Türkiye hepimizin arzu ettiği ve ihtiyaç duyduğu bir hadise. Bu amaçla hazırlanan Genç Girişimciler Yetiştirebiliyor muyuz Araştırması Türk insanının girişimcilik konusuna bakış açısını ortaya koyuyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!