2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıHemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#Pizzaİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenAnnem “Çoğu malzemenin ikinci bir hayatı olabilir” der hep. Ondan edindiğim alışkanlıkla artakalan yiyecekleri dönüştürmeyi hep çok sevdim. Brokoli ve fındıkla yaptığım pesto sosu sadece atık çıkmasını önlediğim için değil, makarnalara çok yakıştırdığım için de seviyorum. İstiyorum ki yılbaşı sofrasından başlayarak hep birlikte daha bilinçli hareket edelim. Haydi siz de bu akşam sofradan kalkarken şöyle bir bakın; neler kaldı ve bu kalanları neye çevirebilirsiniz...
#Yeni Yılİtalya’nın sembollerinden biri, lazanya... Kendini farklı damaklara sevdiren bu yemeğin çeşidi de çok! Kimi yerlerde kıyma yerine mantar kullanılır, domates sosu yerine pesto sosla yapan da var. Ben bu hafta size, kızarmış patlıcanlı, ricotta peynirli ve bol domates soslu bir versiyonunun tarifini vereceğim. Sicilya’ya özgü, nefis bir lazanya bu... Eminim çok hoşunuza gidecek.
#LazanyaBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaEtiler’in en yenilerinden Beca, uyandırdığı merakın hakkını veren bir mekân. Basit, tanıdık, doyurucu ama her lezzete mutlaka kendi imzasını atan bir menü oluşturmak için sıkı çalışmışlar. Ortaya bir dönem her gün gidip bıkmadığımız restoranları selamlayan ama bugünün beklentilerini de iyi yakalayan bir restoran çıkmış. Yemeklerde özellikle soslar dikkat çekiyor. Kendi yaptıkları çeşitlerle fark yaratmışlar.
#BecaElbette pek çoğunuz adını duydunuz, tattınız ve hatta evinizde yaptınız. İtalya’da çok sevilen; makarna, salata ve et yemeklerinde sıklıkla kullanılan pesto sostan söz ediyorum. İçindeki fesleğen sayesinde müthiş kokan bu sosun pek çok versiyonu var. Kimi badem ve domates ekliyor, kimi çamfıstığı yerine ceviz kullanıyor. Çeşitlerini inceleyelim, sonra da bu sosla müthiş bir ılık salata yapalım!
#Pesto Sosİster işe götürün, ister okula; ister evde pratik bir öğün olarak yiyin, ister parkta piknik havasında... Çeşit çeşit malzemelerle hazırlanan sandviçler her damak zevkine uyuyor. Yaklaşan 3 Kasım Dünya Sandviç Günü’nü bahane ettik, şeflerden tarifler istedik.
#SandviçMakarna İtalyan mutfağının en temel besinleri arasında yer alır. Türkiye’de çok sık tüketilen besinler arasında yer alır. B vitamini ve protein oranı çok yüksektir. Her yaştan kişinin soslu veya sossuz severek tükettiği makarnanın pek çok çeşidi bulunur. Makarna türleri ve isimleri nelerdir sizler için derledik.
Pesto sos, Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan ve yapılan sos çeşitlerinden biri. İtalyanların en bilinen soslarından pesto sosuyla makarna, pizza veya salatları hareketlendirebilmek mümkün. Peki, pesto sos nedir, yapımında hangi malzemeler kullanılır? İşte malzemeleriyle pesto sos yapımının aşamaları...
#Pesto SosuPesto sosu, özellikle makarnaya çok yakışıyor. Üstelik lezzetli olmasının yanı sıra yapımı çok da pratik. Kızarmış ekmek dilimleriyle de bu nefis sosun tadına doyum olmuyor. Peki pesto sosu nasıl yapılır? İşte ev yapımı pesto sos tarifi...
#Pesto SosMakarna tarifleriyle özdeşleşen pesto sosu bir de tavuk bonfileyle denemeye ne dersiniz? Pesto soslu iç harç tavuk bonfileyle buluşuyor, davet sofraları şenleniyor. Peki, pesto sos nasıl yapılır? İşte, pesto sos için gerekli malzemeler ve pesto soslu sarma tavuk bonfile tarifi
#Pesto Sos Nasıl Yapılırİtalyan mutfağının en sevilen lezzetlerin biri olan lazanyanın ne olduğu ve nasıl pişirildiği merak konusu oldu. Farklı katmanlarda ve farklı şekillerde yapılabilen ve yapımında ricotta ya da mozzarella peyniri kullanılan bu enfes yemeği evde kendiniz de yapabilirsiniz. Peki, lazanya nedir? Lazanya nasıl yapılır?
#Lazanya Nedir?İtalyanların mükemmel soslarından pesto uzun süredir bizim de mutfağımızda. İster ekmek üzerine, isterseniz de makarnalarınızı tatlandıracak bu leziz fesleğenli sosu hazır almak zorunda değilsiniz. İşte hazırlaması sadece 5 dakikanızı alacak leziz pesto sosu tarifi…
#Mucize LezzetlerYaşlandıkça sarkan cildiniz sizi rahatsız ediyorsa, doktora gitmeye gerek kalmadan, kendi başınıza yüzünüzü tekrar gençleştirmenin hızlı ve kolay bir yolu var. Başka insanların bir ton para harcayarak elde edebildiği daha genç görünüme hemen her evde bulunan malzemelerle kavuşabilirsiniz.
#Yüz GermeVejetaryen olmak birçok lezzetli yiyecekten mahrum kalmak gibi algılanıyor. Oysa gerçek öyle değil. Vejetaryenler de etsiz birçok seçenek sayesinde damak tadını arşa çıkaracak lezzetlere sahip. Birbirinden güzel etsiz dürüm seçenekleri bunlardan sadece birkaçı...
#Vejetaryen